Podvig Gorenja: premagan 1984 dni star urok Celja

Matic Verdinek je dosegel devet golov za veliko zmago Velenjčanov, ki so se uvrstili v jutrišnji finale. Celje padlo po petih letih in pol. Drugi finalist Krka, ki je v končnici premagala Sviš.
Fotografija: Gorenje se je veselilo zmage proti Celju, na katero je čakalo pet let in pol. FOTO: MRD Krka
Odpri galerijo
Gorenje se je veselilo zmage proti Celju, na katero je čakalo pet let in pol. FOTO: MRD Krka

Pa se je zgodilo. Po 1984 dneh od 4. decembra 2013 so rokometaši Gorenja premagali urok Celja Pivovarne Laško. Za tako dolgo pričakovano zmago bi si težko izbrali bolj primeren trenutek. Dosegli so jo v polfinalu pokala Slovenije, v katerem se bodo jutri v finalu pomerili z domačo Krko, ki je premagala Sviš.

Gorenje se bo borilo za svojo drugo pokalno lovoriko in prvo po letu 2003. Celjani so v Novem mestu pustili še drugo lovoriko v tej sezoni, na prvi tekmi so Krki oddali superpokal, danes pa so na Dolenjskem ostali brez pokala RZS, ki so ga doslej osvojili že 21-krat in sedemkrat zapored od leta 2012. Za tolažbo jim je podatek, da imajo v prvenstvu štiri tekme pred koncem praktično neulovljivo prednost petih točk pred Gorenje.

Slednje je bilo danes za razred boljše, odločnejše, pogumnejše od razglašene ekipe državnih prvakov. Celjski trener Tomaž Ocvirk s kakšno izjemo ni imel razigranih rokometašev, ki so po izenačenem začetku začeli padati v brezno. Matic Verdinek je v 20. minuti dosegel že 6. gol za 12:7, Vlado Matanović je zadel po nasprotnem napadu za 14:8 in Andraž Kete je v 26. minuti postavil rekordno razliko sedmih golov.

Velenjčani so bili bolj odločni od Celjanov. FOTO: MRD Krka
Velenjčani so bili bolj odločni od Celjanov. FOTO: MRD Krka


Ta se je po Matanovićevem zadetku na začetku drugega polčasa povišala celo na osem (22:14). Celjani so se šele takrat prebudili in začeli unovčevati daljšo klop, razliko so znižali na dva gola, ampak ura jih je prehitela. Gorenje se je veselilo velike zmage v polni dvorani Marof.  


Gorenje zdesetkano, a odločno


Celje je bilo brez prvega vratarja Klemna Ferlina, a Gorenje je bilo še bolj oslabljeno, manjkali so Vid Levc, Tadej Mazej, Darko Stojnić in Nikola Špelić. A volja je premagala vse težave.

»Presrečen sem, šele drugič sem premagal Celje (prvič z Mariborom; op. p.), čas je že bil. Da se bo zgodilo nekaj dobrega, sem začutil že zjutraj, na avtobusu je vladala tišina, vsi smo bili z mislimi povsem pri tekmi. To se je potrdilo tudi na igrišču. Čeprav smo bili zdesetkani, se nismo dali, trudili smo se tudi za odsotne. Zelo smo veseli, a ni še konec, to zmago moramo potrditi v finalu,« se pretiranemu veselju ni prepustil Verdinek, strelec dvetih golov. Kar sedem jih je dosegel v prvem polčasu, ki je bil odločilen.

Pri Celju se je najbolj trudil Domen Makuc, ampak razlika je bila previsoka za preobrat. »Zelo smo razočarani, ampak poraz je bil zaslužen. Nismo bili pravi. Težko rečem kar koli, zelo hudo mi je,« čustev ni znal skriti mladi Makuc, ki je skupaj še z dvema srednjima zunanjima igralcema Jako Malosom in Rokom Ovničkom poživil celjski napad, ampak ni bilo dovolj.

Tomaž Ocvirk se je ob koncu sporekel z navijači, tolažil ga je Gal Marguč. FOTO: MRD Krka
Tomaž Ocvirk se je ob koncu sporekel z navijači, tolažil ga je Gal Marguč. FOTO: MRD Krka


Ocvirk je imel zelo slab dan, ne samo, da je ostal brez prve lovorike na celjski klopi, za nameček mu je eden od celjskih navijačev po tekmi v hrbet zalučal plastenko. »Bili smo slabi, ampak tega si res nisem zaslužil. Vedno sem želel biti dober z navijači, zelo me je prizadelo,« je bil pod stresom Ocvirk, ki sta ga tolažila predsednik Jernej Smisl in direktor Rok Plankelj. Kaj bo trojica sporočila igralcem, ki niso odigrali na svoji ravni? »Ne vem, najprej se morajo glave ohladiti, potem bomo videli,« je dejal Ocvirk, ki je končal dolgo tradicijo brez poraza na derbijih, a 116. je bil usoden.
 

Okleščen: To je naša priložnost


Druga polfinalna tekma je bila bolj izenačena, Krka je šele v zadnjih minutah strla čvrst odpor Sviša, ki je imel rezultat 18:18, nato pa so gostitelji na krilih navijačev odbrzeli k zmagi. »Sviš je bil trd tekmec, ampak se je izšlo v naš prid. Jutri igramo za lovoriko z Gorenjem, mojim bodočim klubom, ampak za zdaj sem še pri Krki in naredil bom vse za našo zmago. Lani smi bili v finalu blizu Celjanom, obetam si zares zanimivo tekmo z Gorenjem. To je naša priložnost, pred svojimi navijači smo še boljši,« je povedal Krkin levi zunanji igralec Grega Okleščen.

Ob 20. uri se bo začela druga polfinalna tekma med Krko in Svišem, finale bo jutri ob 17. uri.

Preberite še:

Komentarji: