Gorica dobila prednost pred Mandarićevimi kadrovskimi rezi

Po burnih dnevih bo Zoran Barišić jutri v Novi Gorici v tekmi 19. kola 1. SNL bržčas še sedel na Olimpijini klopi. Mandarić se je lotil igralske kombinatorike.
Fotografija: Igor Jovičević pozna slovensko ligo iz obdobja, ko je vodil Celje, pri katerem je bil njegov pomočnik nekdanji slovenski reprezentant Aleksander Radosavljević. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Igor Jovičević pozna slovensko ligo iz obdobja, ko je vodil Celje, pri katerem je bil njegov pomočnik nekdanji slovenski reprezentant Aleksander Radosavljević. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preden se bo tudi uradno uvrstil na seznam nekdanjih trenerjev Olimpije, bo imel Zoran Barišić možnost popravka svojega izkupička. Predsednik kluba Milan Mandarić je namreč povlekel modro potezo in vse kadrovske kombinacije preložil na ure in dneve po sobotnem zadnjem jesenskem dejanju v Novi Gorici.

Mandariću je sicer težko slediti v (ne)odločitvah. Kar je še včeraj držalo kot pribito, je bilo danes že drugače. Kaj bo jutri, pa ne ve niti glavni režiser in plačnik vseh peripetij državnega prvaka.

Predsednikovega soočenja s trenerjem, na katerem bi 48-letni Dunajčan tudi uradno izvedel, kar neuradno že ve, da spomladi ne bo več trener Olimpije, ni bilo. Iz klubskega tabora sicer ni bilo nobenega uradnega obvestila o kadrovskih pretresih, ker da je v ospredju izključno tekma z Gorico, zato naj bi odpadli vsi pogovori o novem trenerju. Tudi Barišić si ne more privoščiti, da bi iz užaljenosti ali razočaranja prekrižal Olimpijo že včeraj ali danes, saj ima vendarle pogodbo, ki jo mora izpolnjevati. Samovoljno razdrtje pogodbe bi trenerju odvzelo kar nekaj tisoč evrov in predvsem boljše pogajalsko izhodišče. Avstrijec je namreč z Olimpijo sklenil triletno pogodbo.


Najdražji brez novih pogodb


Medtem ko je bila v ospredju saga o Barišićevi usodi, se je predsednik temeljito lotil še igralske kombinatorike. Dinamika je bila sila zanimiva in pomenljiva. Zaradi poloma v Kidričevem sta bila na zaslišanju najbolj izkušena in najdražja moža, kapetan Branko Ilić in najboljši strelec Rok Kronaveter. Prve informacije so bile, da si lahko 35-letni branilec in današnji rojstnodnevni slavljenec, 32-letni zvezni igralec, že poiščeta nov klub. Kot je že v navadi, se v ljubljanskem klubu niso odzvali na govorice ali resničnost informacij, ki so v nadaljevanju dobile popravke po načelu od ust do ust. Ilić in Kronaveter nista bila ob službo in bosta vsaj do izteka pogodbe (do konca sezone) na Mandarićevem plačilnem seznamu. Le zagovarjala sta se za moštveni polom v Kidričevem.

Dežurni gasilec št. 1 Safet Hadžić ima podporo med navijači. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Dežurni gasilec št. 1 Safet Hadžić ima podporo med navijači. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Medtem ko Ilić zaradi starosti tako rekoč nima nikakršnih možnosti več, da bi lahko pogodbo podaljšal, se Kronavetrovo zeleno-belo poglavje končuje zaradi drugačnih razlogov. S približno 18.000 evrov mesečnega zaslužka velja za najbolje plačanega igralca Olimpije. Mandarić je prvemu strelcu in ključnemu igralcu ob obeh naslovih državnega prvaka v minulih treh sezonah bojda ponudil podaljšanje pogodbe ob enaki plači, v upanju, da bi ga lahko poleti še prodal in iztržil nekaj sto tisoč evrov odškodnine. Kar je sicer težko verjetno glede na Kronavetrova leta. Kakorkoli že, Mariborčan je zavrnil možnost podaljšanja pogodbe in s tem postavil pod vprašaj svojo vodilno vlogo v drugem delu sezone. Hkrati je oživil govorice, da bi lahko ob koncu kariere vendarle oblekel vijolični dres, ki ga kot rojeni Mariborčan z desnega brega Drave in otrok Železničarja nikoli ni.



Hadžić (ali Pevnik) vedno na voljo, Jovičević upa

Mandarić naj bi večji del decembra preživel v Angliji in v ZDA, kjer bo opravil redne zdravniške preglede. V Slovenijo bi se vrnil le, če bi se kadrovanje zapletlo do skrajnosti in če ta čas predsednikov največji zaupnik Fabijan Komljenović ne bi našel ustreznega trenerja. A ga že ima v poleti nesojenem trenerju Igorju Jovičeviću, s katerim sta skupaj delovala pri mlajših kategorijah zagrebškega Dinama. Mandarić in nekdanji trener Celja sta si je junija že segla v roke, a je prestop v zadnjem trenutku odpadel, ker je dogovor prej prišel v javnost, preden je Jovičević razrešil svoj status pri Dinamu, ki je bil upravičen do odškodnine.

V skrajnem primeru bi požar gasil domači fant, Safet Hadžić ali Robert Pevnik.

Robert Pevnik je trener mladinskega moštva Olimpije in je bil kratek čas trener Olimpije ob njeni vrnitvi v 1. SNL v sezoni 2009/10. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Robert Pevnik je trener mladinskega moštva Olimpije in je bil kratek čas trener Olimpije ob njeni vrnitvi v 1. SNL v sezoni 2009/10. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Komentarji: