Triglav s senzacionalnim zasukom Olimpijo spustil na -10

V današnjih tekmah 22. kola 1. SNL je Olimpija v Kranju izgubila z 1:2, Maribor pa je premagal Gorico z 2:1
Fotografija: Triglav je z zmago proti Olimpiji edini s stoodstotnim izkupičkom v drugem delu sezone. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Triglav je z zmago proti Olimpiji edini s stoodstotnim izkupičkom v drugem delu sezone. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Bolj nespretno in v najbolj neugodnem trenutku si Olimpija ni mogla privoščiti spodrsljaja. Hudega, zelo hudega, ki jo bo stal najmanj podaljšanja bitke za šampionski naslov z Mariborom. Ta si je po današnjem porazu zeleno-belih v 22. kolu 1. SNL v Kranju z 1:2 in s svojo zmago proti Gorici z 2:1 priigral debelih 10 točk prednosti pred sobotnim derbijem v Stožicah.

"V prvem polčasu smo zapravili zmago. Tudi v drugem smo jo imeli na dosegu rok," je ljubljanski trener Robert Pevnik skušal pomirjeno pojasniti mrk v zadnjih minutah, ko je Olimpija stopila na kranjsko mino, ki ji je tako rekoč razstrelila šampionske ambicije.

V vlogo velikega kranjskega junaka se je prelevil njen fant David Tijanić. Najprej je v 87. minuti izenačil z bele točke po nesrečni igri z roko Maria Jurčevića, potem pa v 95. minuti s sprehodom v kazenski prostor in z diagonalnim strelom v levi kot vratarja Nejca Vidmarja dvignil na noge kranjske navijače na polni tribuni v športnem parku. 


Vse se je vrtelo okoli Suljića


Še pred izenačenjem v mlajših Olimpijinih kategorijah vzgojenega Tijanića, so se pogovori v kranjskem športnem parku sukali le okoli tega, kako se je Triglav izognil polomu. Olimpija je bila vsaj 80 minut dvoboja mačka, ki se je poigravala z mišjo in tekmovala, koliko priložnosti bo zapravila.

V prvem polčasu jih je že vsaj tri ali štiri, čeprav je razigrani Asmir Suljić v svojem malonogometnem slogu sprehodom skozi kranjsko obrambo dosegel gol. Enega premalo. Priigral pa si je tudi rumeni karton, zaradi katerega bo izpustil derbi z Mariborom. Stefan Savić je dvakrat izgubil dvoboj ena na ena z nespornim kranjskim rešiteljem, 19-letnim vratarjem Jalnom Arkom, enkrat je zatresel vratnico. Matic Črnic je bil še eden od poražencev dvobojev z Arkom.

Asmir Suljić (levo) se je večji del tekme poigrvala s Kranjčani, v zadnjem delu tekme pa mu je vidno zmanjkalo moči in zrbanosti. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Asmir Suljić (levo) se je večji del tekme poigrvala s Kranjčani, v zadnjem delu tekme pa mu je vidno zmanjkalo moči in zrbanosti. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Tudi v drugem polčasu se je nadaljeval ljubljanski niz zapravljanja priložnosti, vrhunec pa je bila zgrešena enajstmetrovka Savića v 58. minuti, ki jo je priigral Suljić. Toda tudi ta spodrsljaj bi šel hitro v pozabo, če bi Savić ali Rok Kronaveter pozneje v enem napadu premagala Arka.


Pred takšno publiko so velike stvari mogoče


Borbeni Kranjčani so nazadnje ušli vsemu hudemu in v finišu dobili več kot le nagrado. Morda ne toliko zasluženo po igri, kot po tem, da so bili vztrajni in spretni, da so izkoristili nenadejano darilo zeleno-belih.

Kranjski navijači imajo iz tekme v tekmo več razlogov, da podpirajo nogometaše v čim večjem številu. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kranjski navijači imajo iz tekme v tekmo več razlogov, da podpirajo nogometaše v čim večjem številu. FOTO: Mavric Pivk/Delo


"Predvsem v prvem polčasu je Olimpija zapravila veliko priložnosti. Gibanja njenih igralcev in igra v globino so nam povzročala veliko težav. Ampak verjeli smo v to, kar treniramo skozi teden. Na koncu nas je nagradila. To je bil praznik nogometa in vesel sem. Pred takšno publiko so velike stvari mogoče in tudi zmaga nad Olimpijo je bila mogoča. Toda še v nobeni tekmi Triglav ni favorit. je v razvoju. Gremo iz tekme v tekmo, sedanjost je obetavno, ampak ne smemo prehitevati stvari," je strnil misli kapetan Triglava Aleš Mertelj.


Tavaresov 148. ligaški gol, Zahović 11. v sezoni


"Lestvica ne kaže realne moči Gorice, je veliko boljše moštvo. Zmaga je bila težka," je vlogo komentatorja iz tabora Maribora prevzel danes glavni trener Saša Gajser. Pomočnik Darka Milaniča je imel kajpak ob sebi tudi športnega direktorja Zlatka Zahovića, medtem ko je Milanič zaradi kazni spremljal do zadnjih sekund razburljiv dvoboj na tribuni.

Tekmeca sta se bolj razživela v drugem polčasu, v katerem so Mariborčani najprej dvignili ritem igre in tudi z dvema res lepima goloma Marcosa Tavaresa z glavo in Luke Zahovića s prefinjem preigravanjem ter strelom z levo nogo v daljši kot z desne strani nagnila jeziček na tehtnici na vijolično stran.

Tavares je v svoji 500. tekmi za Maribor zabil 148. ligaški gol, Zahović 11. v sezoni, s čimer je na vrhu lestvice strelcev ujel Rudija Požega Vancaša.

Luka Zahović je bil spet nerešljiva uganka za Uroša Celcerja in Žigo Lipuščka (v ozadju). FOTO: Leon Vidic/Delo
Luka Zahović je bil spet nerešljiva uganka za Uroša Celcerja in Žigo Lipuščka (v ozadju). FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Sodnik Perić si ni upal pokazati na belo točko


Goriški rezervist Andrej Kotnik je z glavo po podaji iz kota znižal zaostanek in dvoboj zapeljal v razburljivo končnico, v kateri je Maribor ušel tudi kazenskemu strelu. Glavni sodnik Dragoslav Perić objema Saše Ivkovića okoli Žige Lipuščka v trenutku poskusa njegovega strela z glavo ni označil za prekršek. Po merilih kolega Mateja Juga v Kranju, ki je delil kartone po nepotrebnem kot bonbone, bi najbrž še izključil mariborskega branilca.

"Enajstmetrovka je bila, a ne krivim nikogar. Položaj je bil težak," je o spornem trenutku povedal kapetan Gorice Lipušček.


Izida


Triglav : Olimpija 2:1 (0:1)


Športni park, gledalcev 1600, sodnik: Matej Jug (Tolmin).

Strelci: Tijanić (87,11-m, 95); Suljić (28).

Triglav: Arko, Rogelj (od 90. Karamatić), Kumer, Arh Česen, Mlakar, Mertelj, Tijanić, E. Kryeziu, Svraka (od 62. Kopač), Crnov (od 84. D. Kryeziu), Žurga.

Olimpija: Vidmar, Boakye, Burin, Maksimenko, Jurčević, Brkić (od 83. Putinčanin), Tomić, Črnic (od 64. Kronaveter), Suljić, Savić, Kidrić (od 72. Lukanović).


 

Maribor : Gorica 2:1 (0:0)


Ljudski vrt, gledalcev 4000, sodnik Dragoslav Perić (Kranj).

Strelci: Tavares (51), Zahović (56); Kotnik (75).

Maribor: Pirić, Klinar, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Cretu, Felipe Santos (od 69. Kramarič), Mešanović (od 81. Vršič), Tavares, Zahović (od 86. Žugelj).

Gorica: Sorčan, Halilović, Tomiček, Lipušček, Celcer, Kolenc, Oršolić (od 63. M. Kavčič), Šipek, Osuji (od 79. Hodžić), Smajlagić (od 63. Kotnik), Velikonja.


Nedelja


Krško – Celje (13.30)

Rudar – Mura (15.30)

Domžale – Aluminij (17.30)


Vrstni red: Maribor 52, Olimpija 42, Domžale 31, Aluminij 30, Celje 29, Mura 26, Triglav 25, Gorica 22, Rudar 21, Krško 15.

Preberite še:

Komentarji: