Slovenci kljub zmagi v Veszpremu brez SP

Vujovićevi izbranci so v povratnem kvalifikacijskem dvoboju odpravili Madžare s 26:22, a bili malenkostno prekratki.
Fotografija: Slovenci so bili za čudežni zasuk malenkostno prekratki. Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Slovenci so bili za čudežni zasuk malenkostno prekratki. Foto Tomi Lombar/Delo

Veszprem – Povratni dvoboj kvalifikacij za moško rokometno svetovno prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem je ponudil popolnoma drugačen scenarij kot prvi. Potem ko so Slovenci pred domačim avditorijem v Bonifiki po spodobnem prvem polčasu v nadaljevanju mrknili (24:29), so nocoj na gostovanju v Veszpremu v večini prvega dela Madžarom dovolili, da so bili spet razigrani, po glavnem odmoru pa so strnili vrste in se dokopali do zmage s 26:22, s katero pa so bili v skupnem seštevku še vedno malenkostno prekratki (50:51). To pomeni, da jih na svetovnem prvenstvu leta 2019 ne bo.

Gostitelji so imeli pred polnimi tribunami sprva vse pod nadzorom, nekajkrat so ušli za tri gole in zdelo se je, da je slovenska ladja potopljena. Toda že v končnici prvega polčasa so se izbranci selektorja Veselina Vujovića vrnili v igro in izenačili na 12:12, kar jih je navdalo z dodatno samozavestjo. Prve minute drugega polčasa so bile spet v madžarski domeni (17:15), nato pa so si gostitelji privoščili daljši strelski mrk, med katerim so Slovenci zadeli štirikrat zapovrstjo in se prvič v dvoboju dokopali do dveh zadetkov zaloge. V končnici so razliko podvojili, a bi morali zadeti še dvakrat, če bi želeli napredovati na prvenstvo.

»Vse možnosti za preboj na svetovno prvenstvo smo izgubili po odločitvi rokometnih veljakov po zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje v zadnjih petih minutah dvoboja. Madžarom moram čestitati za napredovanje, mi smo vse možnosti zapravili v Kopru. Razlog za slabo predstavo na prvi tekmi mi še vedno ni znan, izjemno mi je žal, da je ta sijajen rod ostal brez velikega tekmovanja. Naredili smo določen proces, nabor mladih igralcev in vzpostavili pravo kemijo znotraj moštva, a to ni bilo dovolj. Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi ne bomo imeli nikoli,« je videno komentiral selektor Veselin Vujović.


MADŽARSKA : SLOVENIJA 22:26 (12:12)


Veszprem Arena, gledalcev 5000, sodnika Badura in Ondogrecula (oba Slovaška).

Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos, Ilyes, Schuch, Juhacz, Balogh 5 (3), Ligetvari, Boka 2, Nagy 1, Hornyak 3, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 1, Bohacs 1, Lekai 7.

Slovenija: Lesjak, Zaponšek, Blagotinšek 1, Verdinek, Marguč, Kavtičnik 5 (4), Janc, Dolenec 5 (1), Cingesar 3, Zarabec, Bezjak 2, Vlah 1, Žabič 1, Mačkovšek 6, Mlakar 2, Suholežnik.

Sedemmetrovke: Madžarska 5 (3), Slovenija 6 (5).

Izključitve: Madžarska 4, Slovenija 8.

Komentarji: