Ugoden žreb za Slovence v Nyonu: Tudi avgusta bodo igrali v Evropi

Maribor, Olimpija in Domžale bi »morali« unovčiti svoje vloge nosilca, veliko zahtevnejše delo čaka Muro.
Fotografija: ZrebEvroNogometnihPokalov Foto Gm Igd
Odpri galerijo
ZrebEvroNogometnihPokalov Foto Gm Igd

Nadpovprečno dober ples kroglic. Tako bi lahko ocenili včerajšnje žrebanje parov 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov in evropsko ligo ob Ženevskem jezeru. Maribor, Olimpija in Domžale bi »morali« unovčiti svoje vloge nosilca, veliko zahtevnejše delo čaka Muro.

Maribor, Olimpija in Domžale bodo uživali status papirnatega favorita, Mura ne. FOTO: Delova Infografika
Maribor, Olimpija in Domžale bodo uživali status papirnatega favorita, Mura ne. FOTO: Delova Infografika


Maribor bo potoval v Reykjavik, Olimpija v Rigo, Domžale na Malto, Mura pa v Hajfo, torej na štadion, na katerem igra tamkajšnji Maccabi in je marca pustila dober vtis slovenska nogometna reprezentanca. Pod drobnogledom so vendarle Štajerci, najbolj zanimiv pa bo njihov dvoboj z Islandci, ki bodo predstavljali prvo oviro za vijoličaste na njihovi poti do četrte uvrstitve v najmočnejše nogometno tekmovanje na svetu – ligo prvakov.



»Ker je bil v tej ožji skupini tudi bistveno močnejši nasprotnik za 1. kolo, prvak Poljske Piast Gliwice, smo lahko zadovoljni z žrebom, toda moramo biti spoštljivi do tekmeca, ki je prvak Islandije. Pred dvema letoma smo že imeli pozitivno izkušnjo z islandskim prvakom, vendar predvsem zaradi dejstva, da smo bili zelo dobro pripravljeni na dvoboj. Takšno načelo velja tudi tokrat,« je ocenil ples kroglic trener Maribora Darko Milanič, športni direktor Zlatko Zahović pa dodal: »Podcenjevanje je prepovedano, čeprav smo v vlogi favorita.«


Maribor bo spet krenil po 15,25 milijona evrov


Prvo kolo bo Mariboru prineslo 280.000 evrov, morebiten nastop v drugem kolu – žreb te ravni bo v Nyonu šele danes – dodatnih 380.000 €, tretje kolo še 480.000 €, morebiten nastop v 4. situ za nastop v ligi prvakov pa že odpira vrata do raja. Poraz v zadnjem kolu kvalifikacij bi Štajercem prinesel 3 milijone tolažilne nagrade (in 2,6 milijona za uvrstitev v evropsko ligo), morebitna zmaga pa neposredno 15,25 milijona € za uvrstitev v ligo prvakov (brez poznejših bonusov). Maribor bi moral torej za finančno pokrito sezono premagati najmanj tri tekmece, prvi med njimi bo Valur Reykjavik.

Ljubljančani bodo začeli letošnjo evropsko pot v dvoboju z Latvijci. FOTO: Tadej Regent
Ljubljančani bodo začeli letošnjo evropsko pot v dvoboju z Latvijci. FOTO: Tadej Regent


Spomnimo, lani so zastopali Slovenijo v kvalifikacijah za ligo prvakov Ljubljančani, ki jim je spodrsnilo že na prvi stopnici v dvoboju s Karabahom. Olimpija je pozneje vendarle strnila vrste in bila zelo spodobna v boju za evropsko ligo, šele v zadnjem dvoboju pred zgodovinsko uvrstitvijo v EL jo je premagal Spartak iz Trnave. Vsako kolo kvalifikacij prinaša klubu približno po 220.000 evrov nagrade, uvrstitev v skupinski del pa 2,6 milijona € (brez poznejših bonusov).


Informatorja Stojanović in Maksimenko


Tudi ob letu osorej bo skušala Olimpija opraviti čim več, kar je potrdil njen trener Safet Hadžić, ki je včeraj ocenil razplet žreba na štadionu v Spodnji Šiški. »Žreb je bil najbrž ugoden, toda vsak, ki ga podcenjuješ in nanj ne kreneš stoodstotno, te lahko kaznuje. Rigas se bori za prvo mesto v prvenstvu, zanesljivo nas čakata težki tekmi. Verjamem, da bomo napredovali v 2. kolo, le igrati moramo na vso moč,« je prepričan zmagovalec pokala NZS Hadžić, ki je razkril tudi vire pridobivanja informacij: »Čim več bomo poskušali izvedeti od latvijskega selektorja Slaviše Stojanovića, z nami pa je tudi Maksimenko. Nič nas ne sme presenetiti, saj smo favoriti dvoboja.« Hadžić bo en teden vodil fante v Kranjski Gori, kjer bo Olimpija danes igrala prvo pripravljalno tekmo z makedonsko Škendijo.




Glede na podatek, da bodo igrali povratne tekme 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo 1. avgusta, so si Slovenci najbrž že zagotovili Evropo tudi v 8. mesecu koledarskega leta. Domžale bodo igrale z Maltežani. »Vsako moštvo, ki nastopa na evropski ravni, premore kakovost, tako velja tudi za Balzan. Ključno je, da naše vsebinske zahteve v teh tednih priprav spravimo na najvišjo možno raven in da prvo tekmo pričakamo v najboljši možni formi,« je po žrebu povedal domžalski trener Simon Rožman.

Preberite še:

Komentarji: