Olimpijin strelski šov za lepši jutri

Drevi ob 20. uri v Stožicah prva tekma 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo Olimpija – Crusaders
Fotografija: Tudi za Danijela Miškića, ki je v Novi Gorici streljal s praznimi naboji, je današnja tekma priložnost za oddolžitev. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tudi za Danijela Miškića, ki je v Novi Gorici streljal s praznimi naboji, je današnja tekma priložnost za oddolžitev. Foto Leon Vidic/Delo

Po takojšnjih zaušnicah v kvalifikacijah za ligo prvakov in uvodnem dejanju 1. SNL se za Olimpijo sezona tako rekoč začenja drevi v Stožicah. V prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo bo ob 20. uri proti avtsajderju iz Severne Irske Crusadersu usmerjala pot: proti pogubi ali proti raju, ki bi za predsednika kluba Milana Mandarića pomenil preboj v evropsko ligo.

Prve tri tekme v sezoni so ujezile navijače, čeprav je Ljubljančanom realno spodrsnilo le v Novi Gorici. Pa še to z opombo: Gorici se je izšla domala popolna tekma, Olimpiji je šlo vse narobe. Proti udeležencu lige prvakov Qarabagu pa je Olimpija v skupnem seštevku izgubila z najtesnejšim možnim izidom.


Gol? Samo vprašanje trenutka je, kdaj


Zeleno-beli na čelu z novim trenerjem Ilijo Stolico so v skušnjavah, gola sploh še niso zabili. Igralski kader je še v obdobju dopolnjevanja in je slabši, kot je bil na koncu srečno priigrane minule šampionske sezone, srbski trener pa se mora bojevati z mogočno senco Igorja Bišćana. Nepotrpežljivost navijačev je realnost, s katero se bo treba sprijazniti, s silno neučinkovitostjo pač ne. Edini način za umirjanje strasti in preskok na lepše čase je gol, dva, tri ...

»Pomembno je le to, da ga zabijemo in sploh ni pomembno, na kakšen način. V Novi Gorici smo sprožili 30 strelov in samo vprašanje trenutka je, kdaj se nam bo odprlo. Rezultat lahko zavaja, ampak od svojih nogometnih principov ne bom odstopal« je Stolica prepričan o lepšem jutri, ki ga lahko prinese le zmaga nad severnoirskim prvakom.

»Na papirju je Olimpija velik favorit, toda Crusaders je državni prvak in prvaka je treba spoštovati ne glede na to iz katere države prihaja. Optimist sem tudi zato, ker smo na pravi način izkoristili dneve za trening,« se 40-letni Beograjčan še kar drži svojega prepoznavnega govorniškega sloga z veliko besed in malo povedanega.


Vsi napadajo, vsi branijo


S kom se bo oziroma s kom se ne bo lotil tekmeca, Stolica ni želel razkriti. Igralsko kombinatoriko narekuje več dejavnikov, od kartonov (zaradi treh tekem prepovedi po izključitvi v prvi tekmi proti Qarabagu ni na voljo napadalec v odhajanju Issah Abass, v Bakuju pa je bil izključen branilec Marko Gajić) do trenerjevega občutka o tem, kdo je v najboljši dnevni formi. Ali je v taktični načrt vključena tudi logika z napadalcem v moštvu pa ni znano, ker ... »Za mene je pomembno, da dosežemo gol. Nekdo ga bo že zabil, ker so vsi igralci v funkciji igre: vsi napadajo, vsi branijo,« se je izognil poimenovanju igralskega kadra za tekmo Stolica, ki ga kritike ne prizadenejo, ker da je on do sebe najbolj kritičen. Tudi o tistih, ki jih ne bo, se ni želel izreči. »Videli boste seznam,« je odgovoril.

Neprijetnega položaja, v katerem so se znašli Ljubljančani, se zaveda tudi eden od najbolj priljubljenih nogometašev med navijači Stefan Savić. »Druge izbire, kot je zmaga, nimamo. Potrebujemo jo, če ne drugega, zaradi tega, da pokažemo, da napredujemo. Na treningih nam gre dobro in vemo, da nam manjka le gol,« je bil prepričan hitronogi Salzburžan, ki je igral na vseh treh tekmah, toda nobene ni igral dlje od 71. minute.


Crusaders z dvema različicama


Severnoirski prvak je uganka, a tudi nasprotnik, ki sodi v najnižji razred evropskega klubskega nogometa in upravičeno poraja vprašanja, kolikšna bi lahko bila razlika v golih. Proti bolgarskemu prvaku Ludogorcu je Crusaders v 1. kolu kvalifikacij izgubil z 0:9 in je povrhu v primerjavi z Olimpijo še pozneje začel priprave za novo sezono. Ljubljanski trener je razkril nekaj podrobnosti, proti kakšnemu nogometu se bodo Ljubljančani borili.

»Neguje dva sloga. V domačem prvenstvu igra tudi z večjo posestjo žoge in poskuša igrati ustvarjalno, v Evropi je drugačen. Stavi na telesno moč, preskakuje igro z dolgimi žogami in upa na drugo žogo ter se zanaša tudi na prekinitve,« je prebral tekmeca Stolica in zatrdil, da je Olimpija pripravljena za obe različici.
Sodniška zasedba prihaja iz Albanije, glavni je Enea Jorgji.

Verjetna Olimpijina začetna enajsterica: Ivačič, Štiglec, Zarifović, Ilić, Putinčanin, Tomić, Miškić, Savić, Kronaveter, Črnic, Vombergar.

Komentarji: