Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kloppovi rdeči metalci brutalno nad bele baletnike

Rdeča armada Liverpoolovih navijačev verjame, da ji bo nemški »mesija« prinesel šesti naslov v kijevskem finalu lige prvakov.
Liverpoolovo moštvo se nikdar ne vda. Foto: Reuters
Liverpoolovo moštvo se nikdar ne vda. Foto: Reuters
25. 5. 2018 | 09:00
5:40
Ljubljana – S šestim naslovom evropskega prvaka se spogleduje Liverpool. Rdeči polagajo upe v noge Mohameda Salaha in še bolj v glavo trenerja Jürgena Kloppa. Lahko nemški vodja težkometalske skupine z Merseysida užene koreografa belega baleta Zinedina Zidana? Težko, a v nogometu so bili že večji čudeži, kakršen se je zgodil v Istanbulu pred 13 leti.

Liverpool se je po 11 letih znašel v finalu lige prvakov, leta 2007 je izgubil proti Milanu, katerega je dve leti prej premagal v nepozabni tekmi po zaostanku z 0:3 ob polčasu. Osemnajstkratni angleški prvak že 28 let čaka na nov naslov v premier league, med dolgo sušo ga je dohitel in prehitel večni tekmec Manchester United.



Toda v Evropi je Liverpool še vedno najuspešnejši otoški klub, »European Royalty«, kot piše na enem od transparentov na znameniti tribuni Kop kultnega štadiona Anfield, s katere odmeva You'll Never Walk Alone, kultna pesem skupine Gerry and the Pacemakers.

V zadnjem času je med navijači sicer najbolj priljubljen napev Allez, allez, allez!, ki govori o tem, kako je Liverpool pokoril vso Evropo, od Pariza do Turčije, in se nikdar ne bo ustavil, v besedilu pa sta omenjena legendarna Bob Paisley in Bill Shankly, ki sta klub iz mesta Beatlesov v 60., 70. in 80. letih povzdignila med velikane.
 

Prelomnica poraz v Baslu


Trenerjema, ki bosta večno zapisana v srcih navijačev, bi lahko ob bok stopil Jürgen Klopp, ki je v treh letih preporodil ekipo in jo okužil z zmagovalno miselnostjo. Še preden je karkoli osvojil, je v rdečem delu mesta že presegel Rafo Beniteza, prvaka iz leta 2005. Mimogrede, Benitez je včeraj izjavil, da je današnji Liverpool močnejši od takratnega.

Dvomljivci so sicer odmahnili z roko, ko je Liverpool v finalu evropske lige pred dvema letoma izgubil proti Sevilli, češ da je Klopp večni poraženec, in pozabili, da je v domovini z Borussio dvakrat vzel naslov Bayernu.

Samo nebo je meja, je trener Jürgen Klopp prišepnil vročemu Mohamedu Salahu. Foto: Reuters
Samo nebo je meja, je trener Jürgen Klopp prišepnil vročemu Mohamedu Salahu. Foto: Reuters


Res pa je, da je po osvojitvi nemškega pokala leta 2012 izgubil vseh naslednjih pet finalov. Toda prav zadnji poraz v Baslu je pomenil veliko prelomnico v načinu razmišljanja, kot je priznal Liverpoolov kapetan Jordan Henderson. Klopp je takrat imel znameniti govor, v katerem je razočaranim igralcem zagotovil, da bodo še prišli finali, in jim predstavil vizijo.

»Bili smo na tleh in ko smo prišli v hotel, so nam rekli, da nam ima trener nekaj povedati. Predstavil nam je širšo sliko in nam dal misliti, dejal je, da je bil poraz šola in da moramo izkušnje unovčiti naslednjič, ko bomo prišli tako daleč,« je razkril Henderson, ki ni mogel pričakovati, da bo nova, še večja priložnost, prišla tako hitro.

Povsem zasluženo, Liverpool, ki se je v ligo prvakov prebil iz kvalifikacij, je najbolj učinkovita ekipa s 40 goli, trojec Salah-Firmino-Mane trga nasprotne obrambe, Kloppov ultra-presing zdrži le redko katera ekipa, o njegovi moči se je lahko prepričal tudi Maribor.
 

Rush: Salah ta čas najboljši


Salah, »egiptovski kralj«, kot je njegov novi vzdevek, je pod Kloppom postal stroj za gole in bo glavna nevarnost za Realove branilce. V sezoni je zbral 44 golov, tri manj od Liverpoolove legende Iana Rusha iz sezone 1983/84. Valižan trdi, da je Salah zasenčil celo Cristiana Ronalda.

»Fernando Torres in Luis Suarez sta blestela v prvi sezoni pri Liverpoolu, a ne tako kot Salah. V zadnjih desetih letih dominirata Ronaldo in Messi, toda Salah je ta čas še boljši od njiju. Če bo Liverpool zmagal v finalu, bi si zaslužil naslov igralca leta,« je izjavil Rush in spomnil, da je bil Salah ključni mož za preboj Egipta na SP v Rusiji.

Liverpool je s 40 goli najučinkovitejše v ligi prvakov. Foto: Reuters
Liverpool je s 40 goli najučinkovitejše v ligi prvakov. Foto: Reuters


Seveda ima Ronaldo svoje načrte, pokvariti pa mu jih bo skušal 19-letno odkritje v Liverpoolovi obrambi, Trent Alexander-Arnold, ki si je s sijajnimi predstavami prislužil mesto na SP, čeprav nima niti nastopa za Anglijo.

Samozavesti mu gotovo ne manjka. »Ronaldo je eden od najboljših igralcev doslej, uspele so mu neverjetne stvari. A tudi on ima slabosti in mogoče ga je zaustaviti,« je dejal Alexander-Arnold, ki živi le lučaj od Liverpoolovega vadbišča v Melwoodu, kjer je šel skozi vse razrede klubske akademije. Še največ zaslug za svoj bliskovit razvoj je kajpak pripisal velikemu motivatorju Kloppu.

Še zdaleč ni edini, ki mu Kloppov očetovski pristop prija. »On je naš vodja in vsi se zgledujemo po njem,« je o šefu povedal kapetan Henderson, ki si obeta, da bo nasledil Stevena Gerrarda in dvignil najpomembnejšo lovoriko v klubskem nogometu.

Drži, Real je favorit, a če je finski metal pred leti zmagal na evroviziji, lahko vsekakor tudi Kloppov na zelenici olimpijskega štadiona v Kijevu...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine