Zdravnik Uefe: Jeseni bržčas brez navijačev na mednarodnih tekmah

Zaradi zapletenih in neprimerljivih zdravstvenih razmer med državami je lažje pripraviti tekmovanja na nacionalnih ravneh.
Fotografija: Jeseni bodo igrali nogometne tekme na praznih štadionih, tako je bilo nazadnje tudi na tekmi lige prvakov med Valencio in Atalanto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jeseni bodo igrali nogometne tekme na praznih štadionih, tako je bilo nazadnje tudi na tekmi lige prvakov med Valencio in Atalanto. FOTO: Reuters

Vodja medicinske komisije Evropske nogometne zveze (Uefe) Tim Meyer je povedal, da bodo jesenske tekme v ligi narodov in prijateljske reprezentančne tekme najverjetneje brez navijačev. To naj bi veljalo tudi v primeru, če bi bilo v posameznih državah kljub epidemiji novega kroronavirusa to dovoljeno. Meyer je obenem priznal, da končne odločitve glede gledalcev vodstvo Uefe še ni sprejelo. Gotovo pa bodo morali prireditelji upoštevati protokole in navodila Uefe za izvedbo tekmovanj.


Štadioni ne bodo polni, omejitve za navijače


»Tekmovanja Uefe temeljilo na njenih pravilih. Tako nihče ne more dovoliti polnih tribun na teh tekmah navkljub priporočilom Uefe,« je bil jasen Meyer in Srbijo ter Belorusijo označil kot državi, ki pripravljata tekme na polnih štadionih.

Štadion v Rimu bo naslednje leto gostil uvodno tekmo evropskega prvenstva v nogometu. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Štadion v Rimu bo naslednje leto gostil uvodno tekmo evropskega prvenstva v nogometu. FOTO: Filippo Monteforte/AFP


Meyer je vodil tudi posebno skupino, ki je pripravila stroge higienske protokole za začetek bundeslige sredi maja, ki so bile nekakšen model, po katerem so se nadaljevala tudi številna druga prvenstva po Evropi. Dejal je, da bodo v Nemčiji ligaška tekmovanja gotovo še nekaj časa potekala pred praznimi tribunami. Po njegovih besedah to sicer ne more iti v nedogled, kljub temu pa še nekaj časa štadioni ne bodo polni in bodo veljale omejitve tudi za navijače.

Nemški zdravnik je pojasnil, da je zaradi zelo zapletenih in med državami neprimerljivih zdravstvenih razmer veliko lažje pripraviti tekmovanja zgolj na nacionalnih ravneh. To velja tudi za avgustovski tekmovanji v ligi prvakov na Portugalskem in evropski ligi v Nemčiji, ki bosta prav tako potekali v eni državi in z omejenim številom ekip.

Preberite še:

Komentarji: