Ronaldo in Lukaku v lovu na Šiljakovo lovoriko

Na evropsko prvenstvo v Nemčiji je že uvrščenih osem ekip. Ronaldo s Portugalsko po nov srelski rekord, Lukaku bi ponovil Šiljakov dosežek.
Fotografija: Cristiano Ronaldo je še naprej stroj za doseganje zadetkov v portugalskem dresu. Foto Pedro Nunes/Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo je še naprej stroj za doseganje zadetkov v portugalskem dresu. Foto Pedro Nunes/Reuters

Do konca kvalifikacijskega ciklusa za evropsko prvenstvo 2024 sta ostali še dve tekmi, osem od 24 udeležencev elitnega reprezentančnega tekmovanja pa je že znanih. Ob gostiteljici Nemčiji predvsem favoriti v svojih skupinah, pa tudi presenečenji kvalifikacij Škotska in Turčija. V lovu za krono najboljšega strelca očitno prevladujejo izkušnje, Romelu Lukaku ima gol naskoka pred Cristianom Ronaldom.

Zadnje tekme oktobrskega ciklusa so razveselile podprvake eura 2020. Anglija se je v revanši za finalni poraz oddolžila Italiji in jo po zasuku premagala s 3:1. Harry Kane in Jude Bellingham sta nosilca upov treh levov, ki si tokrat jasno želijo narediti še zadnji korak in postati evropski prvaki. Zelo prepričljiva je bila Belgija, ki ima v svojih vrstah najboljšega strelca dosedanjega dela kvalifikacij. Belgijci so že po šestih tekmah potrdili uvrstitev na EP, nemško-italijanski strateg Domenico Tedesco je dobro povezal izkušnje in mladost v belgijski izbrani vrsti, v kateri ob odsotnosti Kevina De Bruyneja kraljuje Romelu Lukaku. Strelski kralj Rome je že pri desetih zadetkih.

Pravi strelski izbruh v teh kvalifikacijah doživlja tudi Portugalska. Evropski prvaki iz leta 2016 so na osmih tekmah kar 32-krat zadeli v polno, devetkrat izkušeni kapetan Cristiano Ronaldo. Resda so si statistiko krepko popravili na tekmah z Luksemburgom (9:0 in 6:0), a povprečju štirih zadetkov na tekmo ne gre gledati v zobe. Ronaldo drugo leto želi popraviti še dva (svoja) rekorda: največ doseženih golov (14) in največ nastopov (25) na evropskih prvenstvih.

Turki z glasno podporo
s tribun

Ne smemo pozabiti niti na Turčijo, ki je v Osijeku presenetila favorizirano Hrvaško in si tri tekme pred koncem kvalifikacij že zagotovila mesto na turnirju v Nemčiji. Ne glede na to, kje bo Turčija igrala, bo imela s tribun zelo glasno podporo tudi po zaslugi turških izseljencev, po podatkih iz leta 2020 jih v Nemčiji živi več kot sedem milijonov ...

Za konec še nekaj statističnih »sladkorčkov«: z osmimi asistencami je trenutno prvi podajalec kvalifikacij Bruno Fernandes, glede na 32 portugalskih zadetkov to niti ni presenetljivo. Sedem strelcev je v dosedanjem delu doseglo hat-trick: Rasmus Højlund (Dan), že omenjeni Lukaku, Renato Steffen (Švica), Daniel Hakans (Fin), Bukayo Saka (Ang), Alvaro Morata (Špa) in Aleksandar Mitrović (Srb). In če se vrnemo k najboljšim strelcem – Kane je bil v kvalifikacijah za euro 2020 najboljši z 12 zadetki, Lukaku torej potrebuje le še dva, da se bo izenačil z angleškim kapetanom.

Med najboljšimi strelci je imela v preteklosti pomembno besedo tudi Slovenija. Ermin Šiljak je v lovu na euro 2004 z devetimi goli končal na vrhu lestvice strelcev. Benjamin Šeško tokrat Šiljakovega dosežka skoraj gotovo ne bo presegel, mu bo pa morda uspelo, kar zdaj 50-letnemu Ljubljančanu ni – preboj na evropski šampionat.

Preberite še:

Komentarji: