Najboljši v Evropi le z manjšimi praskami

V marčevskem paketu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020 brez večjih presenečenj.
Fotografija: Francoski čudežni fant Kylian Mbappe je v dveh tekmah dosegel dva gola in dve asistenci. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Francoski čudežni fant Kylian Mbappe je v dveh tekmah dosegel dva gola in dve asistenci. FOTO: AFP

Uvodni kvalifikacijski paket za evropsko prvenstvo leta 2020 v nogometu ni bistveno spremenil razmerja sil na stari celini. Najboljši z manjšimi in še ne usodnimi spodrsljaji, kot sta si jih privoščila igriva in neučinkovita Portugalska z dvema neodločenima razpletoma na domačem igrišču ter v procesu pomlajevanja Hrvaška s porazom na Madžarskem, niso dopustili večjih presenečenj.

Portugalec Cristiano Ronaldo je po odhodu z igrišča zaradi poškodbe dvoboj proti Srbiji v podobnem slogu kot na euru pred tremi leti spodbujal moštvo ob igrišču. FOTO: AFP
Portugalec Cristiano Ronaldo je po odhodu z igrišča zaradi poškodbe dvoboj proti Srbiji v podobnem slogu kot na euru pred tremi leti spodbujal moštvo ob igrišču. FOTO: AFP


Prav dramatični zasuki in razpleti, začinjeni z goli zadnjega dne marčevskega termina kvalifikacij, so razkrili zelo opazno povečanje srednjega razreda, razdeljenega na dva kakovostna dela, tistega, ki je bliže izzivanju najboljših, in tistega, ki je na robu izpada v najslabši razred. Raztegnil se je vsaj na trideset ali še nekaj več reprezentanc in med njimi je tudi Slovenija, ki se ji še ni povsem posrečilo približati prvemu delu. Podobna porazdelitev moči je tudi v najslabšem kakovostnem razredu, kjer so popolni avtsajderji in selekcije, ki tu in tam višje uvrščenim reprezentancam lahko povzročijo preglavice in jim zagrozijo z menjavo vlog.


Francija kot stroj, Anglija igriva in učinkovita


Svetovni prvaki Francozi z razliko v golih 8:1 ter mladi in razigrani Angleži z 10:1 so svoje visoke vrednosti delnic s svetovnega prvenstva v Rusiji še dvignili. Trikolori z izjemno širino igralskega kadra si lahko privoščijo težko primerljiv luksuz in skozi kvalifikacije brez rezultatskih stresov izpeljejo še eno selekcijo v že tako selekcioniranem moštvu. Selektor Didier Deschamps ima na voljo vsaj dva ducata vrhunsko usposobljenih nogometašev z najboljšimi tehničnimi in atletskimi odlikami ter izjemno produktivno valilnico talentov, iz katere bi do prve tekme evropskega prvenstva lahko vzniknilo še nekaj dragocenih upov najvišje vrednosti.

Gareth Southgate (v sredini) je odlično povezal mlado angleško moštvo. FOTO: AFP
Gareth Southgate (v sredini) je odlično povezal mlado angleško moštvo. FOTO: AFP


Anglija pod taktirko selektorja Garetha Southgata ubira sadove načrtnega dela v mlajših kategorijah, pri katerih je svojo trenersko in selektorsko podobo oblikoval ta čas najbolj spoštovan džentlemen na Otoku in mož s telovnikom, Southgate.
Nemčija je z zmago v derbiju na Nizozemskem in z glavnimi vlogami mlajših sil nakazala, da bo selektor Joachim Löw hitro in učinkovito opravil menjavo rodov ter Elf vrnil v ožji krog favoritov, medtem ko ima Španija (imela je največjo posest žoge v odstotkih, 74) ravno toliko zahtevno skupino, da ji ne dopušča preveč sproščenosti. Zanesljivi zmagi z gol razliko 6:0 izpostavljata tudi Italijo, toda »azzurre« in selektorja Roberta Mancinija še čakajo zahtevnejši izzivi, kot sta bila uvodna na Finskem in v Liechtensteinu.

Luka Modrić je s Hrvaško padel na drugi kvalifikacijski oviri v Budimpešti. FOTO: Reuters
Luka Modrić je s Hrvaško padel na drugi kvalifikacijski oviri v Budimpešti. FOTO: Reuters


Točkovni polom Avstrije


Največji poraženec uvodnih kvalifikacijskih tekem je zagotovo naslednja slovenska tekmica Avstrija. Toda tudi nični točkovni izkupiček velja ovrednotiti skozi igro, ki je bila velika boljša od izplena, zaradi česar naših severnih sosedov še zlepa ne gre odpisati. Zanje, najbrž pa tudi za Slovence, bo usoden prav medsebojni dvoboj 7. junija v Celovcu.

Kljub dvema goloma v Haifi je prvi avstrijski napadalni adut Marko Arnautović še drugič zapored zapustil igrišče sklonjene glave. FOTO: Reuters
Kljub dvema goloma v Haifi je prvi avstrijski napadalni adut Marko Arnautović še drugič zapored zapustil igrišče sklonjene glave. FOTO: Reuters


Uspešnost Slovenije pod taktirko selektorja Matjaža Keka je mogoče ovrednotiti tudi po tem, kako uspešni so bili njeni tekmeci iz lige narodov. Zmagovalka skupine Norveška je imela na štartu peklenski spored, najprej je tesno izgubila s Španijo v gosteh, v torek pa je iztržila točko v zadnjih sekundah dramatičnega vikinškega derbija s Švedsko v Oslu. Izenačujoči gol za 3:3, potem ko je zapravila prednost s 3:1, je padel v sedmi minuti sodnikovega dodatka. Bolgarija je z balkanskima tekmecema osvojila dve točki, srečno domačo s Črno goro in tudi s Kosovom v gosteh. Ciper je edini, ki je zmagal, a v San Marinu ni imel enakovrednega nasprotnika. Podobno kot doma ni bil enakovreden prvokategornici Belgiji.

Skupno je bilo na 50 tekmah doseženih 154 golov oziroma 3,08 gola na tekmo.

kvalifikacije EP JPG
kvalifikacije EP JPG

Komentarji: