Poljaki nad Jana Oblaka z dvema topovoma največjega kalibra

Škofjeločan bi v petek zvečer (s)prejel tudi tri gole, če bi zmaga ostala doma.
Fotografija: Jan Oblak je prispel na Gorenjsko kot vratar vodilne ekipe španskega prvenstva. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Jan Oblak je prispel na Gorenjsko kot vratar vodilne ekipe španskega prvenstva. FOTO: Blaž Samec

V nogometni družini odštevajo zadnje dneve do petkovega (20.45) slovanskega derbija v Stožicah, ki bo v marsičem določil nadaljnjo pot obeh reprezentanc v boju za evropsko prvenstvo leta 2020. Pod večjim pritiskom bodo Slovenci, ki lovijo nujne točke, zato je na Gorenjskem vse podrejeno pozitivnemu izplenu v tekmah s Poljsko in z Izraelom.

Selektor Matjaž Kek je zbral jato v grajskem hotelu Lambergh v Begunjah, njegov poljski kolega Jerzy Brzeczek v varšavskem kongresnem središču Double Tree by Hilton. Cena nočitve v Begunjah za polovico presega ceno nočitve v Varšavi, toda na igrišču so Poljaki opazno dražji od Slovencev …Vodilna reprezentanca skupine G (Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, S. Makedonija 4, Latvija 0) bo danes in jutri vadila v domovini, v četrtek dopoldne bo poletela proti Brniku, zvečer pa preizkusila travnato površino na betonskem mastodontu v Stožicah. Tudi Kek bo delno improviziral in bo vodil treninge na Brdu le do srede, nato bo odpeljal fante v Ljubljano ali – po načrtu B – v Domžale. Mariborčan je naknadno vpoklical tri nova imena v primerjavi s prvotnim seznamom: to so zvezni igralec Žan Majer in hitronoga krilna napadalca Domen Črnigoj in Roman Bezjak. Številni se prejšnji teden niso zaman spraševali, kdo med Kekovimi izbranci bo lovil po Stožicah odlične poljske napadalce in bočno-krilne adute … Na Brdu pač ni hitrejših od Črnigoja in Bezjaka.


En scenarij poguben, drug sanjski za Slovence


To je kar pomembno vprašanje, ki bi lahko odločilo tudi zmagovalca nemara ključne petkove tekme za Slovenijo. Poljski bo namreč enkrat »moralo« spodrsniti, in če ji ne bo v Ljubljani, bi ji lahko tri dni pozneje v domači tekmi z Avstrijo. To bi bil najbrž poguben scenarij za Slovenijo, obratna možnost pa v resnici sanjska – poraza Poljske v Stožicah in Avstrije v Varšavi. Razlika med 350 in 150 milijoni evrov vredno zasedbo je enormna, upoštevaje dejstvo, da dve tretjini vrednosti slovenske reprezentance pomeni najdražji akter petkovega dvoboja Jan Oblak (100 mio €), je kadrovska primerjava Slovenije in Poljske še bolj zgovorna.

Izkušeni Robert Lewandowski doživlja drugo nogometno pomlad v majici Bayerna in deluje strahovito zrelo, klinično natančno in motivirano, ne kotira zaman na vrhu lestvice strelcev v bundesligi (6). FOTO: AFP
Izkušeni Robert Lewandowski doživlja drugo nogometno pomlad v majici Bayerna in deluje strahovito zrelo, klinično natančno in motivirano, ne kotira zaman na vrhu lestvice strelcev v bundesligi (6). FOTO: AFP


Prav Oblak bi imel lahko čez tri dni ob severni ljubljanski obvoznici več dela kot fantje in dekleta, ki bodo pred tekmo usmerjali promet in razvrščali več kot 10.000 gledalcev na pravilne sedeže. Eden najbolj neugodnih napadalcev Arkadiusz Milik resda ni nared za boj, kakršen krasi kvalifikacijske tekme, zato ga ni v poljskem kadru. Toda Oblak bo imel zavoljo tega v Stožicah zgolj skrb manj. Poljska premore širok arzenal, njena topova največjega kalibra pa sta nared za akcijo. Izkušeni Robert Lewandowski doživlja drugo nogometno pomlad v majici Bayerna in deluje strahovito zrelo, klinično natančno in motivirano, ne kotira zaman na vrhu lestvice strelcev v bundesligi (6). Tudi sedem let mlajši Krzysztof Piatek (24) je dobro razpoložen in deluje nabrušeno v Milanu. V lokalnem derbiju z Brescio (1:0) ni zabil gola, toda v pičlih petih minutah mu je bil blizu kar trikrat, torej je gotovo »vroč«.


Lewandowski in Piatek zabila gol na vseh tekmah


Ne nazadnje sta bila odlična sodelavca učinkovita na vseh dosedanjih štirih tekmah Poljske v boju za euro 2020. Kapetan je bil učinkovit v snidenjih z Latvijo in Izraelom, Piatek je zabil gole Avstriji, Severni Makedoniji in Izraelu – ta individualna statistika pove o njunih sposobnostih več kot tisoč besed.

Krzysztof Piatek je dobro razpoložen in deluje nabrušeno v Milanu. V lokalnem derbiju z Brescio (1:0) ni zabil gola, toda v pičlih petih minutah mu je bil blizu kar trikrat, torej je gotovo »vroč«. FOTO: AFP
Krzysztof Piatek je dobro razpoložen in deluje nabrušeno v Milanu. V lokalnem derbiju z Brescio (1:0) ni zabil gola, toda v pičlih petih minutah mu je bil blizu kar trikrat, torej je gotovo »vroč«. FOTO: AFP


Slovensko številko 1 torej čaka v petek in ponedeljek zvečer v Stožicah še zahtevnejši izziv kot v prvih kolih španskega prvenstva, ko se je Atletico soočil z Getafejem, Leganesom in Eibarjem. Madridska tekmeca mu nista pokvarila večerov, v nedeljski tekmi z Baski je prejel dva gola, kar ni bila najboljša popotnica za vrnitev na Gorenjsko, v boju za lovoriko zamora je za gol zaostal za vratarji Seville, Bilbaa in Alavesa. Toda Atletico kljub temu kotira na vrhu primere division in 26-letni Škofjeločan bi pri priči podpisal podoben scenarij tudi v petek zvečer; da bi denimo prejel tri gole, zmaga pa bi ostala doma.

Preberite še:

Komentarji: