Bezjakovi izgovori razjezili Vujovića, zadnja priložnost za Mačkovška

Selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović je objavil seznam, na katerem ni Marka Bezjaka, ki je odpovedal udeležbo direktorju reprezentance, Vujoviću pa se ni oglasil. 
Fotografija: Veselin Vujović je bil ob razkritju seznama precej jezen zaradi odnosa igralcev in odpovedi. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Veselin Vujović je bil ob razkritju seznama precej jezen zaradi odnosa igralcev in odpovedi. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Slovensko rokometno reprezentanco aprila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo čakata dve tekmi proti Nizozemski, selektor Veselin Vujović pa je že izbral igralce za ta drugi kvalifikacijski cikel. Na seznamu ni Darka Cingesarja, Marka Bezjaka in Matica Suholežnika, namesto slednjega se v ekipo vrača Vid Poteko.

Slovenija ima po dveh odigranih tekmah štiri točke, Nizozemska in Latvija imata dve, brez točk pa je zaenkrat Estonija. Vujović si je za obračuna proti Nizozemski - prvi bo 11. aprila v Almereju, drugi pa tri dni pozneje v Celju, želel najmočnejšo postavo, a tudi tokrat vseh igralcev ni mogel zbrati. Cingesar je odpadel zaradi težje poškodbe, poškodovan naj bi bil tudi Bezjak, ki je to sporočil direktorju Urošu Mohoriču, s selektorjem pa se ni slišal.

»Direktorju svoje izgovore lažje pove, z mano pa ni prišel v stik, saj se najbrž boji, da ga bi prepričal, da vseeno pride,« je na novinarski konferenci dejal selektor, ki je imel nekaj dilem, največja je bila, ali naj pokliče Boruta Mačkovška ali ne. Ta ga je večkrat razočaral s svojim odnosom, a na koncu se je vendarle odločil, da mu ponudi še eno priložnost.
 

Za Mačkovška mokra vrv


»V Franciji po prijateljskih tekmah sem se z njim pogovoril, mu očital nekatere stvari in ga resno opozoril. Njegov odnos do reprezentance, vedenje, forma in način, kako si predstavlja rokometno igro, niso primerni za reprezentanco, zdaj bo kdo rekel poglejte norega Balkanca, ampak mogoče bi bilo dobro, da nekdo vzame mokro vrv in ga namlati, sam sem to včasih hotel storiti. Po drugi strani pa je visok prek dveh metrov, ima skok, ki pa ga mi vsi še čakamo. Ko da gol, mi vsi padamo v nezavest, ne vidimo pa, da pet strelov zgreši in ne igra dobre obrambe,« je bil slikovit Črnogorec, ki ne more računati tudi na dva vratarja, poškodovanega Matevža Skoka in Klemna Ferlina, ki ima težave z alergijo. Ob Urhu Kastelicu in Urbanu Lesjaku je tako od vratarjev na seznamu še Rok Zaponšek, član madžarske ekipe Csurgoi.

Selektor je prvič poklical tri desna krila, ki se naj bi na dveh tekmah razdelili minute na igrišču, ob Blažu Jancu in Gašperju Marguču bo v ekipi tudi Mario Šoštarič, na mestu desnega zunanjega je zaradi dobre forme Nejc Cehte dobil prednost pred Žigo Mlakarjem. Po odpovedi Bezjaka na položaju organizatorja igre gneče ni bilo, ob Mihi Zarabcu in Deanu Bombaču bo priložnost dobil Rok Ovniček. Mesto levega zunanjega je po mnenju Vujovića najbolj problematično, ob Mačkovšku je poklical še Aleksandra Špendeta in Nika Heningmana, ki pa v Pick Szegedu ne igra veliko.
 

Reprezentanca, ne opremljanje stanovanja


»Z veseljem bi poklical kakšnega igralca iz slovenske lige, a ne vidim primernega. Sam bi najraje imel vse igralce iz slovenske lige, ne pa da moram računati na igralce iz tujine. To bi pomenilo, da je liga kakovostna, jaz pa bi imel te igralce vedno na voljo, v dogovoru z zvezo bi namreč prekinjal prvenstva. Tako pa moram klicati igralce iz tujine in čakati, kdaj jih bodo ti spustili. Pred tem pa jih še bičajo in pošiljajo sem ter tja. Ko pridejo v reprezentanco, pa igralci menijo, da so doma, da jih moramo tu paziti in ujčkati. Pridejo sem, da opravijo nekatere stvari. Da pomagajo teti pri selitvi, pri opremljanju stanovanja in podobno. Odnos bi moral biti boljši, patriotski zanos večji, enostavno se ne bi smeli na priprave prihajati z mislijo o počitku,« je nad odnosom reprezentantom razočaran selektor.

»V tistem trenutku, ko bo kdo od igralcev negiral vse to, kar jaz govorim in kar jim očitam, bom odšel z mesta selektorja, tu mi ne bo več mesta. Zavedati se morajo, da igrajo za Slovenijo, za toliko in toliko ljudi. S svojim odnosom morajo vrniti tisto, kar jim reprezentanca da. Sam nikoli ne bom prosil, da kdo za reprezentanco igra, a tisti, ki bo v ekipi, mora dati vse od sebe,« meni Vujović, ki sicer mladim igralcem namerava ponuditi priložnost na tekmah zadnjega kvalifikacijskega ciklusa. Seveda, če bo ekipa proti Nizozemski opravila tisto, kar se od nje pričakuje, se pravi dvakrat zmagala.

»Mi take ekipe ponavadi podcenjujemo, tako kot precenjujemo na primer Dance. Enostavno tega ne bi smeli delati, upam, da se bo kaj spremenilo,« je svoje želje predstavil Vujović, ki je tudi razočaran nad odhodi igralcev v tujino, čeprav ne v najboljše klube: »Ko je Patrik Leban odšel v Našice, si je zaprl vrata reprezentance. Pa dobro, ali so Našice klub, v katerem lahko napreduješ. Ali pa Jaka Malus. On je najboljši mladi evropski igralec, za katerega je domet Barcelona, Kiel, PSG, on pa gre v Meškov, kakšen Meškov, o čem se mi pogovarjamo.«​

Seznam reprezentance:

Vratarji: Urh Kastelic, Urban Lesjak, Rok Zaponšek
Krožni napadalci: Matej Gaber, Vid Poteko, Blaž Blagotinšek
Desna krila: Blaž Janc, Gašper Marguč, Mario Šoštarič
Desni zunanji: Nejc Cehte, Jure Dolenec, Vid Kavtičnik
Srednji zunanji: Miha Zarabec, Dean Bombač, Rok Ovniček
Levi zunanji: Borut Mačkovšek, Nik Heningman, Aleksander Špende
Levi krili: Tilen Kodrin, Matic Verdinek

Komentarji: