Himna, grb, to je tisto, kar sili igralce do Katarja 2022

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek izbral moštvo za prvi in najzahtevnejši paket kvalifikacijskih tekem za uvrstitev na svetovno prvenstvo.
Fotografija: Matjaž Kek z veliko mero optimizma komaj čaka na začetek bitke za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Kek z veliko mero optimizma komaj čaka na začetek bitke za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pot proti Katarju 2022 je prešla v zaključno poglavje uvodnega dela priprav kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu. Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek je namreč izbral 25 kandidatov za peklenski kvalifikacijski štart. Slovenija bo v tednu dni odigrala tri tekme: prvo v Stožicah, »najbolj tekmovalno in z največjim tekmecem«, kot je ocenil selektor, proti svetovnemu podprvaku Hrvaški (24. t. m.). Nadaljevanje prinaša gostujoči, zahtevnejšo z Rusijo v Sočiju (27. t. m.) in nato lažjo na Cipru v Nikoziji (30. t. m.).

Izkupiček v prvih 270 minutah bo narekoval razpoloženje in pričakovanje za nadaljevanje kvalifikacij, v katere Kek vstopa z jasnimi cilji.

»S tretjim ali četrtim mestom v skupini ne morem biti zadovoljen. Napredovanje je tisto, o čemer razmišljamo. A slej ko prej moramo vsi po dvakrat igrati med seboj in na koncu se bo seštevalo,« za Keka ni tekmovalnih neznank, drugih je veliko in jih je že razrešil ali pa jih še bo po svojih prepričanjih.

Luka Zahović (levo) in Miha Zajc bi lahko bila Kekova skrita aduta v napadalnejši postavitvi. FOTO: Tomi Lombar
Luka Zahović (levo) in Miha Zajc bi lahko bila Kekova skrita aduta v napadalnejši postavitvi. FOTO: Tomi Lombar


»Moštvo sem izbiral in prilagodil razmeram. Zaradi tega ni večjih sprememb, v ligi narodov smo postavili temelje, homogeno jedro moštva, ki lahko z optimizmom, fanatično bojevitostjo in željo začne kvalifikacije. Spremembe v moštvu lahko povzročijo le poškodbe, karantena ... Slovenija nikoli ne bo v idealni postavi in z enakovredno formo igralcev. Nekateri bodo boljši, drugi slabši, vsi pa morajo biti visoko motivirani, usklajeni in tekmovalni,« je selektor že v prvem razmišljanju razkril
rdečo nit projekta Katar 2022.

V njem zaradi poškodbe na začetku ne bo Benjamina Verbiča, vprašljiv je tudi Jaka Bijol, ki ga onemogočajo protikoronski ukrepi v Nemčiji. Pri Hannovru je bil eden od igralcev okužen, zato so morali vsi drugi v karanteno.


 

Luka Zahović je raznovrstnejši napadalec


Podobno kot v mladi selekciji bo imel tudi Kek na voljo vse igralce v najboljšem primeru šele v ponedeljek popoldne, zadnji bo prišel Andraž Šporar. Prav napadalci so ranljivejši del moštva, med peterico izbrancev ni nikogar, ki bi se lahko hvalil s strelsko formo. Tudi igralna minutaža je slaba, za prvega strelca v letu 2020 Harisa Vučkića pravzaprav nikakršna.

»Šporar, Vučkić, Kramer so podobni tipi napadalcev, Zahović se ponuja kot rešitev, ker je raznovrstnejši. Za igro v medprostoru. Jokić se je vrnil, ker je že vsaj stokrat pokazal pripadnost reprezentanci. Njegova vrnitev je prilagojena igralnim potrebam, tudi pri Ufi redno igra in v liniji treh branilcev. Pri meni je bila v ospredju univerzalnost igralcev. Berić v ZDA sploh še ni začel tekem,« je pojasnil napadalno in druge igralske izbire, upajoč, da bo, tako kot je lani izbruhnil Vučkić, letos nekdo drug. Vrnitev Bojana Jokića ne bo sprožila bitke za kapetanski trak, ki ga je v njegovi odsotnosti nosil Jan Oblak, je prepričan Kek. »Kapetana bo izbrala slačilnica,« je poudaril.

Kevin Kampl je svojo slovensko reprezentančno poglavje najbrž že zaprl. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kevin Kampl je svojo slovensko reprezentančno poglavje najbrž že zaprl. FOTO: Jure Eržen/Delo


Kevin Kampl ne zmore več


Med veliko modrimi in spodbudnimi besedami je bilo več kot očitno, da stavi na stare in preverjene adute z značajem.

»Himna, grb, to je tisto, kar sili igralce, da gredo do konca. V nobenem primeru nihče ne sme reči, da je utrujen. Lahko imaš slabši ali boljši dan, a odnos in pripravljenost morata biti na najvišji ravni. Ta rod niti približno še ni izkoristil svojega potenciala, velika priložnost se mu ponuja. Komaj čakam,« je optimist Kek, ki priznava, da so tekmeci v kvalifikacijah višje kakovostnejše ravni kot v ligi narodov, v kateri je Slovenija ustvarjala svojo novo podobo in prepoznavnost.

Naposled je konec neznank tudi o reprezentančni prihodnosti Kevina Kampla.

»NZS je bila v stikih, veliko je bilo pogovorov, toda zdravniki so jasno povedali, da mu njegovo zdravstveno stanje, kar je mogoče videti tudi pri Leipzigu, ne dovoljuje več zahtevnega ritma tekem. Njegovo število nastopov je omejeno. Kevinu želim predvsem zdravja, čas pa bo potem pokazal, kaj to pomeni za slovensko reprezentanco,« je Kek sicer še pustil odprto poglavje o Kamplu, realnost pa je, da je 30-letni zvezni igralec svojo reprezentančno pot že zaključil.
Reprezentanca Slovenije Nogomet
Reprezentanca Slovenije Nogomet

Preberite še:

Komentarji: