Nekdanji predsednik NZS čivknil in vznemiril

Ivan Simič je predstavil štiri točke, kako potegniti črto čez nogometno sezono.
Fotografija: Slovensko nogometno prvenstvo bi se lahko nadaljevalo 2. ali 9. maja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovensko nogometno prvenstvo bi se lahko nadaljevalo 2. ali 9. maja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič je na družbenem omrežju twitter sprožil zanimivo polemiko o tem, kako bi opravil prvenstveno nogometno sezono v Sloveniji. Svoj pogled s pozivom Nogometni zvezi Slovenije je strnil  v naslednje štiri točke:

1. Zaključite prvenstva.
2. Določite prvaka in tistega, ki izpade.
3. Klubom omogočite, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo za novo prvenstvo.
4. Za 1. SNL namenite milijon evrov in za vse ostale 1,5 milijona evrov.

Simič je povedal, da se je oglasil zato, ker so ga »zaradi korone klicali klubi«.
Nekdanji predsednik NZS Ivan Simič je vznemiril nogometno javnost. FOTO: Roman Šipić/Delo
Nekdanji predsednik NZS Ivan Simič je vznemiril nogometno javnost. FOTO: Roman Šipić/Delo


Kot je znano, je odbor za nujne zadeve pri NZS sprejel sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS z dne 12. 3. 2020 zaradi pandemije koronavirusa podaljša do preklica. Prvenstvo bi se lahko nadaljevalo 2. ali 9. maja.

S podobnimi dvomi o tem, ali naj se sezona nadaljuje, ko se bodo zadeve umirile, ali konča, se soočajo tudi v drugih državah. Kaže izpostaviti razmišljanja v najbolj prizadetih državah z epidemijo koronavirusa, v Italiji in Španiji.


Italija tudi v juliju in avgustu


Predsednik Nogometne zveze Italije (FIGC) Gabriele Gravina je zatrdil, da je glavni cilj nadaljevati prvenstvo. »Naša naloga je, da načrtujemo datume in sestavimo vse projekcije, kako izpeljati sezono. Potrudili se bomo, da jo bomo dokončali, pa čeprav po 30. juniju,« je med drugim povedal Gravina. »Najtežje je najti dogovor z vsemi ligami, uskladiti vse klubske in osebne interese. Potrebujemo od 45 do 60 dni, da bi zaokrožili prvenstveno sezono,« je še dodal.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je priporočila rok, do kdaj naj bi se izpeljala prvenstva. To je 30. junij, toda kaže, da bi lahko podaljšala rok tudi v julij in avgust, če se razmere v mesecu in pol še ne bodo umirile.
Prvi mož italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina pravi, da potrebujejo od 45 do 60 dni za dokončanje prvenstva. FOTO: Reuters
Prvi mož italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina pravi, da potrebujejo od 45 do 60 dni za dokončanje prvenstva. FOTO: Reuters
 


Poraženci in zmagovalci na igrišču


Predsednik Nogometne zveze Španije (RFEF) Luis Rubiales je bil še bolj jasen.

»Prvenstva moramo izpeljati, to je naša prednostna naloga. Klubi ne morejo kar izpasti, napredovanje mora biti pravilno. Na stotine klubov je, ki čakajo na to, da bi dokončali sezono. Poraženci in zmagovalci naj se določijo na igrišču. O tem, kdaj in kako, pa takrat, ko bo zato prišel trenutek. O tem se bomo pogovarjali, ko se bo vrnil nogomet, ko se bo socialno življenje vrnilo v normalnost, ko se bo država postavila na noge. Ne bomo vnaprej delali načrtov in določali datumov,« je povedal Rubiales, ki upa, da bodo v Španiji že maja lahko nadaljevali prvenstvo, a se zdaj zaveda, da bo ta želja bržkone neuresničljiva.
Predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales (desno) se je zavzel za nadaljevanja prvenstva. FOTO: AFP
Predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales (desno) se je zavzel za nadaljevanja prvenstva. FOTO: AFP


Velike lige so za nadaljevanje


Za nadaljevanje prvenstev se je zavzel tudi predsednik Združenja evropskih profesionalnih klubov Lars-Christer Olsson.

»Prednostni cilj bi moral biti, da se prvenstva končajo na igrišču. Sicer ne vemo, kdo bo igral v evropskih klubskih tekmovanjih,« je povedal tudi prvi mož švedske profesionalne lige. Razkril je še, da se za nadaljevanje prvenstva zavzemajo vsi predsedniki največjih zvez.

Komentarji: