Najstnik iz Gvineje Bissau užalostil San Siro

Iz skupin lige prvakov od E do H so se v osmino finala uvrstili Liverpool, Napoli, Barcelona, Borussia Dortmund, Leipzig, Lyon, Chelsea in Valencia.
Fotografija: Za Inter in slovenskega vratarja Samirja Handanovića, ki ni mogel preprečiti poraza, je bila tudi rezervna Barcelona premočan tekmec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za Inter in slovenskega vratarja Samirja Handanovića, ki ni mogel preprečiti poraza, je bila tudi rezervna Barcelona premočan tekmec. FOTO: Reuters

V razburljivem zadnjem kolu skupinskega dela tekmovanja v ligi prvakov v skupinah od E do H sta najkrajšo potegnila letošnji polfinalist Ajax in vodilni v italijanskem prvenstvu Inter. Namesto v osmini finala bosta evropsko pomlad nadaljevala v šestnajstini finala evropske lige. Med 16 najboljših pa so se uvrstili naslednji klubi: Liverpool, Napoli, Barcelona, Borussia Dortmund, Leipzig, Lyon, Chelsea, Valencia in že prej PSG, Real Madrid, Bayern, Tottenham, Manchester City, Juventus. V šestnajstino finala evropske lige sta se uvrstila še Salzburg in Benfica.

Salzburg je v prvem polčasu potrdil, zakaj so pri Liverpoolu s kar precej strahu šli v tekmo. Med boljšimi v prvem polčasu je bil brazilski vratar pri evropskih prvakih Alisson Becker. FOTO Reuters
Salzburg je v prvem polčasu potrdil, zakaj so pri Liverpoolu s kar precej strahu šli v tekmo. Med boljšimi v prvem polčasu je bil brazilski vratar pri evropskih prvakih Alisson Becker. FOTO Reuters


Evropski klubski prvak Liverpool je na gostovanju v Salzburgu trpel dobrih 50 minut, nato pa v razmaku ene minute zabil dva gola in si zagotovil napredovanje. Po sila vznemirljivem prvem polčasu, v katerem sta mreži čudežno ostali nedotaknjeni, si rdeči na razprodanem štadionu v Salzburgu (31.000 gledalcev) v drugem polčasu niso več privoščili strelskih spodrsljajev. Naby Keita, nekoč igralec Salzburga, in Mohamed Salah sta v 57. in 58. minuti razblinila neznanke o zmagi. V Neaplju je že v prvem polčasu zablestel Poljak Arkadiusz Milik. Zabil je klasičen hat-trick.

Dries Mertens je takole čestital bum, bum, bum Arkadiuszu Miliku. FOTO: AFP
Dries Mertens je takole čestital bum, bum, bum Arkadiuszu Miliku. FOTO: AFP


Borussia se je rešila


Španski prvak je v Milanu pri Interju počival Lionela Messija, trener Ernesto Valverde pa je dal priložnost še nekaterim rezervistom. Toda tudi »rezervna« Barcelona je bila premočna za Inter čelu z našim vratarjem Samirjem Handanovićem, ki je v 35. letu starosti ostal brez prve uvrstitve v osmino finala. Domala vsi Interjevi privrženci so pričakovali, da bo na San Siru evropski prvak iz leta 2010 premagal Katalonce in si zagotovil napredovanje. Toda to je bil račun brez krčmarja, Barcelona je bila srečnejša ali za malenkost boljša. Zmagoviti gol za Katalonce je dosegel 17-letni Anssumane Fati v 87. minuti, ko so črno-modri le igrali za vse ali nič. Imeli so tudi obilo smole. Romelu Lukaku in Lautaro Martinez sta bila pri izidu 1:1 strelca iz ofsajda.

Barcelonin junak Ansu Fati je v igro vstopil v 85. minuti, v 87. pa je zabil gol. FOTO: AFP
Barcelonin junak Ansu Fati je v igro vstopil v 85. minuti, v 87. pa je zabil gol. FOTO: AFP


Inter je potreboval zmago, saj je Borussia z 2:1 premagala žilavo Slavio, od 77. minute je igrala z desetimi možmi po izključitvi Juliana Weigla.

Pri Interju so za tolažbo nazdravili rekordnemu izkupičku. Od prodaje vstopnic so zaslužili 7,5 milijona evrov, kar je tudi rekordni iztržek za italijanski nogomet.


Šok v Amsterdamu


Rodrigo je že v prvem polčasu zabil za Valencio v areni Johana Cruijffa. Bil je usoden za lanskega polfinalista, ki ni in ni zmogel prebiti španske obrambe. Povsem drugače kot v Valencii, kjer je Ajax prepričljivo premagal tekmeca s 3:0.

Valencia se je Ajaxu oddolžila za visok domači poraz in ga povrhu izločila iz tekmovanja. FOTO: Reuters
Valencia se je Ajaxu oddolžila za visok domači poraz in ga povrhu izločila iz tekmovanja. FOTO: Reuters


Zelo razburljivo so se razpletale minute v skupini G. Pred tekmo je bil ob Leipzigu drugi Zenit, potem je dobro kazalo Benfici, nazadnje pa je Lyon le osvojil točko, ki jo je potreboval. Ob odmoru je francoskemu klubu kazalo slabo, gostje so imeli prednost dveh golov. Nizozemec pa je bil Lyonov rešitelj. Zenit je za nameček ostal tudi brez evropske lige po prepričljivem porazu v Lizboni.

Žreb parov osmine finala bo 16. t. m. v Nyonu.

Izidi,

skupina E


Salzburg : Liverpool 0:2

(Keita, Salah)


Napoli : Genk 4:0

(Milik 3, Mertens)

Vrstni red: Liverpool 13, Napoli 12, Salzburg 7, Genk 1.

skupina F


Borussia Dortmund : Slavia 2:1

(Sancho, Brandt; Souček)


Inter : Barcelona 1:2

(Lukaku; Perez, Fati)

Vrstni red: Barcelona 14, Borussia D. 10, Inter 7, Slavia 2.

skupina G


Lyon : Leipzig 2:2

(Aouar, Depay; Forsberg, Werner)


Benfica : Zenit 3:0

(Cervi, Pizzi, Azmoun avt.)

Vrstni red: Leipzig 11, Lyon 8, Benfica in Zenit po 7.

skupina H


Ajax : Valencia 0:1

(Rodrigo)


Chelsea : Lille 2:1

(Abraham, Azpilicueta; Remy)

Vrstni red: Valencia in Chelsea po 11, Ajax 10, Lille 1.

Komentarji: