Celjski vajenec španski junak maratona

Daniel Dušebajev in Perez de Vargas sta zaznamovala 80-minutno dramo z Norveško na SP. Danci in Švedi zlahka v polfinale, Francozi zlomili odpor Nemcev.
Fotografija: Daniel Dušebajev je bil španski junak. FORO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Odpri galerijo
Daniel Dušebajev je bil španski junak. FORO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Znana so polfinalisti 28. svetovnega prvenstva v rokometu na Poljskem in Švedskem. Branilka naslova Danska je v Stockholmu povsem nadigrala Madžarsko. Veliko bolj razburljiva je bila četrtfinalna tekma v Gdansku med Norveško in Španijo, ki se je zavlekla v podaljšek in v kateri so daljšo potegnili Španci. Napredovali so tudi Francozi in Švedi.

Norvežani so bili na pragu napredovanja, po zapravljenem strelu Alexa Dušebajeva so imeli 40 sekund za napad z igralcem več. Toda niso se odločili za strel na gol, slovenska sodnika David Sok in Bojan Lah sta jim pet sekund pred koncem zaradi neaktivnosti vzela žogo, nakar je v zadnji sekundi izenačil Daniel Dušebajev, ki je eno sezono preživel tudi pri Celju Pivovarni Laško in se učil od Branka Tamšeta.

Mikkel Hansen je popeljal Dansko v polfinale. FOTO: Johan Nilsson/Reuters
Mikkel Hansen je popeljal Dansko v polfinale. FOTO: Johan Nilsson/Reuters

Drama se je nadaljevala, prvi desetminutni podaljšek se je končal neodločeno, ob koncu drugega pa se je spet izkazal mlajši od bratov Dušebajev, Daniel, ki je zabil odločilni gol, zadnji strel Norvežanov s krila pa je ubranil Gonzalo Perez de Vargas, še drugi junak selektorja Jordija Ribere.

Nikola Karabatić bo zaigral še v enem polfinalu. FOTO:  Aleksandra Szmigiel Reuters
Nikola Karabatić bo zaigral še v enem polfinalu. FOTO:  Aleksandra Szmigiel Reuters

Danci so imeli vse pod nadzorom proti Madžarom, ki so pred SP odigrali dve tekmi s Slovenijo. Prvi zvezdnik Mikkel Hansen je dosegel samo štiri gole, sta bila pa veliko bolj strelsko učinkovita Matthias Gidsel in Simon Pytlick. Pri vzhodnih sosedih je bil najboljši nekdanji član Celja PL Mate Lekai.

Zvečer so gostitelji in evropski prvaki iz Švedske upravičili vlogo favoritov proti Egiptu, olimpijski prvaki iz Francije pa so v drugem polčasu zlomili odpor Nemcev, gostiteljev naslednjega evropskega prvenstva.

Niclas Ekberg je bil najboljši strelec Švedske. FOTO: Reuters
Niclas Ekberg je bil najboljši strelec Švedske. FOTO: Reuters

Petkova polfinalna para sta Danska – Španija in Švedska – Francija. Slovenija je tekmovanje končala na desetem mestu. Naslednje SP bo leta 2025 na Hrvaškem, Norveškem in Danskem.

Četrtfinale:

Stockholm:

Danska : Madžarska 40:23 (21:12; Gidsel 9, Pytlick 8; Lekai in Bodo po 6)

Švedska : Egipt 26:22 (14:9; Ekberg 6; Johansson in Sandell po 4; Kaddah in Mohsen po 5) 

Gdansk:

Norveška : Španija 34:35 (29:29; 25:25, 13:12; Bjørnsen 9, Barthold 8: Angel Perez in A. Dušebajev po 7) – po dveh podaljških

Francija : Nemčija 35:28 (16:16; Fabregas in Remili po 5; Golla 6, Knorr 5)

Preberite še:

Komentarji: