Olimpija julija tudi brez nepogrešljivih

Nadaljevanje državnega nogometnega prvenstva bi zaradi konca pogodb z igralci postavilo pod vprašaj verodostojnost in regularnost tekmovanja.
Fotografija: Olimpijin napadalec Luka Menalo (levo) in domžalski branilec Branko Ilić bi lahko bila med nogometaši, ki ne bodo dokončali morebitnega podaljšanega prvenstva v julij. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Olimpijin napadalec Luka Menalo (levo) in domžalski branilec Branko Ilić bi lahko bila med nogometaši, ki ne bodo dokončali morebitnega podaljšanega prvenstva v julij. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nejc Vidmar, Eric Boakye, Miral Samardžić, Magny Bagnack, Michael Pavlović, Enrik Ostrc, Vitja Valenčič, Endri Čekiči, Ante Vukušić, Jucie Lupeta, Tim Max Elšnik. To bi lahko bilo enajst Olimpijinih udarnih igralcev trenerja Safeta Hadžića v morebitnem julijskem podaljšku državnega nogometnega prvenstva, ki bi se razpletal na meji regularnosti.

Verodostojnost tekmovanja, ki ga še bolj maje najverjetnejši konec sezone v 2. SNL, je pod vprašajem. Rudar, ki je domala že drugoligaš, bo sezono izpeljal v slogu minimalizma, s poceni rezervisti in brezplačnimi mladinci.

Enega od najbolj spornih delov nadaljevanja sezone predstavljajo pogodbe nogometašev, saj so vezane na konec sezone brez »podaljška«. Malokateri klub si bo drznil podaljševati pogodbe, toda hkrati bo ogrozil tekmovalni uspeh. »Prosti« nogometaši bi si lahko privoščil izsiljevanje še pred iztekom pogodbe. Neznank, pasti in nevarnosti je veliko.

Olimpijina nepogrešljiva moža Stefan Savić in Tomislav Tomić bosta julija prosta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpijina nepogrešljiva moža Stefan Savić in Tomislav Tomić bosta julija prosta. FOTO: Leon Vidic/Delo


V nezavidljivem položaju je vodilna Olimpija, ki bi lahko bila največja žrtev »koronavirusa na igrišču«. Na seznamu nogometašev, ki jim konec maja in junija potečejo pogodbe, ima tudi nepogrešljive, kot so prvi dirigent Tomislav Tomić ter oba krilna napadalca Stefan Savić in Luka Menalo. Hadžić ne bi imel niti Maria Jurčevića, Romana Bezjaka, Marka Putinčanina in Bojana Kneževića. Če bi se poškodoval še kapetan Nejc Vidmar, niti vratarja. Seznam igralcev, ki se jim izteka sodelovanje z zeleno-belimi, šteje 14 mož.


Pri Mariboru konec pogodbe le za veteranski dvojec


Mariboru in Muri podaljšek sezone dviguje delnice. Le veteranoma Jasminu Handanoviću in Aleksandru Rajčeviću se bo 31. maja iztekla vijolična zvestoba. Pri Sobočanih se od igralcev prvega moštva 31. maja poslavlja Andrija Bubnjar. Celjske ambicije bi morda omejil le konec (30. junija) za izkušena, a pomembna člena, vratarja Matjaža Rozmana in branilca Jureta Travnerja.

Od moštev z vrha lestvice slabo kaže Aluminiju. Že junija bi bil brez pogodbe Matija Kovačić, v drugem delu sezone prvi vratar moštva, konec junija se bo iztekla pogodba jeseni udarnemu vratarju Luki Janžekoviču. Z zadnjim dnem v juniju bi se od Kidričanov na papirju poslovila domači fant in eden od nepogrešljivih Matic Vrbanec ter odlični napadalec Ante Živković. Julij bi pomenil konec tudi za Ilijo Martinovića in Renata Pantalona.

Od trojčka mariborskih veteranov Marcos Tavares, Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević (desno) ima pogodbo za naslednjo sezono le Brazilec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Od trojčka mariborskih veteranov Marcos Tavares, Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević (desno) ima pogodbo za naslednjo sezono le Brazilec. FOTO: Matej Družnik/Delo


Dolg seznam pri ogroženih


Pri moštvih, razvrščenih od 6. do 9. mesta, Taboru (29 točk), Bravu (28), Triglavu (27) in Domžalah (26), bi imel najmanjši osip igralcev Triglav. Toda Gorenjci bi lahko odigrali ključne tekme za obstanek brez Luke Majcna, Aleša Mertlja in Milana Milanovića (vsi do 30. junija), prav tako bratov Wilmots. Še bolj vznemirljiv bo razplet pri drugih klubih. Domžale uradno že konec maja ostajajo brez prvega strelca Slobodana Vuka in Dejana Lazarevića ter Mateja Podlogarja. Maticu Finku, Branku Iliću, Arnelu Jukupoviću in Nikoli Vujadinoviću, spomladi članom prve enajsterice, se pogodbe končujejo 30. junija.

Bravo bi bil junija še konkurenčen, čeprav že konec maja ostaja brez Andraža Kirma, sredi junija (15.) pa spomladi najbolj vročega napadalca Roke Baturine. S 30. junijem se pogodbe končujejo še Besartu Abdurahimiju, Domnu Grilu, Martinu Kramariču, Aljoši Matku, Alminu Kurtoviću in Luki Žinku.

Luka Majcen (desno) je z devetimi goli najboljši strelec Triglava tudi v tej sezoni. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Luka Majcen (desno) je z devetimi goli najboljši strelec Triglava tudi v tej sezoni. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Tabor ima na seznamu osem igralcev, ki se jim konec junija iztekajo pogodbe. Med njimi šesterici iz prve enajsterice: Mariu Babiću, Ivorju Horvatu, Luisu Bongonguiju, Marku Ristiću, Eriku Salkiću in Marku Krivičiću.

Komentarji: