Palčki preglasili velikana in jima prižgali rdečo luč za Seho

Na seji združenja klubov lige NLB nasprotna mnenja o interesu slovenskega rokometa.
Fotografija: Gorenje in Celje bosta spet odigrala štiri tekme v državnem prvenstvu. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Gorenje in Celje bosta spet odigrala štiri tekme v državnem prvenstvu. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Po sezoni 2013/14 se slovenska prva liga vrača k sistemu z 12 ekipami že v rednem delu. Predlog je podprlo devet prvoligašev, ki so Celju in Gorenju praktično onemogočili nadaljevanje nastopanja v ligi SEHA.

Seja združenja rokometnih klubov lige NLB je minila presenetljivo mirno, morda tudi zato, ker je bil po daljšem času navzoč tudi predsednik RZS Franjo Bobinac. Naša največja kluba, Celje Pivovarna Laško in Gorenje, sta bila vdana v usodo, znanega lobiranja iz preteklosti sploh ni bilo!


 

Ducat klubov od štarta


Izglasovani tekmovalni sistem v ligi NLB določa, da bo vseh 12 klubov igralo dvokrožno, potem se bosta začeli končnica za prvaka in za obstanek s po šestimi klubi in desetimi koli. Vse osvojene točke se bodo prenesle. Nova sezona se bo začela s superpokalom 5. septembra med Celjem in Krko, državnim prvakom in pokalnim finalistom. Predlog je podprlo devet klubov, Celje in Gorenje sta bila proti, eden je bil vzdržan.

Celjski predsednik Jernej Smisl in direktor Gorenja Rok Bizjak sta pred tem kolegom predstavila stališča in izrazila željo po nadaljevanju igranja v regionalnem tekmovanju, v katerem je Celje nazadnje zasedlo tretje mesto na turnirju v Skopju, Gorenje je bilo peto.

»Predlagani sistem onemogoča naše nastopanje v ligi SEHA. Naš upravni odbor je sicer pred časom soglasno sprejel odločitev, da bi radi še naprej igrali v tekmovanju, ki mladim igralcem omogoča hitrejši razvoj. Morate se zavedati, da naš klub več kot 20 igralcev posoja v manjše klube, če gremo iz Sehe, se bo to spremenilo. Smo proti predlogu, nikomur pa ne bomo nagajali, Če mislite, da je to dobro za slovenski rokomet, pa naj bo,« je povedal Smisl, ki ne vidi nobene možnosti, da bi Celje igralo na treh frontah, tj. v 1. SRL, ligi prvakov in Sehi, zato bo iz slednje primorano izstopiti.

Smisl, eden od podpredsednikov Sehe, bo moral slabo novico sporočiti v Zagreb. Čeprav naj bi se liga SEHA razdelila v dve skupini, kar bi zmanjšalo število tekem, Smisl zavrača možnost, da bi se Celje vendarle odločilo zaigrati v njej.

Bizjak je menil podobno. »Radi bi še naprej igrali v ligi SEHA, saj menimo, da je v dveh sezonah prinesla več dobrih kot slabih stvari, med prve sodi igranje proti klubom, ki v regiji in v Evropi nekaj pomenijo,« je dejal Bizjak in dodal, da odhod iz lige SEHA ne bo prinesel zmanjšanja proračuna, četudi si je največji sponzor obetal prisotnost na večjem trgu.
 

Obrstar: Dobrodošli v družino


Ni bilo presenečenje, da sta bila glavna protagonista nasprotnega pogleda Martin Hebar iz Jeruzalema in Marko Obrstar iz Rika Ribnice. »Slovenski rokomet je utrpel veliko škodo, ker sta naša najboljša kluba izpustila prvi del prvenstva, naš rokomet pa nista samo Celje in Gorenje,« je opozoril Hebar.

Obrstar je bil bolj slikovit. »Gorenjevi argumenti za Seho so smešni, saj je v zadnjih dveh letih nazadoval. Pri Celju je drugače. Njemu zamerim, da je praktično pokupil že polovico mladih igralcev v Sloveniji, pri kadetih jih ima kar 35, zato je posojanje predvsem v njegovem interesu. Se v Celju sploh zavedate, kaj se bo zgodilo z vami, če naša liga pade na raven, da nikogar več ne bo za vzeti? Ne pozabite, da ste bili leta 2004 prvaki, ko ste igrali slovensko ligo. Krize je konec, klubi se krepijo, zdaj je čas, da se vrnete nazaj in da ligo dvignemo na višjo raven, jo damo na televizijo, najdemo sponzorje. Ne bežite iz slovenskega rokometa, vrnite se v družino, kamor sodite kot naš paradni konj!« je na dušo Celjanom popihal Obrstar, čigar Ribnica je osvojila drugo mesto v končnici, ki je postregla z razburljivimi tekmami, kar je bila voda na mlin zagovornikom enotnega prvenstva.

»Razumem argumente ene in druge strani, odločitve ne bi komentiral, to je pač demokracija,« pa je bil spraven Bobinac, vesel, ker se je ženska reprezentanca tretjič zapored uvrstila na veliko tekmovanje. Vse klube je ob tem pozval, naj podprejo moško vrsto, pred katero sta tekmi z Madžarsko v kvalifikacijah za SP.

Komentarji: