Evropska klubska velikana brez krone

Rokometaši iz Magdeburga so v polfinalu elitnega tekmovanja v Kölnu premagali Barcelono, Kielce PSG.
Fotografija: Marko Bezjak se je razveselil velike zmage nad favorizirano Barcelono. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters
Odpri galerijo
Marko Bezjak se je razveselil velike zmage nad favorizirano Barcelono. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters

Nemški Magdeburg in poljske Kielce sta finalista zaključnega rokometnega turnirja lige prvakov v Kölnu. Magdeburžani, trikratni zmagovalci najbolj imenitnega evropskega klubskega tekmovanja v letih 1978, 1981 in 2002, so v prvem polfinalu po izvajanju sedemmetrovk senzacionalno premagali špansko Barcelono s 40:39 (38:38, 31:31, 16:18), Kielce so bile v drugem boljše od francoskega PSG s 25:24 (16:14).

Sloviti Katalonci so v Köln prišli kot prvi favoriti, ligo prvakov so zaporedoma osvojili v preteklih dveh sezonah, v polfinalu pa so jih po hudem in izenačenem boju ugnali tekmeci iz Magdeburga. Nemška zasedba je bila skozi celotno tekmo konkurenčna španski, v rokometni loteriji pa tudi bolj zbrana. Za Magdeburg sta ključna gola dosegla Tim Hornke in Kay Smits, pri Barceloni pa so kar štirje igralci zastreljali sedemmetrovko.

V prelomnih trenutkih podaljška je izjemno pomembno vlogo imel tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Marko Bezjak, ki je za Magdeburg dosegel štiri gole. Barve Barcelone, ki je v Kölnu naskakovala še tretjo zaporedno zmago na zaključnih turnirjih lige prvakov, kar doslej ni uspelo še nobeni ekipi, sta zastopala Domen Makuc in Blaž Janc, prvi je dosegel tri, drugi pa dva zadetka.

Igralci PSG se niso prebili skozi granitni poljski obrambni blok. OTO: Roberto Pfeil/AFP
Igralci PSG se niso prebili skozi granitni poljski obrambni blok. OTO: Roberto Pfeil/AFP

Pri Barceloni je blestel Nizozemec Smits, ki je dosegel ducat golov, Michael Damgard Nielsen pa je za zmago prispeval osem zadetkov. Pri Barceloni sta bila najbolj učinkovita Timothey N'Guessan z devetimi in Aleix Gomez z osmimi zadetki.

Želijo ponoviti Zormanovo leto

Obračun med francoskimi in poljskimi prvaki je bil vseskozi izenačen, na koncu pa so smetano pobrali rokometaši iz najbolj rokometnega poljskega mesta, ki bodo tretjič nastopili v finalu lige prvakov. Leta 2016, ko je za njih igral tudi zdajšnji slovenski selektor Uroš Zorman, so osvojili prestižno lovoriko, na lanskem finalnem obračunu pa so po izvajanju sedemmetrovk klonili proti tekmecem iz katalonske prestolnice.

V poljski ekipi sta bila na tekmi najbolj učinkovita Španec Alex Dujšebajev s šestimi in Belorus Arcem Karalek s petimi goli, nemški vratar Andreas Wolff pa je zbral 12 obramb. V francoski zasedbi je Nizozemec Luc Steins dosegel šest, Latvijec Dainis Krištopans in Elohim Prandi pa po štiri zadetke.

Tekma za tretje mesto se bo v nedeljo pričela ob 15.15, finalna pa ob 18. uri. Na finalni tekmi bosta pravico delila slovenska sodnika Bojan Lah in David Sok.

Komentarji: