Po presenečenje, ki to niti ne bi bilo več

Slovenke bodo nocoj proti gostiteljicam iz Danske začele nastop na 14. evropskem prvenstvu. Tekma Nizozemske in Srbije preložena zaradi covida-19.
Fotografija: Slovenke so nazadnje igrale proti Dankam pred dvema letoma in v Celju izgubile s 23:25. Tjaša Stanko je tedaj dosegla štiri gole. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Slovenke so nazadnje igrale proti Dankam pred dvema letoma in v Celju izgubile s 23:25. Tjaša Stanko je tedaj dosegla štiri gole. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Na Danskem se je začelo prvo veliko mednarodno tekmovanje z žogo v koronskem obdobju, 14. evropsko prvenstvo za rokometašice. Na njem sodeluje tudi Slovenija, ki se bo nocoj pomerila z gostiteljicami turnirja. Bodo selektor Uroš Bregar in njegova dekleta pripravili presenečenje?

Tekma med Dansko in Slovenijo se bo v Jyske Bank Boxen začela ob 20.30, pred tem bo ob 18.15 prva tekma v skupini A med branilkami lovorike iz Francije in Črnogorkami. To je edina skupina s tremi evropskimi prvakinjami, zato je od Slovenk težko zahtevati napredovanje v glavni del, v katerem so bile nazadnje na EP 2004, ko so z 9. mestom dosegle najboljši rezultat v dosedanjih šestih nastopih na euru.

Uroš Bregar bo Slovenijo vodil na petem zaporednem velikem tekmovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Uroš Bregar bo Slovenijo vodil na petem zaporednem velikem tekmovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo


Če bi ga izboljšale, bi bil to velik podvig in najboljša napoved za naslednje EP, ki ga bodo čez dve leti gostile Slovenija, Severna Makedonija in Črna gora. Takrat bo euro tudi prvič potekal s 24 in ne več 16 reprezentancami. V Sloveniji ga bosta gostila Celje in Ljubljana, odločilni boji za kolajne bodo v Stožicah.

Standings provided by SofaScore LiveScore


A vrnimo se v sedanjost. Bregar je na sever Evrope odpeljal vseh 19 rokometašic, ki jih je imel na pripravah v Laškem. Pogrešal bo le krožno napadalko Anejo Beganović, ki je ostala doma v karanteni. Ima zanimivo mešanico mladosti in izkušenj. Zunanja linija s kapetanko Ano Gros, najboljšo strelko lige prvakinj, Tjašo Stanko, Nino Zulić, Nino Žabjek ter povratnicama Barbaro Lazović in Elizabeth Omoregie še nikdar ni bila močnejša.

Ana Gros ima top v levici. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ana Gros ima top v levici. FOTO: Jure Eržen/Delo


Slovenke pa so »tanke« na krilih in na črti (Nataša Ljepoja, Valentina Klemenčič), neznanka je forma vseh treh vratark, veteranke Branke Zec, Amre Pandžić in mlade Maje Vojnović. Bregar razmišlja, da bi na desno krilo občasno postavil Grosovo ali Lazovićevo, verjetno slednjo, s čimer bi dobil močnejšo obrambo, ob tem pa bi lahko vzdrževal visok ritem, saj mu ne bi bilo treba med igro menjavati igralk.
 

Favoritinje Norveška, Rusija, Francija


Na stavnicah najvišje kotirajo Norveška, Rusija, Francija in Nizozemska, Slovenke so na 13. mestu, malo za Črnogorkami, ki so doživele precej sprememb in so si za glavni cilj zastavile OI v Tokiu, v ta namen so tudi tik pred zdajci pripeljali danskega selektorja Kima Rasmussena. Ker se bodo v glavni del uvrstile po tri reprezentance, je najbolj verjetno, da bo o tretjem mestu odločila torkova tekma med Slovenijo in Črno goro. Vmes se bodo Slovenke v nedeljo merile s Francijo.Današnja tekmica Danska je imela že boljše čase. Skandinavke so bile evropske prvakinje v letih 1994, 1996 in 2002. Zdaj je najbolj znana igralka selektorja Jesperja Jensena zvezdnica evropskega prvaka Györa Anne Mette Hansen. S Stankovo v Metzu igra Louise Burgaard, z Grosovo v Brestu vratarka Sandra Toft.

zgodovina EP
zgodovina EP


»Vedno je prva tekma na prvenstvih najtežja, a led moramo prebiti. Še posebej težko nam bo, ker bomo prvič nastopile v takšni postavi in nismo imele na voljo pripravljalnih tekem,« ni želela presenečenja napovedati veteranka Lazovićeva, ki se je v reprezentanco vrnila po EP 2016 na Švedskem.​Bregar zagotovo pripravlja presenečenje, dovolj časa je imel za analizo ... »Vesel sem, da bomo nastopili z vsemi močmi. Bistveno bo sestaviti čvrsto obrambo, morda še bolj vračanje vanjo, ker so Danke znane po nasprotnih napadih. Če nam bo to uspelo, bomo lahko konkurenčni.«
 

Odpadla tekma Srbije


Slovenke nastopajo na petem zaporednem velikem tekmovanju. Na EP 2016 na Švedskem so ugnale gostiteljice, na SP 2017 poznejše prvakinje iz Francije, na EP 2018 olimpijske prvakinje Rusinje in na SP 2019 poznejše zmagovalke Nizozemke. Če bodo na Danskem premagale katere od favoritinj, to niti ne bo več presenečenje.

Slovenke prvo tekmo pričakujejo v dobrem razpoloženju. FOTO: RZS
Slovenke prvo tekmo pričakujejo v dobrem razpoloženju. FOTO: RZS


Je pa covid-19 že začel nagajati prirediteljem na Danskem. Zaradi okužb v srbskem taboru je preložena tekma med Nizozemsko in Srbijo.

Preberite še:

Komentarji: