Jan Oblak kot prvi vratar vreden sto milijonov evrov, Messi prehitel Ronalda tudi v zaslužku

Stoterica najbolje plačanih športnikov je v zadnjem letu skupno zaslužila štiri milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Slovenski vratar Jan Oblak je rekorder tudi na tem področju.
Fotografija: Jan Oblak je kot prvi vratar vreden sto milijonov evrov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak je kot prvi vratar vreden sto milijonov evrov. FOTO: Reuters

Nemški portal Transfermarkt, ki je specializiran za prestope in tržne vrednosti nogometašev, je tržno vrednost reprezentančnega nogometnega vratarja Jana Oblaka ocenil na okroglih sto milijonov evrov.

V letošnji sezoni v na svoji tržni vrednosti pridobil dodatnih 20 milijonov evrov, s tem pa kot prvi presegel vrednost sto milijonov evrov ter postal najdražji vratar na svetu. Njegova tržna vrednost se je od leta 2014, ko je iz Benifice prestopil v Colchonerose, povečala za kar 25-krat.

 

​Njegov predčasni prestop bi bil vreden še več


Tržna vrednost Jana Oblaka se je od leta 2014, ko je iz Benifice prestopil v Ateltico Madrid, povečala za kar 25-krat. FOTO: Reuters
Tržna vrednost Jana Oblaka se je od leta 2014, ko je iz Benifice prestopil v Ateltico Madrid, povečala za kar 25-krat. FOTO: Reuters


Če bi Oblak, ki je sicer z Atleticom pred kratkim podaljšal pogodbo do leta 2023, svoj klub predčasno zapustil, bi bil njegov prestop najverjetneje vreden še nekoliko več. Odkupna klavzula v njegovi novi pogodbi namreč znaša 120 milijonov evrov.

Drugo mesto Forbesove lestvice zaseda njegov tekmec iz La Lige in vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen, ki je vreden 90 milijonov evrov. Vratar Manchester Uniteda David De Gea z ocenjeno tržno vrednostjo 70 milijonov evrov pa je na tretjem mestu.
 

​Messi največji zaslužkar


Argentinski nogometni superzvezdnik Lionel Messi je po navedbah ameriškega magazina <em>Forbes </em>s 127 milijoni dolarjev postal najbolje plačan športnik zadnjega leta. FOTO: Reuters 
Argentinski nogometni superzvezdnik Lionel Messi je po navedbah ameriškega magazina Forbes s 127 milijoni dolarjev postal najbolje plačan športnik zadnjega leta. FOTO: Reuters 


Argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi je po navedbah ameriškega magazina Forbes postal najbolje plačan športnik zadnjega leta. S 127 milijoni je prehitel tudi svojega večnega tekmeca Cristiana Ronalda, ki je v zadnjem letu pri Juventusu zaslužil 109 milijonov.

Na tretjo stopničko Forbesove lestvice se je zavihtel bivši član Barcelone Brazilec Neymar s 105 milijoni, sledita jim mehiški boksar Canelo Alvarez in švicarski teniški as Roger Federer.

V deseterici najbolje plačanih športnikov sta še igralca ameriškega nogometa Russell Wilson in Aaron Rodgers ter košarkarji NBA LeBron James, Stephen Curry in Kevin Durant.

 

​Le ena ženska med prvih sto


Žensko čast v prvi stoterici rešuje večkratna zmagovalka teniških grand slamov Američanka Serena Williams, ki z 29 milijoni dolarjev zaseda 63. mesto.

Komentarji: