Olimpija v kaotičnem zaključku do naslova prvaka

V razburljivem zadnjem, 36. kolu 1. SNL se je Mariboru že nasmihala 15. zvezdica. Olimpijin junak spet Rok Kronaveter
Fotografija: Zeleno-beli nogometaši s predsednikom Milanom Mandarićem so si po osvojitvi prvenstva dali duška.
Foto Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Zeleno-beli nogometaši s predsednikom Milanom Mandarićem so si po osvojitvi prvenstva dali duška. Foto Roman ŠŠipić/Delo

V kaotičnem finišu zadnjega dejanja 1. SNL je Olimpija za las ušla črnemu scenariju. Po golu Lovra Bizjaka v 67. minuti so Domžale v prvaka spremenile Maribor, ki je imel proti Gorici neulovljivih 2:0. A v 79. minuti je glavni sodnik derbija Ljubljanske kotline Damir Skomina pokazal na belo točko po nepremišljenem štartu Tilna Klemenčiča, ko se je na robu igrišča zaletel v Stefana Savića. Za šampionsko izenačenje je zadel kdo drug kot Rok Kronaveter.

Skoraj polni dve uri je bilo treba čakati na zadnji žvižg sila neprepričljivega najboljšega slovenskega sodnika Skomine, ki bo že čez tri tedne sodil na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Tekmo so podaljšali neučakani navijači Olimpije, saj so se spustili na rob igrišča še pred iztekom 90. minute. Eden najbolj »divjih« je stekel kar na igrišče in od Andreja Vombergarja zahteval majico. Ko so ga reditelji le spravili z igrišča, je Skomina prekinil tekmo, da bi v kolikor toliko normalnih razmerah lahko izpeljal še finiš tekme s petminutnim podaljškom. Vmes so proti slačilnici že stekli prestrašeni domžalski rezervisti in strokovni štab na čelu s trenerjem Simonom Rožmanom. Zeleno-beli navijači so namreč obkrožili tudi domačo klop, nasilni pa niso bili.


Olimpija se je igrala z življenjem

Tudi za zadnjo tekmo so Ljubljančani pripravili preračunljivo taktiko, v kateri je bil osnovni cilj ne prejeti gola. Trener Igor Bišćan ni želel po šampionsko udariti po nabrušenemu tekmecu, ki bi ga v prvem polčasu lahko umiril le Kronaveter. Domžalčani vse do gola in navkljub očitni premoči niso resneje ogrozili gostujočega vratarja Aljaža Ivačiča. Toda nevarnost, da bi se ena akcija le razpleta po sanjskem scenariju za vijolične ali da bi zadnja podaja našla pravega moža na pravem mestu, je vseskozi visela v zraku. Ob silno neambicioznem pristopu zeleno-belih in Bišćanovi strahopetnosti se Domžalčanom niti ni bilo treba truditi v obrambnih posredovanjih.
Hladna prha za Ljubljančane je prišla v 69. minuti. Na levi strani in skoraj iz kota je Marko Alvir poslal predložek, ki je preletel vse ljubljanske branilce, v slogu najboljših strelcev pa je Bizjak z glavo z 8 m neubranljivo zadel levi kot zelo zanesljivega vratarja Ivačiča.
Ključni trenutek, ki bo buril duhove in delil – predvsem zeleno-bele in vijolične – navijače na eno ali drugo stran, pa je bil vendarle kazenski strel za Ljubljančane. Savić je bil v izgubljenem položaju, žoga je že bila na poti v gol-avt, ko je s hrbta kot rušilni vlak priletel Klemenčič. Res ni bilo jasno, kaj je želel domžalski štoper, a povzročil je škodo in spravil v skušnjavo sodnika za črto in Skomino. Ta je na belo točko pokazal po pomočnikovem posredovanju.


Po zadnjem žvižgu norija

Zadnji Skominov pisk je sprožil nepopisno veselje med ljubljanskimi navijači, ki so z dvotretjinsko večino napolnili štadion ob Kamniški Bistrici. Veselili so se vsi, eden čez drugega so skakali in se objemali. Tudi vidno srečni predsednik kluba Milan Mandarić, ki je zavrnil govorice, da bo Olimpiji rekel zbogom.
»Prihodnje leto moramo osvojiti naslov v Stožicah, da bomo proslavljali doma. Nismo še končali dela, čaka nas še izziv v Evropi, kjer moramo pokazati nekaj več,« je v zeleni majici povedal poslovnež. Črto čez sezono bo lahko potegnil šele v sredo zvečer, saj bo Olimpija v Stožicah lovila drugo lovoriko v pokalnem tekmovanju proti Aluminiju. Prav veliko miru pa ne bo imel. Najbolj vznemirljiva uganka je povezana s statusom trenerja Igorja Bišćana. Šampionski Zagrebčan je bil deležen navijaških ovacij, a bržčas bo končal svoje poglavje na zeleno-beli klopi.
»Čestitam fantom, bili so pravi borci, vsak dan so bili pripravljeni trdo trenirati in to je zdaj nagrada,« je začel komentar, ko so ga igralci z vdorom na novinarsko konferenco zalili...

Komentarji: