Ortega primeren, Vranješ z več plusi

Španec in Šved naj bi bila glavna kandidata za selektorja. Staš Skube ne bo igral na EP.
Fotografija: Ljubomir Vranješ je že vodil Srbijo in Madžarsko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ je že vodil Srbijo in Madžarsko. FOTO: Reuters

Še trije dnevi so do imenovanja novega selektorja rokometne reprezentance. Izredna seja predsedstva RZS bo v torek ob 10. uri, torej le uro pred novinarsko konferenco, na kateri bo ugibanj dokončno konec. Na šefa stroke, ki bo Slovenijo vodil na januarskem EP na Švedskem, čakamo že od 27. novembra. Zveza je kmalu začela posvete, po zadnjih informacijah je izbor zožila na dva tujca.

Šlo naj bi za Carlosa Ortego (48) in Ljubomira Vranješa (46). Oba imata kluba, Ortega vodi Hannover, v katerem igrata dva slovenska kandidata za nastop na EP, Urban Lesjak in Nejc Cehte. »O tem nisem nič slišal, lahko pa samo rečem, da je Ortega odličen trener in odličen človek,« ima do nadrejenega veliko spoštovanje Lesjak.
 

Šved že uspešen »gasilec«


Španec je bil med letoma 2012 in 2015 trener v Veszpremu, ko je že bil tam Gašper Marguč. Še bolje pozna Slovence Vranješ, trener švedskega Kristianstada. Tudi Šved balkanskih korenin je že delal v Veszpremu, tam je v sezoni 2017/18 poleg Marguča imel tudi že Blaža Blagotinška in Dragana Gajića.

Antonio Carlos Ortega je trener Hannovra. FOTO: Reuters
Antonio Carlos Ortega je trener Hannovra. FOTO: Reuters


Slovence je dodobra spoznal, ko jim je kot selektor Madžarske lani preprečil pot na SP. Ima še nekaj prednosti pred Špancem: jezikovno je bližje igralcem; s švedsko legendo bi imela Slovenija drugačen status v Skandinaviji; dobro pozna švedsko reprezentanco, tekmico v prvem delu v Göteborgu; in ne nazadnje – že se je izkazal v vlogi »gasilca« ...

Leta 2013 je namesto odstavljenega Veselina Vukovića za eno akcijo vskočil na selektorski stolček srbske reprezentance, ki je bila v škripcih v kvalifikacijah za EP. Nujno je potrebovala zmago v Rusiji. Šok terapija je uspela, Srbi so v Astrahanu z 29:28 premagali Ruse in se prebili na euro na Danskem. Tam sta srbske orle vodila Vladan Matić in Dejan Perić in proti Rusiji – izgubila. Vranješu je dvojno funkcijo preprečil Flensburg, s katerim je osvojil ligo prvakov. Slovenija pa bo potrebovala človeka, ki bo hitro znal postaviti stvari, saj bo imel za pripravo komaj tri tedne.

Staš skube ne bo igral na EP. FOTO: Tadej Regent
Staš skube ne bo igral na EP. FOTO: Tadej Regent

 

Staša Skubeta ne bo na EP


Uroš Zorman naj bi ostal pomočnik. Da bi samostojno prevzel reprezentanco, ni več verjetno, podobno velja za Branka Tamšeta. Zorman je sicer oddal seznam 28 reprezentantov, na njem se je znašel tudi Staš Skube, evropski prvak z Vardarjem, ki z Veselinom Vujovićem ni bil na isti valovni dolžini. Če je Črnogorec prisegal na rokomet z visokimi igralci, bi se 179 cm visoki Trebanjec lahko bolje znašel pod Ortego (183 cm) ali Vranješem (167), ki sta se v sijajnih igralskih karierah (Ortega je šestkrat osvojil ligo prvakov z Barcelono; Vranješ s Švedsko sedem kolajn) odlično znašla med orjaki.

Toda za to EP ga novi selektor ne bo imel na razpolago. »Ker nisem pričakoval Vujovićeve zamenjave in sem mislil, da me ne bo povabil, sem za januar naredil drugačne načrte, o katerih ne bom govoril. Lahko rečem, da me na EP 99,9-odstotno ne bo. Na srednjem zunanjem položaju smo močni in ne bo katastrofa,« je slabo novico sporočil Skube, ki nikakor noče reči ne za naprej. Tudi njega zanima, kdo bo selektor in ima očitno svoje informacije: »Kakor slišim, bo to eden od ljudi, ki so se v teh dneh pojavljali v medijih, nočem pa trditi, kdo bo, ker se je vmes morda kaj spremenilo.«

Je potemtakem v igri še tretji kandidat?

Preberite še:

Komentarji: