Klopp nad Guardiolo kot Rocky vs Ivan Drago

Liverpool in Manchester City sta uvodoma potrdila vlogo favoritov, Unai Emery pa je hitro spoznal Arsenalove omejitve. Sledi derbi s Chelseajem.
Fotografija: Raheem Sterling je povzročal težave Arsenalovi obrambi. Foto: AFP
Odpri galerijo
Raheem Sterling je povzročal težave Arsenalovi obrambi. Foto: AFP

Če nič drugega, se lahko novi Arsenalov trener Unai Emery tolaži s tem, da je najhujše za njim. Manchester City je na štadionu Emirates pokazal, da se ne bo zlepa odrekel naslovu prvaka v Angliji, in zaokrožil uvodno kolo, v katerem ni bilo presenečenj.

Dolgo časa bo trajalo, preden bomo lahko govorili o Emeryjevem Arsenalu. Španec je od Arsena Wengerja podedoval mnoge igralce, ki so se izkazali za zgrešene nakupe, a jih bo hoče-noče potreboval.

Manchester United se je lahko prepričal, kako težko se klub postavi na noge in najde novo pot, potem ko se je po 27 letih poslovil Alex Ferguson. Od takrat so se na Old Traffordu zamenjali štirje trenerji in tudi Joseju Mourinhu se utegne kmalu zatresti stolček. Wenger je bil v Londonu 22 let ...

»Pep Guardiola že tri leta gradi ekipo, mi smo šele začeli,« se je po porazu z 0:2 branil Emery, ki je postal prvi Arsenalov trener po Terryju Neillu iz leta 1976, ki je izgubil prvo domačo tekmo. Kljub temu je videl nekatere dobre stvari. »Skozi 90 minut smo se izboljševali, City je od nas terjal najboljše in lahko smo videli, da nas čaka še precej dela. Vesel pa sem, ker moji igralci dobro tečejo in se borijo,« je dejal Emery, nekdanji trener Valencie, Seville in PSG. Njegova prva služba na Otoku bi se težko začela težje, v soboto ga čaka londonski derbi pri Chelseaju.

Unai Emery je takole delil napotke Mesutu Özilu. Foto: AFP
Unai Emery je takole delil napotke Mesutu Özilu. Foto: AFP


Za City je bil dan kot vsak drug, naloga opravljena rutinsko. Kevin De Bruyne, Leroy Sane in Gabriel Jesus so prišli s klopi, David Silva še ni nared. Raheem Sterling (začenja pogajanja o podaljšanju pogodbe, s katero bi postal najbolje plačani angleški nogometaš) je zadel z leve strani, saj je na desno prišel novinec Riyad Mahrez; rekonvalescent Bernard Mendy se je izkazal in še okrepil zadnjo vrsto, v kateri Guardiola ni našel prostora za Vincenta Kompanyja in Nicolasa Otamendija ... Zares impresivna širina igralskega kadra.


Močna tudi Liverpoolova klop


»Čeprav so nekateri igralci šele začeli priprave po SP, smo bili na visoki ravni. Mnogi so žrtvovali počitnice in se predčasno vrnili na treninge, denimo John Stones in Kyle Walker. Ni lahko začeti v gosteh pri ekipi z novim trenerjem, a pokazali smo duh, lakoto,« je bil zadovoljen Guardiola, ki je lani osvojil 100 točk, kar 25 več od Liverpoola, ki je proti West Hamu (4:0) potrdil, da misli resno napasti naslov.

Z novimi okrepitvami ima tudi Jürgen Klopp širino, zato verjame, da bo v četrti sezoni opravil še manjkajočo nalogo – poskrbel za stalnost forme in rezultatov. Tudi njegova klop je bila zvezdniška, na njej sta bila novinca Fabinho in Xherdan Shaqiri ter angleški reprezentanti Jordan Henderson, Adam Lallana in Nathaniel Clyne, medtem ko Dejan Lovren še okreva po poškodbi.

Je lahko notranja konkurenca tudi bumerang? »Moj načrt je zagotoviti, da bodo vsi igralci zadovoljni skozi sezono, saj bo ta dolga in naporna,« namerava z rotacijami ohranjati svežino in dobro vzdušje Klopp, ki je na vprašanje, ali pričakuje, da bo Liverpool končal 29-letno sušo, uporabil primerjavo med antagonistoma v filmski uspešnici Rocky 4: »Še vedno smo Rocky Balboa, ne Ivan Drago.«

Torej izzivalci in ne šampioni. Česar ni rekel, je bilo med vrsticami: Rocky je na koncu v 15. rundi sredi Moskve ugnal tudi Draga!

Liverpoolov napadalec Sadio Mane se je veselil dveh zadetkov proti West Hamu. Foto: Reuters<br />
 
Liverpoolov napadalec Sadio Mane se je veselil dveh zadetkov proti West Hamu. Foto: Reuters
 

Komentarji: