Mijatović začel priprave dobro stoječe NZS na stoletnico delovanja

Nogometna zveza bo tudi letos presegla 15 milijonov evrov prihodkov.
Fotografija: Generalni sekretar NZS Martin Koželj (levo) je razkril delovni načrt za leto 2019. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Generalni sekretar NZS Martin Koželj (levo) je razkril delovni načrt za leto 2019. FOTO: Leon Vidic

Brdo pri Kranju – Nogometna zveza Slovenije (NZS) je kljub devetletni rezultatski suši od SP v Afriki najbolje organizirana in finančno najbolj stabilna športna zveza pri nas. Njeni prihodki konstantno naraščajo: v zadnjih šestih poslovnih letih je ustvarila 9,50, 9,68, 10,86, 12,23, 13,91 in 15,50 milijona evrov letnih prihodkov, letos načrtuje 15,09 milijona €.

Lansko leto so zaznamovali tektonski premiki v delovanju NZS – toda zgolj na igrišču. Najbolj na očeh je bila članska reprezentanca, ki je prvič po letu 2012 ni vodil selektor Srečko Katanec. Njegov naslednik Tomaž Kavčič je plačal davek na pomladitev jate, konec leta ga je nasledil Matjaž Kek. Ta bo junija sprejel izziva v Celovcu in Rigi, ki bi lahko v marsičem tlakovala nadaljnjo usodo Slovenije v boju za euro 2020. To ni kar tako: uvrstitev na EP bi NZS neposredno prinesla 9,25 milijona evrov …


Uefa največji plačnik


"Pozdravljam vas v imenu predsednika Aleksandra Čeferina. Želim vam veliko sreče proti Avstriji in Latviji, lepo bi bilo, če bi gledali Slovenijo na euru. Spominjam se vaše ekipe izpred dvajset let, ki je igrala odlično na euru 2000 ..." je podkrepil pomembnost EP 2020 Fernando Gomes, podpredsednik Uefe in prvi mož portugalskega nogometa, ki je obiskal Gorenjsko. Med gosti na včerajšnjem zasedanju skupščine NZS smo opazili tudi častnega predsednika NZS Rudija Zavrla, ki je v sredo spremljal spopad Mure in Maribora v družbi nekdanjega predsednika Milana Kučana in selektorja Matjaža Keka, naslednji teden pa bo sprejel Uefino misijo na kadetskem euru v Dublinu.

»V seštevku je bilo več svetlih kot temnih trenutkov ... Posebej nas motivira, da bomo prihodnje leto praznovali 100. rojstni dan NZS, zato številne aktivnosti peljemo v tej smeri,« je zatrdil Radenko Mijatović. FOTO: Jože Suhadolnik
»V seštevku je bilo več svetlih kot temnih trenutkov ... Posebej nas motivira, da bomo prihodnje leto praznovali 100. rojstni dan NZS, zato številne aktivnosti peljemo v tej smeri,« je zatrdil Radenko Mijatović. FOTO: Jože Suhadolnik


Razrez lanskih prihodkov? Uefa je prispevala 27,4 odstotka prihodkov NZS, 21,4 odstotka predstavlja postavka TV in medijske pravice, kjer večji del prav tako pade na Uefino centralno trženje. Fifa je prispevala v proračun NZS 1,1 milijona evrov (7,3 %).


5,7 milijona gledalcev


Opravljeno v letu 2018 je ocenil tudi predsednik NZS Radenko Mijatović. "V seštevku je bilo več svetlih kot temnih trenutkov ... Posebej nas motivira, da bomo prihodnje leto praznovali 100. rojstni dan NZS, zato številne aktivnosti peljemo v tej smeri," je napovedal Mijatović, konkretne podatke pa je – prvič v tej vlogi na skupščini – strnil generalni sekretar Martin Koželj.
"Prvič doslej so različne televizije prenašale vse tekme 1. SNL, ki si jih je skupaj ogledalo 5,7 milijona gledalcev, kar je rekord," je razkril Koželj in dodal, da je bilo med 49.091 registriranimi nogometaši 28.000 mladih: "Ob tem je pod dežnikom NZS prek 1500 trenerjev, zgolj lani se jim je pridružilo 80 novih kolegov."

NZS bo tudi letos presegla 15 milijonov € prihodkov, čeprav ne bo izrednih prihodkov na račun EP v futsalu in lanske izredne dividende iz kapitalske naložbe v Športni loteriji. V finančnem načrtu velja izpostaviti načrtovano 60-odstotno rast vstopnin in 40-odstotno rast prihodkov s Fife. Največji strošek bodo predstavljale reprezentance (40 %).


Omejitev 70 let in trije mandati


Še to: s sklepom skupščine je postala zgornja meja posameznika ob izvolitvi na mesto predsednika, podpredsednika ali člana IO NZS 70 let, število mandatov za omenjene funkcije pa omejeno na največ tri mandate. Enake omejitve veljajo tudi za vse člane svetovalnih komisij NZS.

Preberite še:

Komentarji: