Ko šteje, Maribor premaguje Olimpijo

Trener Maribora Darko Milanič in igralec Martin Milec sta pred sobotnim velikim derbijem 34. kola 1. SNL razkrila vijolični utrip
Fotografija: Darko Milanič je proti Olimpiji v ligaških derbijih le enkrat okusil grenkobo poraza. FOTO: Tadej Regent/Delo/
Odpri galerijo
Darko Milanič je proti Olimpiji v ligaških derbijih le enkrat okusil grenkobo poraza. FOTO: Tadej Regent/Delo/

Le tri zmage! To je vse, kar je v derbijih z Mariborom zmogla nova Olimpija, ki v 1. SNL tekmuje od sezone 2009/10. Vijolični velikega derbija, ko je šlo zares, še niso izgubili in tudi za jutrišnjega, 36., imajo recept, ki naj bi jih zapeljal proti 15. šampionski zvezdici.

Od slikovitih in vznesenih gesel do realnosti, so v vijoličnem taboru minevali dnevi do bržčas odločilne tekme v sezoni. Na včerajšnji novinarski konferenci je trener Maribora Darko Milanič uporabljal besede umirjenega strokovnjaka, ki se zaveda, da všečnost ne prinaša zmag in lovorik.
»Razmišljamo samo o tej tekmi. O vsaki tekmi posebej smo razmišljali tudi prej in takšen način nas je pripeljal do tega položaj. Odpira nam veliko možnosti, ampak naš ključni načrt je, da bo Maribor tak, kot mora biti,« je bila Milaničeva uvodna misel, ki ji je sledilo premišljeno nadaljevanje.
»Rekel sem, da moramo leteti. Res je, ampak tako, da moramo šprintati v napad in v obrambo, nikakor pa ne brezglavo. Zadržati moramo način igre, ki smo ga ujeli v zadnjih tekmah. To pomeni, da si želimo biti agresivni in na meji tekaških sposobnosti.«


Izgubil je le en derbi

Mariborski niz tekem brez porazov je tudi v praksi pokazal, zakaj vijolice cvetijo spomladi. Z dodatkom: zmagujejo v zadnjih minutah.
»Pomembno je, da znaš zmagovati v zadnjih trenutkih. V nogometu je več faz igre in kakovost je, da znaš iti skozi njih brez prask. To znamo početi in hkrati pomeni, da se stvari znamo lotevati zelo dobro,« je pojasnjeval mariborsko odliko trener, ki ima v svoji osebni izkaznici derbijev le en ligaški poraz proti tekmecu iz Ljubljane. Sicer najvišjega z 1:4, a precej nepomembnega. Pod taktirko Dušana Kosića mu ga je Olimpija prizadejala 28. avgusta leta 2011, le nekaj dni po prvi vijolični uvrstitvi v evropsko ligo. Drugič in tretjič je Maribor izgubil pod taktirko Anteja Šimundže, ki bi se utegnil vrniti na vijolično klop.


Skomina je odličen sodnik

O kadrovski kombinatoriki za prihodnost pri Mariboru seveda ni bilo govora, vložek je prevelik, da bi se misli preusmerjali tja, kamor nihče ne želi. Milanič je izpostavil pomembnost mariborske drže, po kateri je treba biti do vsakega tekmeca spoštljiv. Za takšnega, kot je Olimpija, pa taktično pripravljen za vse možnosti.
»Pripravljeni moramo biti za vse različice. Vselej iščemo možnosti, kako zmagati. Težko je sicer predvidevati, s kom in kako bo igral nasprotnik, ampak, ko to vidimo, moramo znati ustrezno odgovoriti,« je sproščeno odgovarjal 50-letni Izolan, ki je razkril svoj igralni ideal. »Upam, da bomo dovolj všečni, da bomo izpeljali veliko napadov in strelov,« je povedal, razkril, kdo ne bo kandidiral za postavo (poškodovani Alexandru Cretu, Damjana Bohar, Kassim Doumbia) in se pomenljivo dotaknil Damirja Skomine in sojenja. »Sodil bo odličen sodnik, o tem ni dvomov, čeprav je včasih občutek, da se pri tekmecih zgodi ... Paziti bomo morali, da si ne zapletamo položaja z rumenimi kartoni.«


Iz krize z moštvenim duhom

Eden od najmočnejši adutov vijoličnih Martin Milec velja za tekmovalca od glave do pet. »Derbije se zmaguje. Smo v prednosti, a spet ne v bistveni. Odlikuje nas moštveni duh, ki nas je povlekel iz krize. Del tega so tudi navijači, z nami so bili takrat, ko nam ni šlo. Zato njihovih želja po zmagi ne čutimo kot pritisk, kvečjemu kot podporo in spodbudo,« je misli razkril Milec.

Komentarji: