Slovenija po infarktni končnici do tretje zmage in drugega mesta

Stožiška srhljivka se je razpletla z zmago Slovenije nad Izraelom s 3:2. Po neodločenem izidu med Poljsko in Avstrijo je Slovenija že na 2. mestu kvalifikacijske skupine G za EP.
Fotografija: Benjamin Verbič je Sloveniji pripeljal zmago. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Benjamin Verbič je Sloveniji pripeljal zmago. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Napovedi in pričakovanja so bila optimistična. Padali bodo goli, Slovenija bo zmagala. In tako je tudi bilo. V izjemnem vzdušju in pred dobrih 10.000 navijačev v Stožicah je slovenska nogometna reprezentanca proti Izraelu uprizorila predstavo, po kateri se uvrstitev na evropsko prvenstvo zdi na dosegu nog. Ob polčasu je bila v prednosti z 1:0, v 66. minuti je zaostajala, toda ni se vdala. Vrnila se je v igro in v infakrtni končnici zabila še gol za tretjo zaporedno zmago. To je bila velika moštvena zmaga, ki je med junake izstrelila dvakratnega strelca Benjmaina Verbića in Romana Bezjaka. 

Slovenija bo 10. oktobra gostovala v Skopju, tri dni pozneje, 13. oktobra pa bo v Stožice prišla Avstrija.

Sodnik Taylor je tekmo podaljšal za štiri minute.

Benjamin Verbič je izvrstno zabil prvi slovenski gol po hitrem nasportonem napadu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Benjamin Verbič je izvrstno zabil prvi slovenski gol po hitrem nasportonem napadu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


90. minuta: Igra za vse ali nič je Slovencem prinesla vse. Gol za 3:2 in svojega drugega na tekmi je po Kurtićevi podaji z glavo zabil Verbič.

89. minuta: Marciano je junak infarktne kmončnice. Z izvrstno parado je odbil Šporarjeve škarjice.

86. minuta: Izraelski vratar Marciano je Bezjaku preprečil drugi gol.

83. minuta: Kurtićev prjektil z 22 m je Marciano odbil.

72. minuta: V Stožicah odmeva, kdor ne skače, ni Slovenc. Vzdušje je odlično, tekma odprta. Slovenija napada, toda tudi Izrael se ni pomaknil v obrambne okove. Gol visi v zraku.

66. minuta: 2:2. Roman Bezjak je izenačil. Po Šporarjevi podaji  je bil Bezjak na desni strani hitrejši od vratarja Marciana in ga ukanil s strelom v desni spodnji kot.
Roman Bezjak hitro izničil vodstvo gostov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Roman Bezjak hitro izničil vodstvo gostov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


63. minuta: 1:2. Kakšen gol Erana Zahavija. Jasmin Kurtić je nespametno podajal z leve strani na desno. Zahavi je prstregel žogo se obrnil proti slovenskim vratom, stekel dva, tri metre in s projektilom v Oblakov desni zgornji kot zabil za viodstvo gostov. Zahavi je dosegel že 9. gol v kvalifikacijah.

54. minuta: Zaradi poškodbe je Aljaža Struno zamenjal Miha Blažič.

49. minuta: Po akciji iz kota so gostje izenačili. Strelec je bil Bibras Natcho, ki je neoviran streljal z 20 m v desni spodnji kot oblakovih vrat.

48. minuta: Gneča pred vrati Slovenije, po kateri so Izraelci iztržili le kot.

46. minuta: Ob odmoru je v slačilnici ostal kapetan Bojan Jokić. Zamenjal ga je Jure Balkovec.

45. minuta: Angleški sodnik Anthony Taylor je po minuti dodatka piskal konec polčasa. Slovenija ga je zaključila v sanjskem slogu in je gol zabila v najboljšem možnem trenutku. Igra sicer ni bila tako všečna, toda ves čas so Iličić in drugi slovenski nogometaši nadzirali ritem igre. Z večjo posestjo žoge v nogah niso dovolili, da bi se tekma preveč razživela. Do gola ni bilo nevarnejših strelov na obeh straneh. Nekaj akcij je obetalo več, manjkala je le zadnja podaja.

Slovenska reprezentanca je oživela nogometno Slovenijo in med navijače vrnila upanje o uvrstitvi na evropsko prvenstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenska reprezentanca je oživela nogometno Slovenijo in med navijače vrnila upanje o uvrstitvi na evropsko prvenstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


43. minuta: Slovenija : Izrael 1:0. Benjmanin Verbić je  imenitno zaključil bliskovit nasprotni napad in sijajno podajo Josipa Iličića. Iz oči v oči z Marcianom je Vojničan žogo le spodkopal in mojastrsko zabil za 1:0.

21. minuta: Prva priložnost za Izrael. Shon Weissman je z glavo z 12 m streljal preko vrat.

19. minuta: Oboji so previdni. Več žoge je v nogah Slovencev.

Josip Ilićić je odlično vodil slovensko igro v porvem polčasu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Josip Ilićić je odlično vodil slovensko igro v porvem polčasu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


4. minuta: Roman Bezjak je imel prvo veliko priložnost. Gostujoči vratar Ofir Marciano je z nogo odbil njegov strel z desne strani z 12 m.

1. minuta: Prvi napad je pripadel gostom.

Sijajna petkova zmaga proti Poljski, po kateri se je v skupini G pošteno zapletlo, je dvignila na noge slovenske navijače, saj so selektor Matjaž Kek, strelca Aljaž Struna in Andraž Šporar ter drugi reprezentantje izzvali srečo. Uvrstitev na drugo evropsko prvenstvo v zgodovini ni več tako daleč, kot je bila še pred septembrskim paketom kvalifikacijskih tekem. Tudi današnji tekmec je bil doslej pisan na kožo Sloveniji, ki ga je pred šestnajstimi leti v kvalifikacijah za EP leta 2004 za Bežigradom gladko premagala s 3:1. V Antalyji, kjer je zaradi varnosti Izrael gostil tekmece, je bilo 0:0.

Junaka petkove zmage proti Poljski Aljaž Struna (levo) in Andraž Šporar upata na nov podvig. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Junaka petkove zmage proti Poljski Aljaž Struna (levo) in Andraž Šporar upata na nov podvig. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Slovenija je letošnje kvalifikacije začela v Haifi in po solidni igri iztržila 1:1. Strelec za Slovenijo je bil Šporar, ki bo tudi danes eden od najmočnejših slovenskih adutov. Izraelski strelec je bil najboljši strelec vseh kvalifikacijskih skupin Eran Zahavi, ki je zabil že osem golov. Tudi zadnjega proti Severni Makedoniji (1:1).



Izrael je imel dan več odmora od Slovenije. Na lestvici je poravnan s Slovenijo (oba po 8 točk). Slavljenec Kek, ki prav danes praznuje 58 let (njegov izzivalec z izraelski klopi Andreas Herzog bo jutri dopolnil 51 let), je v primerjavi s petkovo tekmo proti Poljski opravil le eno menjavo v začetni enajsterici. Namesto še enega rojstnodnevnega slavljenca, 25-letnega Jureta Balkovca je vrnil kapetana Bojana Jokića.

Komentarji: