Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Po jesenskem razpletu Maribor na vrh

Danes tri tekme 32. kola 1. SNL, jutri dve – Ne le za 1. mesto, vroče tudi za obstanek
Olimpijin trener Igor Bišćan je še drugič v zadnjih dnevih preusmeril pozornost od igralcev. FOTO: Jure Eržen/Delo/
Olimpijin trener Igor Bišćan je še drugič v zadnjih dnevih preusmeril pozornost od igralcev. FOTO: Jure Eržen/Delo/
Gorazd Nejedly
9. 5. 2018 | 12:00
4:06
Kdo bo zvečer zasedal vrh, Olimpija ali Maribor? To je pred današnjimi tekmami 32. kola 1. SNL vznemirljivo vprašanje. Olimpija bo ob 20. uri gostovala v Velenju, Maribor ob 16. v Domžalah. Ankaran bo gostil Krško, jutri bosta tekmi v Kranju in Kidričevem.

Domžale: Domžale – Maribor (sreda, sodnik Matej Jug, 16): Kdo sploh zmore, je uganka domačega trenerja Simona Rožmana, ki ima vse manj bojevnikov za zahtevne bitke. Najstarejša Andraža Kirma in Senijada Ibričića je zdelal hud ritem in sta izpustila že tekmo v Novi Gorici (Bošnjak je minule dneve gostil slovitega prijatelja Edina Džeka in bo morda stisnil zobe), danes bi se jima na tribuni utegnila pridružiti še Gaber Dobrovoljc in Matija Širok. To bi bilo občutno preveč za enakovreden odpor Domžal proti šampionsko razigranemu Mariboru. Darko Milanič ima na voljo najmočnejše adute, ki so v tako dobri formi, da bo moral tri, štiri pustiti kar na rezervni klopi. Zastrašujoče delujejo napadalci, med katerimi je krajšo potegnil jeseni odlični joker in strelec zmagovitega gola prvega domžalskega derbija v sezoni Jasmin Mešanović. Zaradi izjemne spomladanske forme Luke Zahovića (zabil je 12 golov), Marcosa Tavaresa (7 golov, 4 na zadnjih dveh tekmah) in Jana Mlakarja (zabil 3 gole in zbral 5 podaj) je Bošnjak (2 gola) obsojen na obrobno vlogo. Domžale pa bržčas na poraz, čeprav bi se Maribor zadovoljil tudi s točko, da bi v velikem derbiju lovil morebitni zaostanek treh točk.

Nova Gorica: Ankaran Hrvatini – Krško (Rade Obrenović, 18): Nogometaši Ankarana igrajo le še za svoj užitek, za ugled in za prestop v klube, pri katerih bi dobili dostojno plačilo. Nekaj posameznikov ima dodano vrednost, s katero lahko strejo Krčane in spet uidejo Kranjčanom.

Velenje: Rudar – Olimpija (Andrej Žnidaršič, 20): Rudarjeva forma je za 2. SNL. Štirje zaporedni porazi pa vendar ne pomenijo vidnejše prednosti za Olimpijo, ki bo znova pod pritiskom, nad katerim je potožil trener Igor Bišćan. Češ, vse tekme igrajo za Mariborčani. Zagrebčan je že drugič v zadnjih dnevih usmeril pozornost zunaj igrišča: prvič v klubsko vodstvo, ki da ni dihalo kot moštvo, drugič v vodstvo tekmovanja. Toda to, da lovi Maribor, ni nujno slabo, saj tako ve, da ni mogoče biti taktično preračunljiv, da je treba igrati na polno in visoko motivirano. Gostitelji bodo oslabljeni brez Jake Bijola in Edina Šehića, a zaradi prijemov s povzdignjenim glasom trenerja Marijana Pušnika izjemno motivirani. Jesenskih 0:0, kar glede na slog igre in povprečno strelsko formo Ljubljančanov ne bi bilo presenečenje, najbrž pomeni vrnitev na 2. mesto.

Kranj: Triglav – Celje (četrtek, Damir Skomina, 16): Tragedija bi bila, da bi Triglav izgubil 1. SNL, zato ker Ankaran ne bi prejel tekmovalne licence. Prav zato so Gorenjci še enkrat zagrizli, potem ko so bili že skoraj povsem brezvoljni, saj jim 9. mesto prinaša vsaj možnost ohranjanja prvoligaške prihodnosti prek dodatnih kvalifikacij. Domači »stric za vse« Siniša Brkić je proti Olimpiji pametno namenil počitek lažje poškodovanemu prvemu klubskemu strelcu Mateju Poplatniku. Brez njega bi bili brez možnosti proti Celju, ki ga močno vleče v Evropo.

Kidričevo: Aluminij – Gorica (Marko Podgoršek, 18): Aluminij se lahko že brusi za pokalni finale, Gorici pa so se »čez noč« približala evropska vrata, zaradi česar je bliže polnemu izkupičku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine