Milan med 16, PSG poglobil težave Juventusa

Real Madrid je visoko premagal Celtic, v osmino finala lige prvakov suvereno tudi Milan in Kevin Kampl z Leipzigom. Dober odpor Dinama v Londonu.
Fotografija: Olivier Giroud je bil dvakratni strelec za Milan. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Olivier Giroud je bil dvakratni strelec za Milan. FOTO: Miguel Medina/AFP

Končal se je redni del Uefine lige prvakov. Žreb osmine finala bo v ponedeljek v Nyonu. Že pred nocojšnjimi tekmami so bili bolj ali manj znani udeleženci izločilnih bojev, odprta so bila vprašanja zmagovalcev skupin in potnikov v evropsko ligo.

Derbi večera je pripadel PSG, ki je poglobil težave Juventusa, znova je v polno zadel Kylian Mbappe. Med 16 najboljših se je zadnji uvrstil tudi Milan z visoko zmago proti Salzburgu in Leipzig Kevina Kampla, ki je bil premočan za Šahtar.

Izmed štirih slovenskih posameznikov v ligi prvakov sta se dva uvrstila v nadaljnje tekmovanje. Samirju Handanoviću, ki se je svojim Interjem med najboljših 16 ekip, se je danes pridružil Kampl, njegov Leipzig je v odločilni tekmi s 4:0 premagal Šahtar iz Donjecka.

Kylian Mbappe je v odlični formi. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Kylian Mbappe je v odlični formi. FOTO: Filippo Monteforte/AFP

Benjamin Šeško s Salzburgom, ki je v odločilni tekmi z 0:4 izgubil proti Milanu - Šeško je igral od 62. minute, bo evropsko sezono nadaljeval v evropski ligi, Jan Oblak pa je z Atleticom sezono končal.

Kamplov Leipzig je v Varšavi proti ukrajinskemu Šahtarju iz Donjecka potreboval le točko, a osvojil vse tri in si dokončno zagotovil drugo mesto v skupini F. Kampl je igral celo tekmo, gole za Nemce, ki v Varšavo niso prišli po remi, ampak so bili z napadalno igro precej boljši tekmec, so dosegli Christopher Nkunku, Andre Silva in Dominik Szoboszlai, z avtogolom je končen izid postavil Valerij Bondar. Za tretji in četrti gol ima zasluge tudi Kampl, pri tretjem na sredini igrišča ukradel žogo tekmecu in začel akcijo svoje ekipe, pri četrtem pa je bil podajalec Daniju Olmu, katerega strel je Bodnar preusmeril v gol.

Luka Modrić je zadel z 11 metrov za Real Madrid. FOTO: Thomas Coex/AFP
Luka Modrić je zadel z 11 metrov za Real Madrid. FOTO: Thomas Coex/AFP

Prvo mesto v skupini si je zagotovil Real Madrid, ki je s 5:1 premagal Celtic. Prva dva gola je dosegel z enajstmetrovke, uspešna sta bila Luka Modrić in Rodrygo, v drugem polčasu pa so v polno zadeli še Marco Asensio, Vinicius Junior in Federico Valverde. Za goste, pri katerih je v prvem delu enajstmetrovko zapravil Josip Juranović, se je med strelce vpisal Jota, njegov gol je bil zadnji na tekmi. Celtic je tako izpadel iz evropskih tekmovanj, v evropski ligi bo igral Šahtar.

Šeškov Salzburg je v skupini E za napredovanje potreboval zmago v Milanu, s katero bi italijanskega prvaka prehitel na lestvici. Toda že v 14. minuti so se njegove možnosti močno zmanjšale, ko je domače v vodstvo popeljal Olivier Giroud, že na začetku drugega polčasa pa je to tudi postala misija nemogoče, saj so Italijani dosegli še dva gola, najprej je bil uspešen Rade Krunić, nato pa še enkrat Giroud. Zadnji gol je ob koncu tekme dosegel Junior Messias.

Kevin Kampl (levo) se je z Leipzigom uvrstil v izločične boje. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Kevin Kampl (levo) se je z Leipzigom uvrstil v izločične boje. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Druga tekma skupine med Chelseajem in zagrebškim Dinamom je bila bolj pomembna za Hrvate, ki bi si z zmago in ugodnim izidom v Milanu še lahko zagotovili evropsko ligo, medtem ko so si Londončani - ti so izgubili prvi medsebojni dvoboj Zagrebu, tokrat pa niso igrali z najboljšo postavo, že zagotovili prvo mesto. Zagrebčani so v sedmi minuti prek Bruna Petkovića prišli v vodstvo, že v prvem polčasu pa sta za preobrat poskrbela Raheem Sterling in Denis Zakaria. Z izidom 2:1 se je tekma tudi končala.

V skupinah G in H je bilo že pred zadnjim krogom jasno, da so se v osmino finala uvrstili Manchester City, Borussia Dortmund, PSG in Benfica. Edino pomembnejše vprašanje v teh skupinah je bilo, ali se bo v evropsko ligo uvrstil Juventus ali Maccabi Haifa. Izraelci bi morali za to doma igrati vsaj neodločeno z Benfico, a so doživeli prepričljiv poraz z 1:6. Juventus, ki mu gre v tej sezoni slabo tudi v serie A, je tako kljub porazu doma z 1:2 proti Parižanom zadržal tretje mesto.

Manchester City je prvo mesto v skupini G potrdil z domačo zmago 3:1 proti udeleženki evropske lige Sevilli, Borussia Dortmund pa drugo z remijem 1:1 v Kobenhavnu.

Skupina E:

Milan : Salzburg 4:0 (1:0; Giroud 14., 57., Krunić 46., Messias 90.)

Chelsea : Dinamo Zagreb 2:1 (Sterling 18., Zakaria 30.; Petković 7.)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina F:

Real Madrid : Celtic Glasgow 5:1 (2:0; Modrić 6./11-m, Rodrygo 11./11-m, Asensio 51., Vinicius 61., Valverde 71.; Jota 84.)

Šahtar Donjeck : Leipzig 0:4 (0:1; Nkunku 11., Silva 50., Szoboszlai 63., Bondar 68./ag.)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina G:

København : Borussia Dortmund 1:1 (1:1; Haraldsson 41.; T. Hazard 23.)

Manchester City : Sevilla 3:1 (0:1; Lewis 52., Alvarez 73., Mahrez 83; Mir 31.)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina H:

Juventus : PSG 1:2 (1:1; Bonucci 39.; Mbappe 13., Mendes 63.)

Maccabi Haifa : Benfica 1:6 (1:1; Chery 26./11-m; Ramos 20., Musa 59., Grimaldo 69., Silva 73., Araujo 88., Mario 90.)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: