V deželi svetovnih prvakov je cilj vsaj ena zmaga

Selektor Veselin Vujović je v Zrečah zbral 18 reprezentantov, ki jih čakata dve tekmi s Francijo. Zadnji povabljenec Matic Verdinek, novinca Aleksander Špende in Januš Lapajne. 
Fotografija: Slovenci so najprej pomerili novo športno opremo, nakar je sledilo skupinsko fotografiranje. FOTO: PZ
Odpri galerijo
Slovenci so najprej pomerili novo športno opremo, nakar je sledilo skupinsko fotografiranje. FOTO: PZ

Že drugo dopoldne v novem letu so se v tradicionalni bazi v Zrečah sešli člani slovenske rokometne reprezentance. V soboto in ponedeljek se bodo dvakrat na prijateljskih tekmah v Rouenu pomerili s svetovnimi prvaki iz Francije.

Slovenije ne bo na svetovnem prvenstvu, ki se bo kmalu začelo na Danskem in v Nemčiji. Usoden je bil junijski poraz proti Madžarom v kvalifikacijah. 

»Gotovo je naboj manjši, kot bi bil, če bi se pripravljali na veliko tekmovanje, toda vseeno od fantov pričakujem maksimalen pristop. V Francijo bom odpeljal resno reprezentanco, želja je, da bi vsaj enkrat premagali svetovne prvake, ki so že več kot desetletja vedno v najožjem krogu favoritov. Da so si zaželeli test proti Sloveniji, je dokaz, da nas spoštujejo in z ugledom se ne smemo igrati,« je uvodoma povedal selektor Veselin Vujović, ki se je v Zreče pripeljal naravnost iz Beograda, kjer je dočakal novo leto.
 

Brez legionarjev iz Nemčije


Vujović je tokrat dal prosto reprezentantom iz Nemčije (Miha Zarabec, Marko Bezjak, Urban Lesjak, Nejc Cehte), ki so imeli klubske obveznosti še tik pred novim letom. Novinca sta Januš Lapajne, srednji zunanji igralec Tatrana Prešova, in Aleksander Špende, ki se je na levem zunanjem položaju odlično znašel v skopskem Metalurgu.

»Vesel sem, da sem dočakal klic reprezentance, storil bom vse, da upravičim selektorjevo zaupanje,« si dober debi želi visoki Špende, nekdanji član Gorenja, Maribora in Porta, od katerega si Vujović obeta zadetke iz razdalje.
 

Naknadno poklicana Poteko in Verdinek


V izbrano vrsto so se vrnili kapetan Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek (pred kratkim je dobil sina) in Žiga Mlakar, ki so izpustili oktobrsko akcijo v kvalifikacijah za EP. Zgodili sta se dve spremembi v primerjavi z uvodnim seznamom. Namesto poškodovanega Igorja Žabića je prišel Vid Poteko, namesto Darka Cingesarja, ki je zbolel za angino, pa je povabilo dočakal najboljši strelec slovenske lige Matic Verdinek. Tako bosta na levem krilu dva igralca iz lige NLB, ob Gorenjevem Verdinku še Celjan Tilen Kodrin.

Ob Lapajnetu in Roku Ovničku bo glavni organizator igre Dean Bombač. »Seveda imata Zarabec in Bezjak še vedno prednost in nesporno kakovost, toda mislim, da bomo tudi mi trije zanimiva kombinacija,« je prepričan Bombač, ki mu je vrnitev v Pick Szeged iz Kielc, kjer je nazadoval, prinesla tudi vrnitev v reprezentanco: »Še vedno nisem v svoji najboljši formi, ampak sem na pravi poti,« je na Madžarskem zadovoljen Koprčan, ki bo s Pick Szegedom gostoval v Celju, ko se bo s februarjem nadaljevala liga prvakov.

Da bo veliko tekmovanje spremljal le po televiziji, mu seveda ni pri srcu: »Saj ne bo prvič, to se mi je zgodilo že dvakrat. S prvenstvom se ne bom preveč ukvarjal, tu in tam bom mogoče pogledal kakšno tekmo. Posvetil se bom drugim stvarem, predvsem sebi in družini. Moram priznati, da mi je prav mučno gledati rokomet po televiziji. Zato bomo vsi skupaj v ekipi storili vse, da bomo šli na EP in potem, če bo po sreči, tudi na OI v Tokio.«
 

V vratih Ferlin in Kastelic


Aduta na desnem krilu sta Blaž Janc in Mario Šoštarič, na črti Matej Gaber, Blaž Blagotinšek in Poteko, v vratih Klemen Ferlin in Urh Kastelic. Na desnem zunanjem položaju so znani obrazi: Kavtičnik, Jure Dolenec in Mlakar. Ob Mačkovšku in Špendetu bo levi zunanji še Nik Henigman.

Slovenci imajo sicer lepe spomine na Francijo, kamor bodo odpotovali v petek zjutraj, tam so leta 2017 osvojili bronasto kolajno, vendar tretjega mesta letos ne bodo branili. So pa na dobri poti, da se kot najboljši iz skupine uvrstijo na EP 2020, na katerem bodo lovili vstopnico za olimpijske kvalifikacije. 

»Takšne akcije so zelo koristne, ker pokažejo, na koga lahko resno računam, ko bo šlo zares. Prav je tudi, da preizkusimo nekatere nove igralce, ki nam lahko dajo širino,« je povedal Vujović, čigar prvo opravilo je bilo skupinsko fotografiranje v novi športni opremi.

Preberite še:

Komentarji: