Julija začetek novega klubskega tekmovanja v nogometu

Finale v prvi konferenčni ligi bo čez eno leto v Tirani, zaključni turnir liga narodov pa bo oktobra v Italiji.
Fotografija: Aleksander Čeferin pravi, da bodo Uefina klubska tekmovanja najbolj vključujoča doslej. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin pravi, da bodo Uefina klubska tekmovanja najbolj vključujoča doslej. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Evropska nogometna zveza (UEFA) bo v sezoni 2021/22 in najmanj do leta 2024 izpeljala tretje klubsko tekmovanje – konferenčno ligo, katere prvi finale bo – kot je določil izvršni odbor Uefe – na sporedu 25. maja leta 2022 v Tirani.

Na zasedanju IO so sprejeli tudi odločitev, da bo evropsko prvenstvo do 21 let leta 2023 v Romuniji in Gruziji, zaključni turnir lige narodov, na katerem bodo igrale Italija, Belgija, Francija in Španija, pa bodo gostili naši zahodni sosedi. Tekme bodo v Milanu in Torinu. Obenem so pri Uefi izžrebali tudi polfinalna para, to sta Italija – Španija in Belgija – Francija. Tekme bodo med 6. in 10. oktobrom 2021.

Izvršni odbor je zaradi pandemije novega koronavirusa kongres v Montreuxu z 2. marca preložil na 20. april 2021. Uefa bo s konferenčno ligo, v katero bo vključenih skupno kar 184 klubov iz vseh 55 članic Uefe, uvedla tretje tekmovanje prvič po letu 1999, ko je ukinila pokal pokalnih zmagovalcev. Na ta način bo več državam omogočila daljše sodelovanje v evropskih tekmovanjih.

Pred skupinskim delom, v katerem bo osem skupin s po štirimi moštvi, bodo še trije kvalifikacijski krogi in tako imenovani play-off. Trije slovenski klubi – razen prvaka, ki bo nastopil v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov – bodo kvalifikacije začeli v prvem krogu. Po skupinskem delu bo osem zmagovalcev napredovalo v osmino finala, drugouvrščeni iz skupin konferenčne lige ter tretjeuvrščeni iz skupin evropske lige pa bodo igrali dodaten krog za določitev preostale osmerice osmine finala konferenčne lige.

Prvi kvalifikacijski krog bo na sporedu 8. in 15. julija, skupinski del se bo začel 16. septembra, končal pa 9. decembra 2021. Zmagovalec finala bo dobil pravico do igranja v skupinskem delu evropske lige v naslednji sezoni, če si ne bo skozi domače prvenstvo priigral nastopa v kvalifikacijah lige prvakov. »Uefina klubska tekmovanja bodo najbolj vključujoča doslej. Več bo tekem za več klubov, več nacionalnih zvez bo zastopanih v skupinskem delu tekmovanj,« je izjavil Aleksander Čeferin, predsednik Uefe.

Liga prvakov bo zadržala 32 klubov v skupinskem delu, toliko pa jih bo po novem imel tudi skupinski del evropske lige, ki jih ima zdaj 48. Tekme konferenčne lige bodo tako kot v evropski ligi na sporedu ob četrtkih. Omeniti kaže še, da Uefa po premirju med Armenijo in Azerbajdžanom spet dovoljuje tekme v obeh državah.

Komentarji: