Alcaraz vrgel rokavico Đokoviću, Sabalenka obrnila hrbet Lukašenku

Srb je po slabem uvodu premagal Hačanova. Španec kasneje odpihnil Cicipasa. Belorusinja po zmagi: Ne podpiram vojne in predsednika.
Fotografija: Tennis - French Open - Roland Garros, Paris, France - June 6, 2023 Spain's Carlos Alcaraz celebrates after winning his quarter final match against Greece's Stefanos Tsitsipas REUTERS/Benoit Tessier Foto Benoit Tessier Reuters
Odpri galerijo
Tennis - French Open - Roland Garros, Paris, France - June 6, 2023 Spain's Carlos Alcaraz celebrates after winning his quarter final match against Greece's Stefanos Tsitsipas REUTERS/Benoit Tessier Foto Benoit Tessier Reuters

Novak Đoković na poti do 17., četrtfinala na OP Francije, s čimer je prekosil celo kralja peska Rafo Nadala, ni oddal niti niza. Dejal je, da igra tenis kariere. A se hitro najedel zarečenega kruha. Karen Hačanov mu je vzel prvi niz in ga postavil pod pritisk. Nole mu je bil kos, pokazal, zakaj je osvojil 22 turnirjev za grand slam in zakaj ostaja v igri za zgodovinskega 23. Bilo je 4:6, 7:6 (0), 6:2 in 6:4. Zatem je na igrišče stopil Carlos Alcaraz in pokazal, zakaj je številka 1. Stefanosa Cicipasa je odpravil s 6:2, 6:1, 7:6 (5). V petek bo finale pred finalom!

Đoković, zmagovalec OP Francije v letih 2016 in 2021, se je pred tem na Roland-Garrosu komaj dobro preznojil, za prve štiri zmage je potreboval manj kot 11 ur. Toda 11. nosilec iz Rusije mu je dal vetra v prvem nizu, v katerem je slovitega tekmeca, ki je storil zanj neobičajnih 10 nevsiljenih napak, povsem nadigral. Tudi v drugem nizu mu ni oddal servisa, a Srb je stopnjeval formo. Prelomnica je bila podaljšana igra, ki jo je dobil na ničli s 7:0.

Novak Đoković se je veselil napredovanja v polfinale. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Novak Đoković se je veselil napredovanja v polfinale. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

»To je bil morda najboljši 'tie-break' v moji karieri,« je odleglo tretjemu nosilcu. Sedemindvajsetletni Hačanov je v devetih dvobojih samo enkrat premagal Đokovića, prav v Parizu, na mastersu leta 2018. Tokrat mu ni uspelo ponoviti uspeha proti devet let starejšemu igralcu, ki mu je v prvi igri tretjega niza prvič vzel servisno igro. Tudi sreča se je obračala na njegovo stran, žogica se je odbila od mrežice v sosedno polje ...

Rus, ki je želel priti v tretji zaporedni polfinale za veliki slam (v finalu še ni bil), je že v prvi igri tretjega niza dovolil break. Na trenutke je še pokazal kakšno čudovito potezo, toda v njegovi igri ni bilo več stalnosti. Od lovca se je spremenil v plen in največji teniški plenilec je kot jastreb zavohal njegove slabosti.

Novak Đoković in Karen Hačanov sta odigrala športni dvoboj. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Novak Đoković in Karen Hačanov sta odigrala športni dvoboj. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Nekaj jih je pokazal tudi sam, zlasti ob lahkih udarcih na mreži, in v četrtem nizu izgubil servis za 4:4 ter tekmecu ponudil prst. Ni vzel roke in se poslovil od Pariza. Dvoboj je trajal tri ure in 38 minut. To je bila Noletova jubilejna 90. zmaga na svetem pesku. 

»Prva dva niza sem bil z glavo še vedno v slačilnici. Slabo sem se gibal, slabo udarjal, naredil preveč nevsiljenih napak. To sta bili dve tekmi v eni. Potem sem našel ritem. Ob koncu sem spet imel nekaj težav, izgubil servis, toda končal z osmimi zaporednimi točkami, kar je dobra popotnica v polfinale,« je dejal Beograjčan, ki tokrat ni bil deležen neopravičenih žvižgov s tribun. Razlog za to je bil, da občinstvo ni najbolj naklonjeno igralcem iz Rusije in Belorusije.

»Vzdušje je bilo odlično, užitek je nastopati na igrišču Philippe Chatrier. Hvala vsem,« je bil hvaležen Đoković, ki bo 12-ič nastopil v polfinalu drugega velikega turnirja sezone.

V njem se bo v petek pomeril z Alcarazom, ki skoraj ni pokazal slabosti proti grškemu zvezdniku Cicipasu in ga odpihnil v dveh urah in 12 minutah. Najstnik iz Španije deluje kot programirani robot. Đoković bo moral najti še eno prestavo, da mu bo kos.

Ne podpira Lukašenka

Pri ženskah sta se v polfinale uvrstili Karolina Muchova in Arina Sabalenka. Čehinja Muchova je izločila nekdanjo finalistko Roland-Garrosa Anastazijo Pavljučenkovo s 7:5, 6:2 in se prvič prebila med najboljše štiri v Parizu. V polfinalu se bo srečala z Belorusinjo Sabalenko, drugo nosilko, ki je bila boljša od Ukrajinke Eline Svitoline s 6:4, 6:4.

Slednja, ki je lani postala mama, po porazu tekmici ni dala roke zaradi beloruske vpletenosti v vojno v Ukrajini. Tekmica ji ni zamerila, še več, na novinarski konferenci se je celo distancirala od predsednika Aleksandra Lukašenka. »Ne podpiram vojne v Ukrajini. To pomeni tudi, da ne podpiram Lukašenka,« je dejala 25-letna Belorusinja.

Elina Svitolina in Arina Sabalenka se nista rokovali zaradi vojne. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Elina Svitolina in Arina Sabalenka se nista rokovali zaradi vojne. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

V sredo bosta polfinalna para Ons Jabeur (Tun, 7) – Beatriz Haddad Maia (Bra, 14) in Iga ŠwiatekCoco Gauff (ZDA, 6). Poljakinja Šwiatkova je branilka naslova in številka 1. V moški konkurenci bosta še četrtfinalna obračuna Alexander Zverev (Nem, 22) vs. Tomas Martin Etcheverry (Arg) in skandinavski derbi Casper Ruud (Nor, 4) vs. Holger Rune (Dan, 6).

Arina Sabalenka se je veselila zmage proti Elini Svitolini. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Arina Sabalenka se je veselila zmage proti Elini Svitolini. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Preberite še:

Komentarji: