Priložnost zamujena, nova bo že čez dve leti

Zlati rod belgijskih nogometašev je odločen, da še ni rekel zadnje, naslednji cilj je finale EP 2020, ki bo tudi v Bruslju.
Fotografija: V 80. minuti je Olivier Giroud storil očiten prekršek nad Edenom Hazardom na robu kazenskega prostora, toda sodnik je pustil, da se igra nadaljuje. Od takrat Belgijci niso več imeli resne priložnosti za izenačenje. Foto: AFP
Odpri galerijo
V 80. minuti je Olivier Giroud storil očiten prekršek nad Edenom Hazardom na robu kazenskega prostora, toda sodnik je pustil, da se igra nadaljuje. Od takrat Belgijci niso več imeli resne priložnosti za izenačenje. Foto: AFP

St. Peterburg – Škoda Belgijcev. Vse so storili prav, igrali dobro, bili enakovredni Francozom, vendar jim je zmanjkalo športne sreče. Trenutek nepozornosti jih je stal finala. Razočaranje je veliko, toda ni razloga, da bi trajalo. Še vedno lahko rdeči vragi dosežejo najboljši rezultat doslej.

»Razočaranje je ogromno, ampak moramo biti realni. Imeli smo dober turnir, tudi tekmo s Francijo smo odigrali dobro in kljub porazu smo lahko ponosni,« je dejal Kevin De Bruyne, član Manchester Cityja: »Majhna je bila razlika med nami in Francozi, zgolj en kot ...«



Po razočaranju na SP 2014, ko so izpadli v četrtfinalu proti Argentini, in še večjem na predlanskem euru, ko jih je iz hlač stresel presenetljivi Wales (3:1), je novi rod belgijskih nogometašev, ki mu pravijo zlati, le pokazal svojo vrednost. Prvič po letu 1986 se je Belgija uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva, na poti izločila tudi favorite iz Brazilije. Če bo v soboto osvojila tretje mesto, bo presegla uspeh iz Mehike, kjer je zadnjo tekmo izgubila prav proti Franciji.

Takrat so bili glavni protagonisti vratar Jean-Marie Pfaff, Enzo Scifo, Eric Gerets. Njihovi zdajšnji nasledniki so v Braziliji 2014 zakrpali dvanajstletno črno luknjo, v kateri Belgije sploh ni bilo na velikem tekmovanju (!), zdaj je spet (vele)sila, nosilci igre pa šele vstopajo v najplodnejša leta za nogometaše – Eden Hazard in De Bruyne imata 27 let, Romelu Lukaku 25, Thibaut Courtois in Thomas Meunier 26; zadaj trkajo na vrata še mlajši igralci, kot so Chelseajev up Michy Batshuayi (24) in drugi ... Le obramba že počasi prihaja v leta (Alderweireld 29, Vermaelen in Kompany po 32, Verthongen 31) in bo potrebovala osvežitev, kar bo naslednji izziv za selektorja Roberta Martineza, ki je nadgradil delo Marca Wilmotsa.

Selektor Roberto Martinez (ob njem pomočnik Thierry Henry) ima pogodbo še za dve leti. Foto: AFP
Selektor Roberto Martinez (ob njem pomočnik Thierry Henry) ima pogodbo še za dve leti. Foto: AFP


Španec, ki se je kalil v Angliji (Swansea, Wigan, Everton), je v reprezentanci vzbudil kreativnost in enotnost, četudi je uradni jezik v slačilnici angleščina. Njegova odločitev za postavitev 3-6-1 proti Franciji je Belgiji dala premoč na sredini (posest 60:40), tudi agresivnost je bila na visoki ravni (prekrški 16:6), toda z osamljenim napadalcem Lukakujem je bila premalo nevarna v napadu in imela le tri strele v okvir vrat, najnevarnejšega Edena Hazarda je z izjemno obrambo v prvem polčasu zaustavil Hugo Lloris.
 

Poraz po 24 tekmah


Martinez je bil razočaran, toda hitro je obrnil ploščo in se usmeril v prihodnost. Ne nazadnje je zgolj sedem igralcev od 23, ki jih je odpeljal v Rusijo, dopolnilo 30 let. »Belgija ima ogromno mladega talenta, ki prihaja na površje,« je povedal Martinez, ki si je vseeno obetal še več: »Sem nismo prišli, da bi imeli dober turnir in prišli med najboljše štiri. Prišli smo ga osvojit. Lahko bi se zgodilo, da bi v polfinalu zmrznili. Francija je bolj vajena velikih tekem, ampak smo si ji enakovredno zoperstavili. Ponosen sem na svoje igralce, dali so maksimum,« je ekipo pohvalil Martinez, ki je doživel poraz po 24 tekmah.

Belgija ima še vedno precej mlado reprezentanco, ki morda še ni dosegla zenita. Foto: AFP
Belgija ima še vedno precej mlado reprezentanco, ki morda še ni dosegla zenita. Foto: AFP


Pogodbo z belgijsko zvezo je že maja podaljšal za dve leti, ko bo na EP znova naskakoval vrh. Ena od 12 držav gostiteljic bo tudi Belgija z Brusljem. »Bistvo je, da napreduješ s turnirja v turnir in za zdaj smo na pravi poti. Toda nočemo še razmišljati o euru 2020, zdaj je pred nami tekma za tretje mesto, ki bo zelo pomembna. Šele potem bomo sedli za mizo, ocenili naše nastope tukaj v Rusiji in naredili načrte za naprej,« se ne mudi Martinezu, ki bo čez dve leti poskušal preskočiti še višjo oviro in preseči drugo mesto z EP 1980.

Tudi vratar Courtois je bil na vprašanje, ali je belgijska zlata generacija zapravila zadnjo priložnost za osvojitev lovorike, pomenljiv: »Kaj pa vem, a ni euro že čez dve leti?«

Komentarji: