Ocvirk brez muhastih zvezd, stavi na srčne borce

Močno prenovljena ekipa državnih prvakov bo nocoj v Magdeburgu odigrala prvo pripravljalno tekmo pred novo sezono.
Fotografija: Celjani so priprave na novo sezono začeli 24. julija, danes jih v Nemčiji čaka prva pripravljalna tekma. FOTO: CPL
Odpri galerijo
Celjani so priprave na novo sezono začeli 24. julija, danes jih v Nemčiji čaka prva pripravljalna tekma. FOTO: CPL

Spremembe so že vrsto let največja stalnica pri rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško in državni prvaki se niso izneverili tradiciji. V sezono se podajajo z osmimi novimi igralci, prevetrenim strokovnim štabom, posodobljeno dvorano in tudi (ali predvsem) – filozofijo. 

V drugem delu lanske burne sezone so Celjani imeli zvezdnike, a ne več ekipe, prav moštveni duh bo njihov glavni adut v zasledovanju visokih ciljev. Trener Tomaž Ocvirk je bil že na robu živčnega zloma, ko je Celje po petih letih in pol klonilo proti Gorenju in v Novem mestu izgubilo pokalno lovoriko, zato mu je toliko bolj odleglo, ko je na zadnji tekmi sezone z zmago proti glavnim tekmecem iz Velenja v Zlatorogu potrdil naslov državnega prvaka.



Če mu je bilo ob nepričakovanih porazih in slabih predstavah v olajševalno okoliščino, da je ne kriv ne dolžen nasledil ekipo Branka Tamšeta, tokrat ta izgovor odpade. Bil je eden od ključnih ljudi, ki so sestavili igralski mozaik, v katerem so novinci vratar Miljan Vujović ter Jan Grebenc in Tobias Cvetko (leva zunanja), Patrik Leban (srednji zunanji), Vid Poteko in Stefan Žabić (krožna napadalca), Diogo Silva (desni zunanji) in Domen Novak (desno krilo).

Klemen Luzar (levo) in Luka Žvižej (desno) sta nova pomočnika glavnega trenerja Tomaža Ocvirka. FOTO: CPL
Klemen Luzar (levo) in Luka Žvižej (desno) sta nova pomočnika glavnega trenerja Tomaža Ocvirka. FOTO: CPL


Ocvirk ima po novem dva pomočnika, Klemna Luzarja, ki je lani že vodil Gorenje, in celjsko legendo Luko Žvižeja. »Klemen bo zadolžen predvsem za taktiko in analizo, Luka bo več delal individualno z mlajšimi igralci. Sicer pa si bomo delo sproti razdeljevali, da bo vsem lažje,« je pojasnil Ocvirk, ki je bil svojčas kot kondicijski trener strah in trepet igralcev, vendar so bile tokrat bazične priprave precej bolj mile.
 

Brez pekla na začetku


»Nismo pretiravali. Rekli smo, da bomo začeli zmerno, postopoma. Nočemo, da bi se nam ponovile slabe izkušnje iz prejšnjih let, ko je bilo že na začetku veliko poškodb. Ves čas so prisotni tudi treningi z žogo, kar je logično, saj je ekipa močno spremenjena,« je razliko v pristopu osvetlil Ocvirk in namignil na spremembo hierarhije tudi znotraj ekipe, v kateri ostajajo Klemen Ferlin, David Razgor, Gal Marguč, Tilen Kodrin, Josip Šarac, Matic Grošelj, Kristian Horžen in Domen Makuc.



»Novi igralci so bili pripeljani, ker ustrezajo sistemu igre, kakršnega bomo gojili. Pri kadrovanju smo upoštevali tudi značajske lastnosti. Verjamem, da bo ekipa dihala kot eno. Razporedili smo tudi določene vloge, določili vodje v napadu in obrambi, s tem bo kapetanu Razgorju nekoliko lažje. Na treningih opažamo, da je že nastala prava kemija. Gotovo bomo imeli nadarjeno in zelo borbeno ekipo, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Bo pa mlada, kar tudi prinaša nekatera tveganja in terja čas,« je razmišljal 46-letni »Čvari« in potrdil, da bodo v klubu še naprej sodelovali v športnim psihologom.



Pričakuje, da bo Celje najboljše, ko bo najbolj pomembno, oktobra in novembra, ko bodo ključne tekme z Aalborgom, Zagrebom in Elverumom, tekmeci v boju za napredovanje. PSG, Barcelona, Pick Szeged in Flensburg naj bi bili vendarle zanesljivi udeleženci osmine finala.

Trener Tomaž Ocvirk verjame, da bo imela nova celjska ekipa močnejši značaj. FOTO: Mavric Pivk
Trener Tomaž Ocvirk verjame, da bo imela nova celjska ekipa močnejši značaj. FOTO: Mavric Pivk


Prva spoznanja o potencialu nove ekipe bo dobil danes, ko bo Celje gostovalo v Magdeburgu (19). Z moštvom Marka Bezjaka se bodo pivovarji merili tudi na turnirju v Ilsenburgu, kjer bodo konec tedna nastopili še Lemgo, Kadetten Schafhausen, Malmö in Elverum. Slednji je eden izmed tekmecem Celja v ligi prvakov, ki jo bodo Celjani začeli 15. septembra z domačo tekmo proti Flensburgu.
 

Za začetek superpokal


Prav proti nemškim prvakom je Ocvirk lani zmagovito začel svoje delo na celjski klopi in ponovitev uspeha bi bila velika odskočna deska v sezoni, v kateri so cilji osvojitev vseh treh domačih lovorik in preboj v osmino finala lige prvakov.

Sicer pa bo generalka v brezgotovinski dvorani Zlatorog, ki ima novo ozvočenje in razsvetljavo, 17. t. m. z Veszpremom, prvi izziv tekmovalne sezone 2019/20 pa bo predzadnji avgustovski dan s superpokalom proti Gorenju v Slovenj Gradcu. Lani so Celjani presenetljivo izgubili superpokal proti Krki.

Preberite še:

Komentarji: