Primož Gliha dvignil glas za domače talente

Selektor mlade nogometne reprezentance predlaga model, s katerim bi se obetavni igralci hitreje uveljavili v članski konkurenci.
Fotografija: Selektor mlade reprezentance Primož Gliha je zaskrbljen zaradi osipa kandidatov za selekcijo do 21 let. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Selektor mlade reprezentance Primož Gliha je zaskrbljen zaradi osipa kandidatov za selekcijo do 21 let. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Selektor mlade nogometne reprezentance Primož Gliha je požel precej simpatij, ko je na trenerskem seminarju v Portorožu pozval vse klube in tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS), naj naredijo konkreten korak pri uveljavljanju mladih igralcev, potencialnih kandidatov za selekcijo U21 na prvoligaški sceni. Predlaga model, po katerem bi moral biti v prvi postavi prvoligaških klubov vsaj en slovenski igralec do 21 let, vsaj en slovenski igralec te starosti bi moral tekmo na igrišču tudi končati.

Več domačih, manj spornih tujcev

»To govorim že dlje, zdi se mi fantastična vizija, a se zavedam, da je to športno-politična odločitev. Zdaj je bistveno, da se o tem čim več pogovarjamo in sčasoma domislimo najustreznejšo rešitev. S tem bi mladi igralci dobili dodaten motiv v domačih klubih, ne bi bilo več odhodov na silo, ker pač doma ne bi videli perspektive,« meni Gliha, ki je še dodatno pojasnil svoja prizadevanja: »Ob tem, da bi uveljavljali domače fante, bi zmanjšali število tujcev, ki niso kompatibilni z našim nogometnim okoljem niti ne predstavljajo dodane vrednosti. Saj marsikje igrajo mladi igralci, a so iz tujine, kar spet zapira vrata našim reprezentantom. Poudariti je treba, da bi bili vsi klubi na istem, prepričan pa sem, da lahko v vsakem okolju vzgojijo vsaj dva igralca za nastope v članskem moštvu.« Ker zgledi vlečejo, lahko Primož, pregovorno brez dlake na jeziku, tudi v tem primeru stopi v ospredje. »Javno izpostavljanje je res največji problem pri nas. Off the record se tako rekoč vsi strinjajo z mano, a potem kar pustijo, da bi se morda vse uredilo samo od sebe. Pa se ne bo!« pove Gliha.

Primer iz Kopra

Enainpetdesetletni strokovnjak je predstavil še svoje klubske izkušnje: »Ko sem pred leti vodil moštvo Kopra (sezona 2010/11), sem v prvo postavo uvrstil tudi Aljaža in Andraža Struno, Miho Blažiča in takrat komaj 16-letnega Lea Štulca, ki je moral imeti posebno zdravniško potrdilo. Danes so vsi člani reprezentance A. Z njimi v ekipi smo bili drugi v državnem prvenstvu, med drugim smo premagali Maribor s 3:0 in igrali v polfinalu pokalnega tekmovanja. Ker sem forsiral mlade fante, sem prišel v konflikt z nekaterimi starejšimi igralci in vodstvom kluba ter moral zapustiti Bonifiko. Toda dokazal sem, da se uveljavljanje mladih dolgoročno obrestuje. Ni vse odvisno od trenerjev, kot mnogi mislijo. Pomembno je, da takšni strategiji sledi vodstvo kluba, s tem podpre trenerja in mu omogoči normalno delo.«

Kdo je tu nor?

Omenjeni predlog je Gliha pogosto omenjal v družbi novinarjev po tekmah kvalifikacij za letošnje evropsko prvenstvo, kjer je Slovenija osvojila drugo mesto za premočno Francijo, s katero je celo remizirala v gosteh. »Če smo lahko z igralci tudi iz druge slovenske lige vzeli točko Francozom, ki malodane vsi igrajo v ligi prvakov s svojimi klubi, se sprašujem, kdo je zdaj tu nor. Predstavljajte si, da bi imeli na voljo igralce z redno minutažo v prvi ligi. Na nas je, da ozaveščamo ljudi na tem področju in dosežemo to, kar je najboljše za slovenski nogomet,« je odločno sklenil Gliha ter še enkrat vrgel rokavico klubom in NZS.

Preberite še:

Komentarji: