Osmerica za evropski naslov v Lizboni med 12. in 23. avgustom

Uefa je na videokonferenci sprejela nekaj pomembnih sklepov za nadaljevanje sezone.
Fotografija: Za pokal v ligi prvakov se bo osmerica merila v Lizboni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za pokal v ligi prvakov se bo osmerica merila v Lizboni. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (UEFA), ki jo vodi Aleksander Čeferin, je na videokonferenci sprejela pomembne sklepe glede nadaljevanja klubske in reprezentančne sezone.

Zaključni turnir najboljših osem moštev lige prvakov bo v Lizboni med 12. in 23. avgustom, evropske lige pa v Nemčiji med 10. in 21. avgustom (Köln, Duisburg, Düsseldorf in Gelsenkirchen).

Sedmega in osmega avgusta bodo povratne tekme osmine finala LP, ni pa še znano, kje bo prizorišče teh tekem. Žreb četrtfinala bo 10. julija. Letos bi moral biti finale v Istanbulu, tam bo prihodnje leto. Zadnji dvoboj v sezoni 2021/22 bo v St. Peterburgu, leta 2023 v Münchnu in leta 2024 na londonskem Wembleyju.

Slovenija bo aktivna v treh standardnih obdobjih: od 31. avgusta do 8. septembra, od 5. do 13. oktobra in med 9. in 17. novembrom. V vsakem ciklu bodo igrali Slovenci po dve tekmi Uefine lige narodov C3, v kateri so tudi Grčija, Kosovo in Moldavija. Termina za prijateljske tekme bosta 7. in 8. oktobra ter 11. in 12. novembra. NZS želi 100. obletnico nogometa pri nas obeležiti s tekmo proti Portugalski, ki bi morala biti 31. maja. 

Zaključne tekme lige prvakov bo gostil tudi štadion Luz v Lizboni. FOTO: Reuters
Zaključne tekme lige prvakov bo gostil tudi štadion Luz v Lizboni. FOTO: Reuters

 

Nogomet prispeva k normalnosti


»Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja. Nogomet je med vodilnimi silami vrnitve k normalnemu življenju,« je dejal Čeferin.



V ligi prvakov so se v četrtfinale že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in Paris Saint-Germain. Za ostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta prvo tekmo odigrali neodločeno z 1:1).

Nova sezona lige prvakov (2020/21) pa se bo začela z zamudo 20. oktobra.

Aleksander Čeferin je vesel, ker se je nogomet vrnil na zelenice. FOTO: Reuters 
Aleksander Čeferin je vesel, ker se je nogomet vrnil na zelenice. FOTO: Reuters 

 

Z gledalci ali brez njih?


Uefa bo odločitev o tem, ali bodo neodigrane tekme potekale na štadionih domačih moštev za povratne tekme ali na Portugalskem, sprejela v naslednjih tednih. Prav tako bo predvidoma do sredine julija sprejeta odločitev, ali bo na tekmah finalnih turnirjev možen obisk gledalcev. »Stanje se zelo hitro spreminja. Če bi danes o tem odločali, bi rekli, da ne bo gledalcev. Nekaj časa bomo še počakali in potem sprejeli odločitev glede tega,« je povedal Čeferin.

Program na prihodnje leto prestavljenega evropskega nogometnega prvenstva ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo potekal v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih, če bo le mogoče. »Če ne, pa bomo pripravljeni, da turnir izpeljemo v 10, devetih ali celo osmih mestih,« pravi Čeferin.
 

Preberite še:

Komentarji: