Zormanovi s starimi znanci, tudi Hrvati, Adžićevim žreb ni bil naklonjen

Žreb za Pariz: tako moška kot ženska rokometna reprezentanca Slovenije se bosta na olimpijskih igrah merili s tekmicama, ki sta bili boljši v kvalifikacijah.
Fotografija: Reprezentanca Uroša Zormana se je na OI prebila v Španiji. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Reprezentanca Uroša Zormana se je na OI prebila v Španiji. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Slovenski rokometaši in rokometašice so na žrebu v Parizu dobili tekmece v prvem delu olimpijskih iger. Le osem držav bo nastopilo z obema rokometnima ekipama.

Reprezentanca Uroša Zormana je bila v četrtem bobnu, skupaj s Francijo. Za četrtfinale se bo borila s Španijo, Hrvaško, Nemčijo, Švedsko in Japonsko. Proti Španiji je doživela visok poraz v kvalifikacijah v Granollersu, a jo premagala v kvalifikacijah za Rio 2016 in na EP 2018. Hrvaška je stara znanka, proti kateri so Slovenci osvojili bron na SP 2017. Zdaj ima novega selektorja Dagurja Sigurdssona. Tudi s Švedsko ima Slovenija mešane izkušnje, na letošnjem EP v Nemčiji je doživela boleč poraz v Hamburgu. Proti Japonski bo v vlogi favorita, a azijskih prvakov ne gre podcenjevati.

Slovenke so bile uspešne v Ulmu. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Slovenke so bile uspešne v Ulmu. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Ekipi Dragana Adžića ples kroglic res ni bil naklonjen. Bila je v tretjem bobnu s Španijo. Znašla se je v težji skupini A, v kateri so tudi Norveška, Nemčija, Švedska, Danska in Južna Koreja. Norveška je najboljša reprezentanca zadnjih 20 let, Nemčija je Slovenijo premagala na kvalifikacijskem turnirju v Ulmu, Švedska je bila boljša na euru 2022 v Celju, kjer pa je Slovenija presenetljivo premagala Dansko. Južna Koreja tudi kotira višje od Angole iz zadnjega bobna. Adžić je pred žrebom opozarjal ravno na to, da mora Slovenija najti recept proti severnim reprezentancam. Za to bo sicer imela dovolj časa na pripravah.

V četrtfinale, ki bo tako kot boji za kolajne na štadionu v Lillu, vodijo štiri mesta. Prvi del bo v Versaillesu. Oba naslova iz Tokia brani gostiteljica Francija.

Slovenci so se na igre uvrstili četrtič po letih 2000 v Sydneyju, 2004 v Atenah in 2016 v Riu de Janeiru. Za Slovenke pa je letošnji preboj na igre prvi takšen dosežek v zgodovini.

Pri žrebu sta sodelovala dva nekdanja francoska rokometna zvezdnika. Za ženske ekipe je kroglice vlekel Jerome Fernandez, nekdanji dvakratni olimpijski prvak in najboljši strelec francoske reprezentance vseh časov s 1463 goli. Usodo ekip za moški del olimpijskega rokometnega tekmovanja pa je imela v rokah Siraba Dembele, evropska in svetovna prvakinja ter druga najboljša strelka v francoski reprezentanci z 848 goli.

Moški turnir: 

Skupina A: Španija, Hrvaška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Japonska.

Skupina B: Danska, Norveška, Madžarska, Francija, Egipt, Argentina.

Ženski turnir:

Skupina A: Norveška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Danska, Južna Koreja.

Skupina B: Francija, Madžarska, Nizozemska, Španija, Brazilija, Angola.

Preberite še:

Komentarji: