Štajerce najmočneje ogrožajo Poljaki in kosovski Albanci

Od 14.30 naprej v Nyonu na trnih slovenski nogometni klubi Maribor, Olimpija, Domžale in Mura.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so se poslovili od prejšnje sezone z zmago nad Mariborom v Celju, 19 dni zatem bodo izvedeli za ime naslednjega velikega izziva. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so se poslovili od prejšnje sezone z zmago nad Mariborom v Celju, 19 dni zatem bodo izvedeli za ime naslednjega velikega izziva. FOTO: Tadej Regent

Najboljši nogometni klubi v Sloveniji bodo danes popoldne dobili prve letošnje tekmece v Evropi. Ob 14.30 bodo na sedežu Uefe začeli žrebati pare 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov, razvlečeni žreb bo pozneje ponudil še pare 2. kola kvalifikacij in podobno vsebino še v boju za evropsko ligo. Evropska elita so sanje Maribora, eno raven nižje bodo naskakovali Olimpija, Domžale in Mura.

Možni tekmeci slovenskih klubov v evropskih nogometnih pokalih. FOTO: Delova Infografika
Možni tekmeci slovenskih klubov v evropskih nogometnih pokalih. FOTO: Delova Infografika


Najmočnejši člani 1. SNL tradicionalno najtežje pričakujejo prav – poletje. Ne zavoljo prijetnih počitnic kot večina pri nas; julij in avgust pomenita vrhunec slovenske pravljice v nogometni Evropi, če odmislimo fantastične podvige sedanjega rodu Mariborčanov, ki je v letih 2014 in 2017 igral v ligi prvakov, v letih '11, '12 in '13 pa v evropski ligi. Prav zato bodo oči privržencev slovenskih klubov opoldne usmerjene ob Ženevsko jezero, kjer bo nepredvidljiv ples kroglic določil prve evropske izzive kvarteta iz 1. SNL. Tik pred žrebom v Nyonu bodo klube razdelili po skupinah, tako da se bo krog možnih tekmecev za slovenske klube še skrčil.


Na trnih tudi Uroš Korun


Pod drobnogledom bo vendarle prvak #plts v sezoni 2018/19 – Maribor. Izbranci trenerja Darka Milaniča so teoretično razmišljali o 16 možnih tekmecih, toda upoštevaje Uefino delitev klubov v skupine in štajerski status nosilca (v 1. in morebitnem 2. kolu kvalifikacij) jih lahko na prvi oviri ogrozi le šesterica. Med njimi je le en izrazito neugoden klub, ki je zavoljo nizkega količnika v Evropi pristal v slabšem bobnu. To je poljski prvak Piast Gliwice – zanj igra tudi Uroš Korun –, ki zveni eksotično, toda najbrž si ga ne želi nihče pod Kalvarijo.



Prav tako si Mariborčani gotovo ne želijo potovati na Kosovo, kjer bi jih lahko na vročem terenu pričakal najverjetnejši zmagovalec kvalifikacijskega turnirja četverice (25. do 28. junij), na katerem bodo igrali prvaki Kosova, Andore, San Marina in Gibraltarja. Zaradi dolgega potovanja sodita med slabše razplete žreba tudi islandski prvak Valur in prvak Ferskih otokov Torshavn. Vijoličaste v vsakem primeru čaka dolga pot: njihova možna tekmeca sta še severnoirski prvak Linfield in latvijski prvak Riga, ki jo je – mimogrede – pred dvema letoma vodil Slaviša Stojanović.


Nosilca Olimpija in Domžale


Vsi slovenski klubi v Evropi so že krenili v priprave na novo sezono. Tudi Olimpija in Domžale, ki bosta v prvem situ kvalifikacij za evropsko ligo med nosilci. Med možnimi tekmeci rivalov Ljubljanske kotline so premagljiva imena. Najzahtevnejši izziv zeleno-belih bi bil madžarski Honved, njihova prva želja pa Radnik iz Bijeljine. Domžalčani bodo imeli danes šest potencialnih nasprotnikov, vsaj na papirju pa se zdi najmočnejši romunski klub Universitatea Craiova z juga države, najbrž si ne želijo niti makedonskega ali albanskega predstavnika. Bomo videli, kako zadovoljna bosta po žrebu trenerja Safet Hadžić in Simon Rožman. Še zahtevnejši izziv najbrž čaka Anteja Šimundžo, tvorca zadnje uspešnice s štadiona Fazanerija. Možna tekmeca Mure sta tudi Steaua iz Bukarešte in Maccabi iz Haife.





Vsem štirim se splača potruditi. Maribor bi bil z vsakim kolom bližje novemu fantastičnemu podvigu, že v 2. kolu bojev za evropsko ligo pa bodo čakali na Slovence sloviti klubi, kakršni so Roma, Eintracht Frankfurt, Espanyol, Wolverhampton, ...

Preberite še:

Komentarji: