Nemci opozorili politiko, naj poišče konstruktivno rešitev za šport

Prvi mož Bayerna trdi, da je nemška zveza po zmagi v Braziliji 2014 dala prednost marketingu in politiki pred nogometom.
Fotografija: Štadion Borussie Dortmunda je eden največjih in najlepših v Evropi. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Štadion Borussie Dortmunda je eden največjih in najlepših v Evropi. FOTO: Ina Fassbender/AFP

Nekdanji velikan nemškega nogometa in aktualni predsednik Bayerna iz Münchna Karl-Heinz Rummenigge opozarja na velikansko škodo, ki bo prizadela nogomet zaradi prepovedi obiska tekem. V pogovoru za časnik Bild am Sonntag je opozoril na izgubo nogometne kulture, pa tudi na velik finančni izpad.

»Pri nas govorimo o 100-milijonski izgubi. V Evropi klubi izgubljajo med 50 in 200 milijonov v sezoni, če se bodo tekme igrale brez gledalcev. In povsem preprosto je na prstih ene roke prešteti, kako dolgo to klubi lahko zdržijo,« je za časnik povedal, 65-letni Rummenigge.


V Nemčiji preizkušajo 20-odstotno odprtost tribun


Trenutno zaradi širjenja epidemije Bayern domače tekme igra brez gledalcev, v bundesligi pa sicer poteka testna faza do konca oktobra, kjer preverjajo 20-odstotno odprtost tribun. Načrti so izdelani, a konec oktobra bo politika odločila, kako naprej. Rummenigge dodaja, da klub dobro sodeluje z deželnimi oblastmi Bavarske, ima pa občutek, da se je v zadnjem času »nekoliko izgubila rdeča nit«.

Na štadionu v Leipzigu domuje tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl. FOTO: Thomas Bachmann/AFP
Na štadionu v Leipzigu domuje tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl. FOTO: Thomas Bachmann/AFP


Prvi mož bavarskega velikana opozarja politiko, naj poišče konstruktivne rešitve. Prepričan je namreč, da številni klubi v bundesligi ne bodo preživeli morebitne vnovične prekinitve in odpovedi sezone, kar bi močno spremenilo celotno ligaška tekmovanje.

image_alt
Kosovo še zadnja država z Balkana, ki čaka na obisk Slovencev


V pogovoru za časnik pa predsednik Bayerna opozarja tudi na težave, s katerimi se v zadnjem obdobju sooča nogomet. Kot pravi, so se izgubile nekatere tradicionalne vrednote. Predvsem se vse preveč vrti okrog denarja. Posebej kritičen je do zveze, kjer so po osvojitvi naslova svetovnih prvakov leta 2014 »prednost pred nogometom dali denarju, marketingu in politiki.«

V tej luči opozarja tudi na sredini prijateljsko tekmo s Turčijo (3:3), za katero pravi, da si je selektor Jogi Löw ni želel, a jo je zaradi milijonskih dohodkov, ki jih je prinesel ta obračun, Nemčija morala odigrati.

Preberite še:

Komentarji: