Olimpija je dočakala tekmeca, po katerem je lahko udarjala

V prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo slovenski nogometni prvak visoko ugnal severnoirskega
Fotografija: Kingsley Boateng (desno) je zabil prvi gol Olimpije v novi sezoni. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kingsley Boateng (desno) je zabil prvi gol Olimpije v novi sezoni. Foto Jure Eržen/Delo

Olimpija ni blestela, a je opravila štiri petine naloge v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo in se že lahko pripravlja za tekmo 3. kola proti poražencu dvoboja kvalifikacij za ligo prvakov med moštvoma Bate Borisov in HJK (prva tekma se je razpletla z 0:0). Z zmago s 5:1 proti Crusaders si je priigrala dovolj visoko prednost, da jo bo čez teden dni v Belfastu ubranila.

Znamenita bolgarska jasnovidka Baba Vanga bi pri ljubljanskem trenerju Iliji Stolici pogorela na celi črti. Ta je včeraj na igrišče poslal začetno enajsterico, ki jo med slabimi 3000 navijači zeleno-belih v Stožicah ne bi niti eden. Kdo ve, morda je tudi Stolica vlekel kroglice z imeni igralcev iz bobna, da je prišel do enajstih igralcev. Med njimi ni bilo Roka Kronavetra, ki je v sporu s trenerjem. Kolikor toliko uglašeno moštvo je imel eno samo nalogo: severnoirskim avtsajderjem napolniti mrežo do vrha.

Začetek je obetal veliko, dve, tri akcije, ki so zadišale po golu, toda to je bilo tudi vse. Tekmeci so se postavili v obrambni gard in se brez težav branili, ker so Ljubljančani napadali z igralci, ki v minuli sezoni ali dveh skupaj niso zabili 10 golov v prvenstvenih tekmah. Kmalu so tudi sprva prestrašeni Irci uvideli, da Ljubljančani niso bav-bav, marveč na hitro sestavljena četa, ki nekaj hoče, a ne zmore. Olimpija se je vrtela okoli irske obrambe kot mačka okoli vrele kaše, toda nevarni so bili gostje: prav lahko bi po slabe pol ure imeli že prednost dveh golov, če bi bila Jordan Forsythe in Michael Carvill natančnejša ali spretnejša. Prvemu je Ivačič preprečil gol, drugi je streljal prek vrat.

Trenutek olajšanja je prišel po pol ure. Kapetan Branko Ilić je potegnil po sredini, na desno podal Niku Kapunu, ta pa je zavrnil podajo po tleh pred vrata Seana O'Neilla. Pritekel je Kingsley Boateng in neubranljivo poslal žogo v vratarjev levi zgornji kot. V vodstvu je bilo kakovostnejše moštvo, a mirno pot na odmor je v 36. minuti preprečil Ivačič, ki je dobil dvoboj iz oči v oči z Declanom Caddellom.


Zasijal tudi Matic Črnic


Olimpijina podoba iz prvega polčasa se ni bistveno spremenila v drugem. Razlika je bila le v tem, da gostje niso bili več pri moči za resnejše napadalne poskuse in za kolikor toliko zbrano branjenje. Ko je Matic Črnic v 56. minuti z 20 m rahlo z leve strani z desnico prefinjeno neubranljivo zadel za 2:0 (znova je enostavno, a lucidno vlogo podajalca imel Kapun), je odleglo vsem in strah je zletel iz kosti. Gostom je do konca preostal le še trd boj za čim nižji poraz, a v njem so kljub srečno doseženem golu (za 1:3) debelo potegnili krajšo. Za piko na i je prvi gol v Olimpijinem dresu dosegel 18-letni Haris Kadrić.

Ilija Stolica, trener Olimpije: »Zmaga je prišla v pravem trenutku. Posvečam jo navijačem in prijatelju za njegov rojstni dan. Zadovoljen sem z igro in učinkovitostjo. Igralci so bili pod pritiskom in so zdržali. Kljub vsemu smo premagali prvaka ene države. Gremo naprej.«
Haris Kadrić, strelec petega gola: »Vesel sem prvega gola, a še bolj zmage. Na tekmeca smo se pripravljali ves teden.«
Stephen Baxter, trener Crusaders: »Razočarani smo, izid ne odraža realnega stanja. Olimpiji smo namenoma prepustili posest žoge, v prvem polčasu bili v igri in zapravili dve priložnosti. Odločilen je bil gol za 4:1 iz prekinitve po prekršku, ki ga ni bilo.«

Komentarji: