Kar sedmerica Slovencev na F4 v Kölnu

V ligi NLB zmage vodilne trojice, v ligi prvakov v boju za naslov ostali Barcelona, Veszprem, Kielce in Vardar.
Fotografija: Gašper Marguč bo četrtič z Veszpremom igral na F4 v Kölnu in bo lovil prvi naslov evropskega prvaka. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Gašper Marguč bo četrtič z Veszpremom igral na F4 v Kölnu in bo lovil prvi naslov evropskega prvaka. FOTO: Matej Družnik

Celje Pivovarna Laško zanesljivo koraka proti 23. naslovu državnega prvaka, dobro formo pred sobotnim pokalnim derbijem v Novem mestu še naprej kaže tudi Gorenje, Ribnica ostaja v igri za drugo mesto, Koper in Maribor še naprej ostajata pretendenta za zadnjo evropsko vozovnico, v ligi prvakov pa bo na sklepnem turnirju v Kölnu nastopilo rekordnih sedem slovenskih legionarjev.

Jure Dolenec z Barcelono, Blaž Janc s Kielcami, Dragan Gajić, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč z Veszpremom ter Staš Skube z Vardarjem bodo 1. in 2. junija na F4 v Lanxess Areni lovili najprestižnejšo klubsko lovoriko. Toliko Slovencev še ni bilo na zadnjem dejanju rokometne sezone in vsaj eden od njih bo nasledil Uroša Zormana (Kielce 2016) in Vida Kavtičnika (Montpellier 2018).



Barcelona je v četrtfinalu zlahka opravila z lanskim finalistom Nantesom, podobno zanesljiv je bil Veszprem, ki je glavno delo opravil že v Flensburgu. Veszprem bo tako po letih 2014, 2015, 2016 in 2017 še petič nastopil na F4 in lovil izmuzljivo trofejo. Že tretjič zapored bo turnir minil brez nemškega kluba.

Dean Bombač v tej sezoni znova brani barve Pick Szegeda. FOTO: Mavric Pivk
Dean Bombač v tej sezoni znova brani barve Pick Szegeda. FOTO: Mavric Pivk


To bo labodji spev za Vardar, prvaka izpred dveh let, ki bo poleti razpustil prvo ekipo, saj je lastnik Sergej Samsonenko napovedal umik. Makedonski prvaki so v Szegedu ubranili visoko prednost, Staš Skube, bivši član Pick Szegeda, bo prvič na glavnem odru, njegovi štirje rojaki (Matej Gaber, Mario Šoštarič, Dean Bombač in Nik Henigman) pa bodo morali počakati na novo priložnost. Madžarski prvaki so imeli že prednost devetih golov, blestel je Bombač, vendar so Makedonci v drugem delu pokazali moč in zanesljivo napredovali.



Največje presenečenje četrtfinala so uprizorile Kielce, ki so izločile zvezdniški Paris SG, najbogatejši klub na planetu ostaja brez evropske slave. Poljski prvaki so glavnino naloge opravili na prvi tekmi, ki so jo dobili za deset golov, danes so v Franciji sredi drugega polčasa sicer zaostali že za 11, vendar jih je v zadnjih minutah znova rešil srbski vratar Vladimir Cupara, junak prve tekme. Janc je dosegel štiri gole za Kielce, kjer kot pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva deluje Zorman. Parizu, ki mu tudi prihod španskega trenerja Raula Gonzaleza ni prinesel evropske slave, je drago stal rdeči karton Mikkla Hansna.

Staš Skube bo prvič zaigral na F4. FOTO: SEHA
Staš Skube bo prvič zaigral na F4. FOTO: SEHA


Koper zdržal 43 minut


Celje Pivovarna Laško sodi v krog klubov, ki se lahko pohvalijo z evropsko lovoriko (2004), časi stare slave so že zdavnaj mimo, toda pivovarji so na dobri poti, da tudi v prihodnji sezoni zaplešejo med elito. Po petkovi zmagi proti Kopru ohranjajo pet točk prednosti pred Gorenjem in šest pred Ribnico.

Kristian Bećiri se je izkazal z lepim golom v Celju. FOTO: Andrej Feldin/CPL
Kristian Bećiri se je izkazal z lepim golom v Celju. FOTO: Andrej Feldin/CPL


Koprčani so se zelo dobro držali v prvem polčasu, ki so ga v Zlatorogu celo dobili za gol. Še v 43. minuti je ekipa Uroša Rapotca imela aktiven izid (17:17), potem pa je do izraza prišla daljša celjska klop, sledil je delni izid 6:1 in tekma je bila odločena. Moštvo trenerja Tomaža Ocvirka ostaja edino neporaženo v končnici in si lahko že vsaj tri kroge pred koncem zagotovi šesti zaporedni naslov državnega prvaka. Še prej ga čaka branjenje pokalnega naslova, že v soboto bo v Novem mestu t. i. finale pred finalom z Gorenjem.

Slednje se je po porazu na domačem derbiju hitro vrnilo v zmagovite tirnice in pokazalo moč v Mariboru, v vratih je še naprej vroč Emir Taletović, v polju še en bivši član Maribora Matic Verdinek, ki se je povzpel tudi na prvo mesto med strelci v končnici. »Ko smo dosegli pravo temperaturo, je igra stekla, zasluženo smo zmagali,« je bil zadovoljen trener Zoran Jovičić, ki bo prvo zmago proti Celju lovil v soboto v Novem mestu.

Tam bosta igrala tudi člana končnice za obstanek, Sviš in domača Krka, ki si je s porazom v Dobovi priigrala slabo popotnico za F4, na katerem bo želela drugič zapored zaigrati v finalu.

Preberite še:

Komentarji: