Novi kapetan Josip Iličić zadnji up za častno slovo Slovencev

Reprezentanca Igorja Benedejčiča drevi v Sofiji (20.45) končuje nastope v nogometni ligi narodov. V prvi tekmi z Bolgari »smola«, nocoj športna »sreča«?
Fotografija: Slovenci so v petek najmočneje pogrešali kaznovanega Josipa Iličića, drevi prvega aduta za morebitno presenečenje v Sofiji. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Slovenci so v petek najmočneje pogrešali kaznovanega Josipa Iličića, drevi prvega aduta za morebitno presenečenje v Sofiji. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Kako bo vplivalo na Slovence dejstvo, da pred zadnjo tekmo v Uefini ligi narodov ne morejo spremeniti svoje usode in bodo v naslednji izvedbi tekmovanja igrali v najnižji ligi D? To je glavno vprašanje za zdesetkano četo selektorja Igorja Benedejčiča, ki bo drevi v Sofiji lovil veliko presenečenje – premierno zmago Slovenije v ligi narodov.

Verjetni začetni enajsterici za drevišnjo tekmo Bolgarije in Slovenije v Sofiji. FOTO: Delova infografika
Verjetni začetni enajsterici za drevišnjo tekmo Bolgarije in Slovenije v Sofiji. FOTO: Delova infografika


Težko je prezreti najverjetnejši scenarij drevišnjega merjenja moči v bolgarski metropoli: spopadli se bosta nebeško motivirana reprezentanca, ki bi bila z morebitno zmago na pragu zaključnega turnirja četverice zmagovalcev lige C, in zasedba slovenskih nogometašev, ki ne more ubežati zadnjemu mestu v skupini C3 in selitvi v ligo D za naslednji ciklus lige narodov. Bolgarija in Slovenija bosta za nameček igrali tekmo v domicilu balkanske reprezentance, ob tem so ostali Slovenci – ob številnih prejšnjih odpovedih – še brez vratarja Aljaža Ivačiča (koleno, vpoklican Gregor Sorčan), vezista Domna Črnigoja (koleno) in napadalca Andraža Šporarja (stegenska mišica). Prava misija nemogoče za Igorja Benedejčiča?


Benedejčič: Imamo obveznosti do navijačev


»Igrali bomo proti reprezentanci, ki ima deset točk v skupini, mi dve, igrali bomo proti ekipi, ki se bori za prvo mesto, se pravi, da je kakovostna. Spoštujemo jo, mi smo namreč zunaj vseh kombinacij, ampak vendarle imamo obveznost do navijačev doma v Sloveniji, da igramo motivirano in poskušamo zmagati,« je kljub vsemu zatrdil Benedejčič, ki bo drevi lahko računal na povratnika Josipa Iličića, daleč najboljšega slovenskega nogometaša, ki je izpustil petkov derbi z Norvežani zavoljo rdečega kartona s tekme proti Cipru. Slovenija z Iličićem in Slovenija brez njega – to sta različna nogometna svetova, česar se zavedajo tudi v gostujočem taboru. Kranjčan je zadnje upanje za častno slovo Slovencev od letošnje lige narodov.


Kapetanski trak Josipu Iličiću


»Smo profesionalci in vemo, za kaj delamo. Moramo odigrati konkretno tekmo, saj želimo zmagati. Resnično mislim, da moramo igrati pogumno, si upati več in zgolj na tak način napredovati, saj bo naslednji izziv sledil že v kvalifikacijah za euro 2020. Nastop na euru je vseskozi naš osrednji cilj. Želim si, da bi razbremenil fante, ki so morda v krču – naj igrajo in pokažejo, kaj znajo. Verjamem, da bomo zmagali,« je dodal »Jojo«, eden od večih povratnikov v začetno enajsterico in kapetan slovenske reprezentance, potem ko je nazadnje v Stožicah nosil trak strelec edinega gola Benjamin Verbič.

V zadnji tekmi Slovenije z Norvežani je prispeval gol Benjamin Verbič. FOTO: Jože Suhadolnik
V zadnji tekmi Slovenije z Norvežani je prispeval gol Benjamin Verbič. FOTO: Jože Suhadolnik


Iličić priznava, da se nemara nahaja v enem najboljših obdobij svoje kariere poklicnega nogometaša, toda sam seveda ne more premagati nikogar, gotovo ne niti Bolgarije na njenem štadionu: »Septembra smo izgubili proti Bolgariji v Ljubljani, čeprav smo igrali dobro in imeli tudi smolo. Ne smemo se bati nikogar. Moramo biti sproščeni, samo tako lahko napredujemo.« Nekaj drži že pred začetkom tekme: v petek smo pogrešali v Stožicah prav nogometaša, ki bi znal umiriti igro v obdobju norveških naletov, ki bi znal uspešno »stopiti na žogo«, kot se reče v nogometnem žargonu, in bi soigralcem vlival dodatno samozavest za bolj ambiciozno igro. Vse to pooseblja eden od najboljših nogometašev italijanskega prvenstva Josip Iličić.


Oblak, Kek in Kavčič izgubili z Bolgari


Bomo videli, koliko sprememb bo v začetni enajsterici v primerjavi s petkovo tekmo. Gotovo ne bo Šporarja in Črnigoja, morda bi lahko Benedejčič z angažiranjem Iličića poslal na sredino igrišča tudi Miho Zajca, torej podobno, kot je v tekmi s Ciprom storil njegov predhodnik Tomaž Kavčič. Morda bo Benedejčič dodatno posegel v zvezno vrsto, s katero je bil nezadovoljen po osvojeni točki z Norvežani (tedaj Dervišević-Rotman). Rotirali bodo tudi Bolgari, ki so nazadnje izgubili Kirila Despodova (poškodba), enega glavnih akterjev septembrske tekme v Stožicah.

Igor Benedejčič (desno) in njegovi sodelavci bodo drevi sprejeli zahteven izziv v Sofiji. FOTO: Jože Suhadolnik
Igor Benedejčič (desno) in njegovi sodelavci bodo drevi sprejeli zahteven izziv v Sofiji. FOTO: Jože Suhadolnik


Gostje bodo v spopadu 48. in 62. reprezentance s Fifine lestvice lovili tudi svojo prvo zmago v četrtem dvoboju – v boju za EP 2008 sta izgubila z Bolgari selektorja Brane Oblak in Matjaž Kek, septembra je doživel podobno usodo še Tomaž Kavčič.

Preberite še:

Komentarji: