Na razprodanem štadionu v Šiški hiter odziv Olimpije

Bravo in Olimpija upravičila pričakovanja ljubljanskih navijačev. Vstopnice za tekmo pošle, zmanjkalo tudi okoliških parkirišč.
Fotografija: Prvi mestni derbi po dobrih devetih letih je pritegnil v Spodnjo Šiško številne privržence Brava in Olimpije (na fotografiji). FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Prvi mestni derbi po dobrih devetih letih je pritegnil v Spodnjo Šiško številne privržence Brava in Olimpije (na fotografiji). FOTO: Jure Eržen

Prvi ljubljanski nogometni derbi po 3396 dneh je vnovič razkril, kako močno je potrebovala metropola tovrstno merjenje moči. Bravo in Olimpija sta pritegnila v Spodnjo Šiško več tisoč privržencev obeh klubov, številni so ostali pred vrati brez vstopnice … Razplet derbija med novinci v 1. SNL in klasičnim favoritom prvenstva je bil pričakovan, Olimpijo pa je zavihtel na vrh lestvice.

Olimpija je zasluženo dobila ljubljanski nogometni derbi z Bravom. FOTO: Delova Infografika
Olimpija je zasluženo dobila ljubljanski nogometni derbi z Bravom. FOTO: Delova Infografika


Razlika med 27. marcem 2010, ko sta se zadnjič v ligi merila Interblock in Olimpija, in včerajšnjim popoldnevom je očitna. Tedanji labodji spev ambiciozne zasedbe Joca Pečečnika si je ogledalo 300 gledalcev, včerajšnji derbi je pritegnil na atletski štadion dobrih 2000 navijačev. V klubu so namreč potrdili, da so prodali vse vstopnice za zgodovinsko prvo tekmo v 1. SNL. To ni bilo niti najmanj čudno, saj tudi najbolj izkušeni obiskovalci štadiona v Spodnji Šiški niso našli prostega parkirišča po bližnjih ulicah ...


Bolje so se znašli »gostujoči« nogometaši


Na igrišču je bilo hitro opazno, kdo po definiciji meri na naslov prvaka, čigav imperativ pa je obstanek med slovensko elito. Na svoj račun pa so navsezadnje prišli tudi navzoči – domače so spodbujali povečini mladoletni otroci, na različne načine povezani z akterji v klubu, goste tradicionalno težka artilerija skupine Green Dragons, toda, pozor, brez enega incidenta ali neprimernega skandiranja! Kot da bi želeli uslišati starše domačih navijačev ... V takšnih razmerah so se bolje znašli »gostujoči« nogometaši, ki so odgovorili na četrtkov spodrsljaj z latvijskim Rigasom, kot se od njih pričakuje.


Izid 0:2 bi nagradil Ljubljančane tudi v Latviji


Asmir Suljić (levo) je takole vrgel na finto Almina Kurtovića in nato postavil končni izid 0:2. FOTO: Jure Eržen
Asmir Suljić (levo) je takole vrgel na finto Almina Kurtovića in nato postavil končni izid 0:2. FOTO: Jure Eržen


»Zavedali smo se, da nam bo po nesrečnem četrtku izjemno težko in da je Bravo zelo dober tekmec. Ne nazadnje smo sosedje, vemo, da dobro trenirajo. Vesel sem, da so se fantje odzvali pravilno in da se zavedajo, da igrajo za velik klub. Zasluženo smo zmagali, podobno pa želimo storiti tudi v četrtek v Rigi,« je napovedal trener zeleno-belih Safet Hadžić. Res, morebitna zmaga z 2:0 tudi v Latviji bi zavihtela Olimpijo v drugo kolo kvalifikacij za evropsko ligo, kar bi bil odličen zasuk po domačem porazu z 2:3. »Toda, to moram poudariti: Rigas ni avtsajder, kot ga prikazujejo nekateri v naših medijih. Ve, za kaj gre v nogometu. To seveda ne pomeni, da ne bomo naredili vsega za (dovolj visoko) zmago,« je opozoril Hadžić.
Trenerja Olimpije je prvi razveselil Endri Čekiči, ki je unovčil slabo sporazumevanje med Luko Žinkom in Darkom Zecom ter z močnim strelom po tleh z 20 metrov načel mrežo gostiteljev. Tik pred koncem polčasa bi se lahko vpisal med strelce tudi igrivi Luka Menalo, ki je po izvrstnem Čekičijevem prodoru zadel levo vratnico.

Nogometaši Brava in Olimpije se odlično poznajo, nasmejani so bili tudi pred tekmo. FOTO: Jure Eržen
Nogometaši Brava in Olimpije se odlično poznajo, nasmejani so bili tudi pred tekmo. FOTO: Jure Eržen


Če je manj izkušene Ljubljančane v prvem polčasu pokopala previdnost, so v drugega krenili bolj ambiciozno kot sosedje iz Stožic. Nizali so napade za napadom, četudi povečini nenevarne za Nejca Vidmarja. In ko se je v 65. minuti zdelo, da so že povsem blizu izenačenja – Aljoša Matko je streljal čez vrata –, je Olimpija odpravila dvome o zmagovalcu. Rezervist Asmir Suljić, ki je v četrtek davil ekipo in navijače v Stožicah z individualno igro, je na desni strani Olimpije s finto vrgel iz igre svojega čuvaja Almina Kurtovića in zabil lep gol v daljši kot Domna Grila – končnih 0:2!


Grabić se je zavedal razlike med 1. in 2. SNL


Domači trener Dejan Grabić, ki je med tekmo pokazal, da premore tudi načrt B, je lahko le čestital močnejšemu tekmecu.

»Preskok iz druge v prvo ligo je ogromen, toda tega smo se tako ali tako zavedali. Na vseh ravneh se še učimo, tako na igrišču kot ob njem … Čestitam Olimpiji, v četrtek bomo vsi navijali za njeno zmago z najmanj dvema goloma razlike,« je Grabić (38) zaželel nekdanjemu soigralcu Hadžiću (50). Obetavni trener je nato pojasnil potek privlačne tekme: »V prvem polčasu smo želeli visoko pritiskati na ofenzivne igralce Olimpije, saj so tako kakovostni, da jim ne smeš pustiti dihati. Hkrati bi bili z morebitnimi odvzetimi žogami bližje tekmečevih vrat. To nam ni uspevalo, kar je bila seveda voda na mlin Olimpije. V drugem polčasu smo resda želeli opraviti kaj več, toda zmanjkalo nam je tudi moči.«

Takole sta v eni od akcij preprečila strel Mustafi Nukiću Vitalijs Maksimenko in Macky Bagnack. FOTO: Jure Eržen
Takole sta v eni od akcij preprečila strel Mustafi Nukiću Vitalijs Maksimenko in Macky Bagnack. FOTO: Jure Eržen

Preberite še:

Komentarji: