Evropski nogometni klubi ob štiri milijarde evrov

Izgube bodo najbolj prizadele manj uveljavljene lige ter klube iz nižjih rangov tekmovanj.
Fotografija: Združenje klubov (ECA) vodi Juventusov predsednik Andrea Agnelli (desno), ki dobro sodeluje tudi s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters
Odpri galerijo
Združenje klubov (ECA) vodi Juventusov predsednik Andrea Agnelli (desno), ki dobro sodeluje tudi s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters

Evropski nogometni klubi bodo prikrajšani za približno štiri milijarde evrov zaradi pandemije novega koronavirusa, so izračunali pri združenju najmočnejših evropskih klubov (ECA), ki ga vodi Juventusov predsednik Andrea Agnelli. ECA je ocenila, da bodo klubi 55 evropskih lig letos izgubili 1,6 milijarde evrov, naslednjo sezono pa 2,4 milijarde.


Najmočneje bodo prizadeti klubi iz manj uveljavljenih lig


Iz vzorca desetih lig, med njimi je tudi pet največjih – Anglija, Španija, Italija, Nemčija, Francija –, je izguba 3,6 milijarde evrov, od tega 1,5 milijarde evrov z naslova prodanih vstopnic v dveletnem obdobju. Sedem od teh desetih lig iz vzorca je nadaljevalo prekinjena prvenstva, tri od njih (Francija, Nizozemska, Škotska) so jih predčasno končale.

»Rezultati študije dokazujejo, da je vpliv pandemije na evropske klube, četudi so se nekatera prvenstva nadaljevala, pravi potresni šok. Finančni udarec se ne bo končal z nadaljevanjem prvenstev, temveč bo vplival tudi na naslednjo sezono. Na to se moramo pripraviti in na novo vzpostaviti drugačne temelje za nogometno industrijo,« je ob tem povedal direktor ECA Charlie Marshall. Dodal je še, da bodo izgube najbolj prizadele manj uveljavljene lige ter klube iz nižjih rangov tekmovanj ter poudaril, da bo že prihajajoči prestopni rok nakazal, kako močno je covid-19 prizadel evropske klube.

Preberite še:

Komentarji: