Italijani na dramatičen način v finale evropskega prvenstva

Ob polčasu v Londonu v sredozemskem dvoboju Italije in Španije brez golov, po 90 minutah 1:1, nato pa v enajsmetrovkah bolj natančni azzurri.
Fotografija: Veselje Italijanov v Londonu. FOTO: Justin Tallis/AFP
Odpri galerijo
Veselje Italijanov v Londonu. FOTO: Justin Tallis/AFP

Italijanska nogometna reprezentanca je prvi finalist evropskega prvenstva, potem ko je v polfinalni tekmi na londonskem štadionu Wembley strla Špance po boljšem izvajanju enajstmetrovk. Drugega finalista eura 2020 bomo dobili v sredo zvečer, ko se bosta ob isti uri na istem štadionu pomerili še Anglija in Danska.

V prvem polčasu velikega sredozemskega dvoboja ni bilo golov: Španci so bili več pri žogi, Italijani pa so zadeli dve vratnici. Hud boj se je znova vnel v nadaljevanju, kazalo je že na zmago azzurrov, toda Španci, nazadnje evropski prvaki 2012 v Kijevu prav po zmagi z Italijo, so izenačili in si prigarali podaljšek. Pa tudi tu ni bilo odločitve! Pri enajstmetrovkah so bili nato bolj natančni naši zahodni sosedje in se prvič po letu 2012 uvrstili v finale eura.



Italijani so si dali duška ob veselju. FOTO: Frank Augstein/AFP
Italijani so si dali duška ob veselju. FOTO: Frank Augstein/AFP


V sredo bo na istem prizorišču še drugi polfinale med domačini Angleži in Danci, veliki finale letošnjega Eura pa bo London gostil v nedeljo. Italijani so v skupini A, kjer so končali na vrhu, premagali Turčijo s 3:0, Švico prav tako s 3:0 in Wales z 1:0. V osmini finala so po podaljšku z nekaj težavami premagali Avstrijo z 2:1, v četrtfinalu pa nato prav tako po dodatnem delu tekme še Belgijo z 2:1.

Alvaro Morata je Španiji priboril podaljšek. FOTO: Matt Dunham/AFP
Alvaro Morata je Španiji priboril podaljšek. FOTO: Matt Dunham/AFP


Španija je imela še nekoliko težjo pot do polfinala. V skupini E se je Špancem odprlo šele ob koncu, potem ko so najprej igrali 0:0 s Švedi in 1:1 s Poljaki. V zadnji tekmi so odpihnili Slovaško s 5:0, si priigrali drugo mesto v skupini in nato v osmini finala v eni najbolj razburljivih tekem, polni preobratov, premagali Hrvaško po podaljšku s 5:3. Še več dela pa so imeli nato v četrtfinalu s Švicarji, saj so jih ugnali šele po enajstmetrovkah.

Veselje Italijanov v Londonu. FOTO: Justin Tallis/AFP
Veselje Italijanov v Londonu. FOTO: Justin Tallis/AFP

Preberite še:

Komentarji: