V Stožicah še zadnje dejanje EP do 21 let

Na stadionu Stožice v Ljubljani bo drevi ob 21. uri na sporedu finale evropskega prvenstva do 21 let, ki je v dveh delih potekalo v Sloveniji in na Madžarskem.
Fotografija: Mlada reprezentanca Nemčije pred začetkom polfinalnega obračuna z Nizozemsko. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Odpri galerijo
Mlada reprezentanca Nemčije pred začetkom polfinalnega obračuna z Nizozemsko. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

Za naslov najboljšega mladega kolektiva na stari celini se bosta pomerili reprezentanci Nemčije in Portugalske. Varovanci Stefana Kuntza so v skupinskem delu konec marca igrali na Madžarskem in se kot drugi prebili iz skupine A, v kateri so bili še Nizozemci, Romuni in Madžari. V četrtfinalu so po streljanju enajstmetrovk ugnali še Dance, v polfinalu pa so v Szekesfehervarju po zaslugi dveh zadetkov Floriana Wirtza premagali Nizozemsko z 2:1.

Portugalska je bila zelo prepričljiva v skupini D v Ljubljani in Kopru. Za sabo je pustila Hrvaško, Anglijo in Švico, v četrtfinalu pa je za napredovanje potrebovala dodatnih 30 minut proti Italiji (5:3). V polfinalu je imela še zvrhano mero sreče v Ljudskem vrtu v Mariboru, potem ko so si Španci v 80. minuti zabili avtogol.

Varovanci Ruija Jorgeja bodo tretjič v zgodovini tekmovanja, ki ga Evropska nogometna zveza prireja od leta 1978, igrali v finalu. Obračuna leta 1994 proti Italiji in 21 let kasneje proti Švedski so izgubili. Na drugi strani bodo Nemci še tretjič zapovrstjo igrali za naslov, ki so ga doslej osvojili dvakrat (2009, 2017). V zadnjem finalu pred dvema letoma so morali v Italiji priznati premoč Špancem.

Portugalska lahko postane enajsta reprezentanca z osvojenim naslovom, medtem ko bi Nemci s tretjim sami zasedli tretje mesto po številu osvojenih lovorik v tej starostni kategoriji. Več naslovov imata le Španija in Italija s po petimi. Leta 1978 je slavila tudi jugoslovanska mlada reprezentanca.

Preberite še:

Komentarji: