Z Oblakom v vratih gre Slovenija naprej!

Slovenska nogometna reprezentanca je v zahtevni bitko v Grčiji dobila, kar je želela in napredovala v višjo Uefino ligo ter naredila korak proti mundialu 2022.
Fotografija: Veselje Slovencev po odmevnem podvigu v Atenah je bilo povsem zasluženo, saj so vedeli, po kaj so prišli v Grčijo, in se tako tudi lotili tekme. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP
Odpri galerijo
Veselje Slovencev po odmevnem podvigu v Atenah je bilo povsem zasluženo, saj so vedeli, po kaj so prišli v Grčijo, in se tako tudi lotili tekme. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP

Slovenski nogomet se lahko veseli velikega podviga pod Uefinim dežnikom. Neodločeni rezultat v tekmi z Grčijo (0:0) je prinesel izbrani vrsti napredovanje v Uefino ligo narodov B, v kateri bodo v naslednji sezoni igrale zelo atraktivne reprezentance. Ob tem je selekcija Matjaža Keka morda naredila korak tudi proti svetovnemu prvenstvu v Katarju.

»Naj bodo negativni le izidi testov, vse ostalo pa pozitivno!« so si zaželeli naši sogovorniki med testiranjem na covid-19 v reprezentančnem hotelu v osrčju Aten. Deset ur pozneje je šlo v severnem delu mesta po njihovem načrtu. Grki so pričakovano poskušali opraviti »nekaj več«, toda Kekovi fantje so s pragmatično, za nekatere neprivlačno igro dosegli, po kar so prišli v jugovzhodno Evropo.


Matjaž Kek je poslal v ogenj pričakovano enajsterico. Kadar njegov sistem deluje, je slovenski selektor naklonjen spremembam manj kot Grki z najvišjimi pokojninami, med udarne sile je vrnil le vratarja Jana Oblaka in Jako Bijola. Prvi je v nedeljo zvečer čutil bolečino v rami, Bijol pa je tedaj prestal kazen zavoljo akumuliranih rumenih kartonov. Vse ostalo – déjà vu.
Slovenski nogometaši (na fotografiji Damjan Bohar v dvoboju s Kostasom Fortounisom) so si po hudem boju priigrali želeno točko. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP
Slovenski nogometaši (na fotografiji Damjan Bohar v dvoboju s Kostasom Fortounisom) so si po hudem boju priigrali želeno točko. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP


Haris Vučkić je v prejšnji tekmi s Kosovom uspešno premikal tekmečeve štoperje, dokler je premogel v nogah dovolj moči. Očitno je Kek ocenil, da bo podobno na štadionu Apollona, ki deluje, kot bi ga nazadnje prenovili dve leti po pristanku Noetove barke, ne pa leta 2001. Domicil enega najstarejših grških klubov, ki so ga ustanovili leta 1891 v turškem Izmirju, v marsičem spominja na legendarni štadion za Bežigradom. Zastarela infrastruktura, še starejše slačilnice, okrog betonskega mastodonta »Fondovi« bloki …
image_alt
Slovenija je v skupini B

image_alt
Kek: Najtežji mesec in pol v moji trenerski karieri


Slovenci so se v tem predelu Aten počutili kot nekoč v trdnjavi, ki je izstrelila reprezentanco na euro 2000 in mundial 2002. V prvem polčasu so resda pokazali več živahnosti gostitelji, pričakovano so z žogo v svojih nogah iskali poti do Oblakovih vrat in nizali polpriložnosti za gol. V tem obdobju igre so bili Grki prehitri za Slovence, v napadu sta spravljala v zagate oba naša štoperja predvsem Tasos Bakasetas in Dimitris Limnios.
Josip Iličić (levo) je bil najaktivnejši<strong> </strong>v slovenski reprezentanci, toda prepogosto je preigraval v širino. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP
Josip Iličić (levo) je bil najaktivnejši v slovenski reprezentanci, toda prepogosto je preigraval v širino. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP


V Kekovi četi je bil najaktivnejši Josip Iličić, toda prepogosto je preigraval v širino, Vučkiću pa ni šlo kot nazadnje. Izpostaviti velja 9. in 30. minuto pri Grkih – prvič je Limnios meril v Oblaka, drugič je žogo z golove črte izbil Miha Blažič.
image_alt
Bitka za Atene razkriva, v katero ligo sodi Slovenija

image_alt
Matjaž Kek išče napadalca, ga bo tudi našel?


Slovenci? Škoda, da Jure Balkovec v 25. minuti ni bolje unovčil lepe akcije soigralcev in z leve strani izbral boljše rešitve.
Izhodišče pred začetkom drugega polčasa je bilo znano: iz minute v minuto bo Grkom močneje tekla voda v grlo in bodo igrali bolj tvegano in morda tudi živčno. Slovenci tega niso optimalno unovčili. Nogometaši v belih majicah so nizali napad za napadom, Jan Oblak je iz akcije v akcijo kazal svojo kakovost, pri čemer je nanizal tudi najmanj tri parade – najbolj spektakularno že v 66. minuti po strelu odličnega Bakasetasa, ki igra za turško Alanyo.
Jan Oblak je znova navduševal z imenitnimi obrambami. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP
Jan Oblak je znova navduševal z imenitnimi obrambami. FOTO: Alkis Konstantinidis/AFP


Kek je posegel po treh menjavah, v ogenj je poslal sveže moči Benjamina Verbiča, Andraža Šporarja in Amedeja Vetriha, toda še vedno so igrali nogomet le Grki in iskali zmagoviti gol, ki bi jim prinesel veliko nagrado. Slovenci so uprizorili prvo nevarno akcijo v drugem delu šele v 90. minuti, ko je pobegnil čuvajem Šporar, zadnji med njimi – Hatzidiakos – ga je moral zrušiti tik pred kazenskim prostorom, za kar je prejel rdeči karton.

Do konca na srečo ni prišlo do spremembe, Slovenci so osvojili veliko točko in neodločeni rezultat, ki je enak velikanski zmagi.

Zadnje dejanje reprezentančnega koledarja 2020 bo 7. decembra, ko bodo na sedežu Fife v Zürichu razvrstili 55 reprezentanc izpod dežnika Uefe v deset skupin kvalifikacij za SP 2022. Prve tekme na trnovi poti proti Katarju bodo marca 2021.

Komentarji: