Napad na Zidana ga je stal položaja predsednika

Predsednik francoske nogometne zveze je bil prisiljen odstopiti le nekaj tednov po porazu Francije v finalu svetovnega prvenstva.
Fotografija: Zdaj že nekdanji predsednik francoske zveze Noël Le Graët. FOTO: Christophe Archambault/AFP
Odpri galerijo
Zdaj že nekdanji predsednik francoske zveze Noël Le Graët. FOTO: Christophe Archambault/AFP

Predsednik francoske nogometne zveze Noël Le Graët je bil prisiljen odstopiti le nekaj tednov po porazu Francije v finalu svetovnega prvenstva. Le Graët je bil tarča kritik zaradi neposrečenih in nespoštljivih izjav o nekdanjem francoskem zvezdniku Zinadinu Zidanu.

»Noël Le Graët se je v dogovoru z izvršnim odborom francoske nogometne zveze, ki se je sestal danes v Parizu, odločil odstopiti s položaja predsednika do zaključka revizije, ki jo izvaja ministrstvo za šport,« so sporočili iz zveze.

Zidane bi bil kandidat, če bi odšel Deschamps

Le Graët, čigar mandat naj bi trajal do leta 2024, se je soočil s pozivi k odstopu, po, kot je priznal, »nerodnih pripombah« v zvezi z možnostjo, da bi nekdanji francoski nogometni zvezdnik Zinedine Zidane prevzel mesto selektorja francoske reprezentance. Le Graët se je resda opravičil za nedavne izjave, češ da so bile »nerodne ter so posledično izzvale velik nesporazum«.

Zinedine Zidane je razvnel Francijo. FOTO: Susana Vera/Reuters
Zinedine Zidane je razvnel Francijo. FOTO: Susana Vera/Reuters

Zidane je bil sicer kandidat za selektorja Francije, če bi Didier Deschamps zapustil klop. Iz FFF so v soboto nato sporočili, da je Deschamps, svetovni prvak leta 1998 kot igralec in 2018 kot selektor, podaljšal pogodbo do konca leta 2026. Potem ko je ekipo popeljal do drugega zaporednega finala na SP, kjer je prejšnji mesec Francija izgubila proti Argentini v Katarju.

Le Graët je v pogovoru za televizijsko postajo RMC Sport v nedeljo dejal, da se Zidanu niti ne bi oglašal na telefon. »Zaradi mene lahko počne, kar želi. To ni moja stvar. Pravzaprav mi je malo mar zanj,« je na vprašanje o nadaljnji poti Zidana, kot ga citira AFP, dejal 81-letni Le Graët.

Oglasila sta se tudi Mbappe in Macron

Kasneje se je oglasil tudi najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva v Katarju Kylian Mbappe. Francoski napadalec je na Twitterju zapisal, »Zidane je Francija, do legende se ne smeš obnašati tako nespoštljivo«.

Kylian Mbappe se je postavil v bran Zidanu. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Kylian Mbappe se je postavil v bran Zidanu. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters

Tudi športni dnevnik L'Equipe je besede predsednika FFF označil kot »nesprejemljive«, ministrica za šport Amelie Oudea-Castera pa je Le Graëta na Twitterju pozvala, naj se »zaradi popolnega pomanjkanja spoštovanja opraviči«, oglasil se je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Le Graëta je začasno na položaju predsednika zveze zamenjal Philippe Diallo, podpredsednik organizacije.

Preberite še:

Komentarji: