Luka Zahović zabijal kot za stavo in preložil Olimpijino slavje

Po zanesljivih zmagah vodilnega dvojca bo o prvaku odločal nedeljski derbi v Domžalah – Četrtemu mestu in Evropi spet najbližje Rudar
Fotografija: Ko je zdrav, je Rok Kronaveter (levo, ob njem Tomislav Tomić) ključni Olimpijin mož. Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Ko je zdrav, je Rok Kronaveter (levo, ob njem Tomislav Tomić) ključni Olimpijin mož. Foto Tomi Lombar/Delo

»Olimpija šampion!« je odmevalo v Stožicah, a štiri dni prehitro. Zeleno-beli so v 35. kolu svojo nalogo opravili rutinsko in premagali Krško z 2:0 po dveh golih Roka Kronavetra, še bolj prepričljivi pa so bili v Celju vijolični Mariborčani, ki so zmagali s 4:0. S trojčkom golov je zablestel Luka Zahović. Odločitev o prvaku bo padla v nedeljo v zadnjem kolu.

Ljubljančani bodo gostovali pri Domžalčanih, ki so v Kranju z močno pomlajeno zasedbo napolnili mrežo gostiteljev in zeleno-belim napovedali hud boj, saj so najvidnejši igralci izpustili tekmo, da bi bili spočiti za zadnje dejanje.
Da Ljubljančanom prav nič ne bo podarjenega, se je zavedal tudi trener Igor Bišćan. »Težko bo in zahtevno. Veliko ljudi okoli mene me je prepričevalo, da so se Domžalčani nabrusili za nas. Vem, da bomo morali biti stoodstotni in v vrhunski formi. Izkušnje v tekmah z njimi imamo, v zadnji so nas stiskali, imeli so več posesti žoge, a kolikor vem, jim nismo dopustili veliko priložnosti. Tekma je bila drugačna zato, ker smo hitro zabili gol,« je povedal Zagrebčan, ki je med navijači zelo dobro zapisan, kar je razkrilo slavje po tekmi z nekonkurenčnimi Posavci. Bišćana so navijači pozvali, da se je pridružil igralcem pri pozdravljanju pred tribuno navijaške skupine Green Dragons. Požel je velik aplavz z vseh tribun stožiškega štadiona, na katerih se je zbralo solidno število športno razposajenih gledalcev.


Kronaveter je zmagovalec

Pred dvema letoma je imel v zadnjih kolih ključno vlogo v Olimpijinem zmagovalnem finišu Mariborčan Rok Kronaveter. »Železničar« je tudi v tej sezoni v odločilnih trenutkih pokazal, da ima v glavi in nogah veliko poguma in znanja.
»Kronaveter je tipičen zmagovalec. Takšni delajo razliko in zabijajo gole iz različnih položajev,« je tudi trener Bišćan jasno dal vedeti, komu med Ljubljančani pripada vloga vodje takrat, ko je treba. Kronaveter je že v 12. minuti in s pomočjo Alvesove asistence ter gostujočega nespretnega branilca Marka Krajcerja matiral najboljšega posameznika gostov v prvem polčasu, komaj 20-letnega vratarja Žigo Freliha.
»Pomembno je bilo zmagati. Na ta način smo zadržali prednost in dosegli rekord – sezono smo zaokrožili brez poraza na domačem igrišču. Da, 1:0 po prvih 45 minutah je bilo premalo. Nismo imeli kar nekih priložnosti, marveč takšne, ki jih je težje zapraviti kot izkoristiti. Igrali smo neposredno, hrabro in odločno. Drugi polčas smo nadaljevali uspavano in šele po drugem golu, smo lahko počivali,« je strnil oceno tekme Bišćan, ki je zopet povzročil nekaj nelagodja, ker je v začetni enajsterici prednost pred mariborskim junakom Andrejem Vombergarjem dobil Leon Benko. Kaj so si o tem mislili navijači, je lahko slišal ob vstopu Vombergarja. Argentinski Slovenec je požel glasen aplavz. Kronaveter je zmagovalca odločil z bele točke po prekršku nad razigranim Stefanom Savićem.


Zahović ml. zabijal za strelski naslov

Če ne bo zmagovalec sezone Maribor, bo vsaj Luka Zahović. Kar je v drugem delu sezone naredil 22-letni sin športnega direktorja v suspenzu Zlatka Zahovića, je sanjsko. Zabil je vseh 18 golov in si tako rekoč zagotovil »zlati čevelj« za naslov najboljšega strelca. Pa čeprav je prvi del prvenstva tako rekoč izpustil, saj si je 19. avgusta zlomil ključnico in moral kar dvakrat pod kirurški nož. V Celju je Zahović ml. zabijal za selektorja Tomaža Kavčiča in, kot znajo velemojstri: z razdalje, z bližine, z glavo, z levo nogo; vsi goli so bili resnično vrhunski in za v učbenike. Na lestvici strelcev je tako ušel soigralcu Marcosu Tavaresu in Kranjčanu Mateju Poplatniku za dva gola (18:16), toda zadnjo tekmo proti Gorici bo izpustil zaradi prevelikega števila rumenih kartonov.


Velenjčani spet pred Celjani, toda...

Tudi po zmagi Rudarja v Kidričevem boj za 4. mesto teoretično še ni odločen. Če bi se Goričanom v zadnjem kolu posrečil podvig v Ljudskem vrtu in ob tem še Triglavu Ob Jezeru, bi se evropski vozovnici za kvalifikacije za evropsko ligo približala Gorica. Ima boljši izkupiček v medsebojnih tekmah in tudi v troboju s Celjani. Praktično pa Rudarju proti Triglavu zadostuje že točka, medtem ko Kranjčanom tudi ta ne bo zadostovala za obstanek, če bi Ankaran v nedeljo premagal Aluminij.

Komentarji: