Vujović brez milosti: nad načete sosede s polnim arzenalom

Slovenija bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Madžarski zaigrala z najboljšimi možmi.
Fotografija: Reprezentanco Veselina Vujovića krasi močan moštveni duh, kar bi lahko bila pomembna prednost v tekmah z Madžari.Foto: AFP
Odpri galerijo
Reprezentanco Veselina Vujovića krasi močan moštveni duh, kar bi lahko bila pomembna prednost v tekmah z Madžari.Foto: AFP

Opoteča je trenerjeva sreča. Zdaj si lahko na vrhu, naslednji hip v blatu in obratno. Tega se še kako dobro zaveda selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović, ki si obeta, da se stvari ne bodo zasukale, ko se bo z zvezdnikom na madžarski klopi Ljubomirjem Vranješem udaril v kvalifikacijah za SP. Seznam igralcev, ki ga je objavil včeraj, namiguje, da se ne bodo. Slovenija bo junija močna, kot že dolgo ne.


Damoklejev meč nad Vranješem


Medtem ko Vujović še naprej žanje sadove dobrega dela v Sloveniji in mu tako šefi kot navijači jedo iz roke, se je Vranješ znašel v nemilosti javnosti. Potem ko se je na januarskem EP Madžarska poslovila že v skupinskem delu, je njegov Veszprem padel že na prvi stopnički v ligi prvakov, še hujši udarec je doživel v nedeljo, ko je po desetih letih predal naslov madžarskega prvaka Pick Szegedu.



Če bodo Madžari na dveh tekmah (9. junija v Kopru in 13. junija v Veszpremu) potegnili krajšo, bo Šved bržčas postal »persona non grata« pri vzhodnih sosedih.


Tudi Dolenec, Gaber, Henigman...


Na Vujoviću takšnega pritiska ni, deset dni pred začetkom priprav v Zrečah je objavil seznam 22 rokometašev, na katerem večjih presenečenj ni. Če bo vse po načrtih, bo Slovenija v najmočnejši zasedbi, odkar je osvojila bron na prejšnjem SP v Franciji. Za razliko od januarskega eura na Hrvaškem bodo zraven Jure Dolenec, Nik Henigman, Matej Gaber in Niko Medved; tudi Marko Bezjak se je po krajšem oklevanju pustil prepričati.

Novinca sta dva, Gal Marguč in Rok Ovniček, ki si sicer ne moreta obetati 'minutaže' proti Madžarom, bosta pa imela vidno vlogo na junijskih sredozemskih igrah v Tarragoni.



»Manjka poškodovani Matevž Skok, vendar imamo v Urbanu Lesjaku, Klemnu Ferlinu in Urhu Kastelicu dobre vratarje. Veliko nam pomeni vrnitev Gabra, ki bo maksimalno motiviran po osvojitvi naslova španskega prvaka in bo hkrati lahko tolažil Blaža Blagotinška,« se je pošalil Vujović, ki se ni odločil za Vida Poteka in Maria Šoštariča. Prvi se bo poročil, drugi pričakuje naraščaj.


Veterani kot izhod v sili


Madžari so upravičeno v skrbeh, kohezija v reprezentanci je vprašljiva, zaupanje v Vranješa še bolj. Vrnitve veteranov Laszla Nagya (37 let), Renata Sulića (38) in Ferenca Ilyesa (36) se zdijo poskusi iz obupa. Težko bodo na dveh tekmah lovili sapo proti hitronogim Slovencem. Vprašanje je, ali bo edini organizator igre Mate Lekai pravočasno zacelil zlomljeni prst na roki ...

Edina primerjalna prednost tekmecev je v tem, da so vsi že končali sezone in se bodo lahko dodobra odpočili, pri Slovencih pa so nekateri še resno v klubskih zgodbah in bodo le počasi kapljali na priprave. Vida Kavtičnika, čigar Montpellier je bržčas zapravil naslov francoskega prvaka s torkovim porazom pri St. Raphaelu, čaka ta konec tedna nastop na F4 lige prvakov.

Celjani in Velenjčani ter Koprčan Aleks Vlah in Ribničan Henigman bodo sezono končali z jutrišnjima derbijema v Zlatorogu in Ribnici. Zadnji se bodo šele 5. junija, tri dni po začetku priprav, pridružili Blaž Janc, Igor Žabić, Miha Zarabec in Bezjak. Da bi bili treningi že od štarta kakovostni, je Vujović tudi poklical Gala Marguča, Ovnička in Vlaha. Zaupal je tudi, da bi se na seznamu znašla celjska upa, Jaka Malus in celo najstnik Domen Makuc, če ne bi šla na kirurški poseg v kolenih.


Brez zakulisnih igric?


Optimizma pred finišem sezone trener Kopra ni skrival. »Če smo premagali Španijo in šli na OI ter Norveško in šli na SP, potem gotovo lahko premagamo tudi Madžare, pri katerih marsikaj ne funkcionira. A ne zanimajo me njihove težave, zanima me le, ali bomo mi pravi. Verjamem, da bomo. Nekateri so govorili, da smo imeli slab žreb, jaz mislim, da to bolj velja za Madžare. Imamo lepe možnosti, da se uvrstimo na turnir v Nemčiji in na Danskem, tam nam je tudi mesto. V Kopru bomo kompletni, podpiralo nas bo več kot 3500 ljudi,« pekel Madžarom napoveduje Črnogorec, ki se je letos že večkrat sporekel z EHF in sodniki, vendar reprezentančni direktor Uroš Mohorič ne verjame, da bo Slovenija plačala krvavi davek jezikavega selektorja.

»Seveda obstaja možnost, da nam bodo hoteli sodniki nagajati. Vendar je po drugi strani tekma med Slovenijo in Madžarsko derbi teh kvalifikacij, sodniki bodo vsem v Evropi na očeh, zato težko verjamem, da si bodo upali namenoma in očitno krasti. Upam, da bodo prišli iz resnih rokometnih držav, tj. s severa ali zahoda, kjer imajo večjo odgovornost do svojih zvez in panoge nasploh,« je pozitivno razmišljal sicer redko nasmejani direktor Mohorič.

Komentarji: